Breda viert - het voorjaar

Word jij in de lente ook zo blij van al die Bredase bollenveldjes? Op de ene plek met felle, uitbundige kleuren en een straat verder juist in zachte pasteltinten. Ieder jaar komen er meer van deze Keukenhofwaardige bloembedden bij. Wij wilden daar wel wat meer over weten en spraken met Anton Lips, de man achter de Bredase bloembollenvelden

Anton Lips

Anton Lips is manager openbare ruimte bij de gemeente Breda en ‘gaat over’ de 1300 ha. groen in en om de stad. Als zoon van een hovenier kreeg hij de liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten. Maar hij nam wel het advies van zijn vader ter harte dat hij ‘de kost niet met zijn rug maar met zijn mond moest verdienen’. Anton studeerde o.a. tuin- en landschapsinrichting en sinds 2012 is hij in Breda de beheerder van het openbaar groen. Hij stuurt aan, bedenkt, managet en overlegt. En zoals hij zelf zegt “ik praat de hele dag.”

Bloeiseizoen oprekken

In het verleden kende Breda vooral bloembedden met één soort tulpen of narcissen. Een aantal jaren geleden stapte de stad over op uitgekiende mengsels. Dat heeft verschillende voordelen. Je kunt natuurlijk oneindig variëren in kleurenpalet, maar ook in bloeiseizoen. Waar één soort bloemen na een paar weken is uitgebloeid, rek je met een mengsel van vroege en late bloeiers de bloeitijd van het perk flink op. “We kondigen in februari met de vroege bloeiers het voorjaar aan en tot in mei hebben we bollen in bloei”, vertelt Anton Lips.
Een mooi voorbeeld van een mengsel waar voor verlenging is gekozen, is het Valkenberg waar op Koningsdag sinds jaar en dag de oranje Prinses Irenetulp bloeit. Door die te mengen met twee andere oranje tulpen, staat het bloemenbed nu veel langer in bloei.

 

Biodiversiteit

Zo’n langere bloeiperiode is ook goed voor de biodiversiteit. Vooral bijen profiteren van de vroege bloeiers omdat er dan nog maar weinig andere bloemen zijn.

“Schilderen met de natuur”

Het doorontwikkelen naar mengsels met een mooi kleurenpalet noemt Anton Lips “schilderen met de natuur.” Voor de 5,5 km langs de binnensingels schakelde hij zelfs een ontwerper in.
“We gaan de komende jaren de hele binnensingel geschikt maken voor hardlopers en wandelaars”, legt hij uit. “Een wandelpad met een dubbele bomenrij en bloemen. 5,5 Kilometer hetzelfde wordt natuurlijk saai. Daarom hebben we voor deze route speciale mengsels laten ontwikkelen met sterke standaardsoorten, aangevuld met extra kleuren. Ieder tracé, tussen twee bruggen, krijgt zijn eigen extra kleur. Met een knipoog naar het koninklijk Nassauverleden van Breda zijn dat goud, wit, blauw en oranje. Zo blijft ieder stuk singel verrassen.”

Kruiden

Je kent het wel uit je eigen tuin. Met uitgebloeide bollen wordt het er niet bepaald mooier op. Het loof moet rustig kunnen afsterven om de bol te voeden voor volgend jaar, maar het ziet er behoorlijk rommelig uit. Sinds een jaar of drie combineert Breda daarom op veel plekken de bollen met kruiden en wilde bloemen. Die komen na de bollen in bloei en kunnen blijven staan tot in oktober de maaier er overheen gaat. Relatief weinig onderhoud en het volgend voorjaar komt alles weer op. Je vindt deze combinatie bijvoorbeeld aan de Lunetstraat, de Vincent van Goghstraat en de toegangswegen.

Pionier

“Breda is hiermee, vergeleken met de meeste andere steden, een pionier”, weet Anton Lips. “Veel steden bezuinigen nog steeds op openbaar groen. In Breda is dat gelukkig niet meer zo. Voor de komende jaren hebben we afgesproken dat we ieder jaar budget uittrekken om zo’n 2000 m2 nieuwe bollen aan te planten. De hoeveelheid perken groeit dus ieder jaar flink.”
Intussen komen er in Breda ieder jaar tientallen soorten en honderden varianten uit de grond.

Generaal Maczektulp

Met Koningsdag hebben we oranje tulpen, de binnensingels bloeien in koninklijke kleuren en vorig jaar bij 75 jaar bevrijding bloeide bij de Poolse monumenten in Breda de Generaal Maczektulp. Bloemenperken met een Bredase twist.
De Maczektulp, in 2013 gedoopt, heeft de Poolse kleuren: rood met een wit randje. Dit jaar kun je hem in het Valkenberg bewonderen.

Mauritsstraat

Wij willen natuurlijk weten of Anton, die alle Bredase bollenvelden op zijn duimpje kent, ook een favoriete plek heeft. En ja hoor: de Mauritsstraat. “Het is sowieso een mooie straat, maar in het voorjaar is het daar een echte kleurenexplosie met elk jaar unieke soorten.”
Daar fietsen we de komende maanden dus zeker een keer langs. Dat doet Anton trouwens ook. Twee keer in de week fietst hij door ‘zijn’ kleurrijke Breda. En dan is hij trots dat hij, samen met al die mannen en vrouwen die het onderhoud uitvoeren, voor zo’n mooie stad mag werken.
Kom je hem tegen op de fiets? Geef hem dan een duimpje. Want dat heeft ie wel verdiend.

Bollen in jouw wijk?

De voorjaarsbloeiers scoren goed bij de Bredanaars. Ieder voorjaar, krijgt de gemeente aanvragen van bewoners die ook graag een bollenveldje in de wijk willen. De gemeente ziet dat als een mooie mogelijkheid voor samenwerking, de zogenaamde wijkdeals. Anton Lips: “De bollen zijn heel geschikt om de betrokkenheid van bewoners bij de openbare ruimte te vergroten. We laten hen, ook de kinderen, helpen met planten. Zo voelen ze zich mede-eigenaar én er ontstaat saamhorigheid.”
Wil jij met je wijkbewoners ook zo’n fijn bollenveld of op een andere manier betrokken zijn bij het openbare groen? Kijk dan op www.breda.nl/wijkdeal

Anderen bekeken ook