Ontdek - Breda!

Kom je een bezoekje brengen aan Breda maar wil je langer dan één dag blijven? Dat is een uitstekend plan! Kom daarom een weekend naar Breda. Breda is veel te leuk en mooi om maar één dag te bezoeken en heeft ontzettend veel te bieden. Op deze pagina vind je een samengesteld programma met de beste tips om van je weekend Breda een groot succes te maken.

Hotels in Breda

Voordat je een weekend in Breda kunt vertoeven, is het natuurlijk belangrijk dat je een goede keuze maakt voor je overnachting(en). Een hotel is hiervoor uitermate geschikt zodat je binnen mum van tijd in de binnenstad van Breda staat. Breda beschikt over een ruim aanbod van hotels. Ga je bijvoorbeeld voor een rijke geschiedenis in het Hotel Nassau of kies je voor een leeromgeving door middel van het onderwijshotel De Rooi Pannen? Andere bijzondere mogelijkheden in Breda zijn de themakamers van het Bliss Hotel of het sfeervolle Golden Tullip Keyser Breda. Kijk vooral wat er het beste bij jou en je kostenplaatje past.

Bekijk alle overnachtingsmogelijkheden in Breda

12.00 uur: welkom in Breda!

Je hebt ervoor gekozen om naar Breda te komen, superleuk! Breda is ontzettend goed te bereiken met het openbaar vervoer. Het trein- en busstation bevinden zich samen in het Centraal Station van Breda. Je stapt de trein uit en bent meteen midden in de stad of stapt meteen in de bus. Kom je met de auto? Je kunt op verschillende plekken in Breda jouw auto parkeren

12.45 uur: over de groene loper van Breda

Wanneer je via de Willemstraat richting het centrum van Breda loopt, zie je al ontzettend veel groen. Zo loop je door het park Valkenberg en langs het Kasteel van Breda. Prachtige plekken om alvast mee te pakken net voor de lunch.

13.00 uur: lunchen bij de FoodHall

Je hebt al even rondgestruind in Breda, nu heb je wel een lekkere lunch verdiend! Een plek waar je helemaal uit de voeten kunt, is de FoodHall Breda. Hier vind je keukens van over de hele wereld en kan jij zelf kiezen hoe jouw lunch eruit komt te zien. Van Japans tot Surinaams, hier is voor ieder wat wils. Leuk om te weten: in de FoodHall zat vroeger een bioscoop!

14.00 uur: culturele middag in Breda

Nadat je verschillende wereldkeukens hebt ontdekt, is het tijd voor een beetje cultuur. Breda heeft veel te bieden op cultureel gebied. Zo bevinden verschillende musea zich dichtbij de FoodHall.

Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken.
Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ (vanaf 10 juni 2023 geopend) en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook echt de moeite waard voor jong en oud.  

Daarnaast toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin hedendaagse kunstenaars en actuele thema’s in combinatie met historische onderwerpen centraal staan. 

Boschstraat 22

 

Wandel de Historische kilometer

Ben je meer een buitenpersoon en ontdek je de historie van de stad liever in de stad zelf? Loop dan de vernieuwde Historische kilometer! Door middel van deze stadswandeling treed je in de voetsporen van de voorouders van het koninklijk huis namelijk Huis Oranje Nassau. De wandeling neemt je mee langs oude historische plekken en gebouwen. De perfecte manier om de historie van Breda te ontdekken!

Bewonder de Grote Kerk

Nog een beetje tijd over na een van deze activiteiten? Loop dan naar de Grote Kerk. Dit gebouw is toch de trots van Breda en mag je niet gemist hebben tijdens je culturele middag en bezoek aan Breda. De kerk draagt een flinke geschiedenis met zich mee en is daardoor onlosmakelijk verbonden aan Breda. Wist je dat je de Grote Kerk ook kunt beklimmen?

19.30 uur: een onvergetelijke avond

Holy Moly experience

Holy Moly is dé nieuwe hotspot aan de voet van de Grote Kerk in Breda. Je kunt er genieten van Streetfood, comedy, live music en entertainment. Een plek waar alles kan en mag. Vanaf het moment dat je binnenstapt, worden al je zintuigen geprikkeld en mag je de volgorde van de unieke gerechten zelf bepalen. Een ware beleving en echte must do die je nooit zal vergeten!  Vergeet niet op tijd te reserveren want Holy Moly is een drukbezochte plek.

Lees hier meer over de Holy Moly experience

9.30 uur: ontbijt

Misschien heb je al een lekker ontbijtje bij je hotel geboekt, maar voor als dat niet het geval is: Breda barst van de leuke ontbijt hotspots. Begin je dag goed met een lekker kopje koffie en een ontbijt, zo kun je er de hele dag tegenaan! Ben je op zoek naar een zoete lekkernij? Dan is banketbakkerij-tearoom H. van Haaren de place to be.

Bekijk hier de ontbijt hotspots in Breda

11.00 uur: Blind Walls Gallery Wandeltour

Om de twee weken op zondag kun je deelnemen aan de Blind Walls Gallery Wandeltour. Blind Walls Gallery is hét museum op straat in Breda. Een groeiende collectie van muurschilderingen die wordt gemaakt door internationale kunstenaars. De 100e muurschildering is sinds kort onthuld! Voor €17,50 loop je mee met een gids die je meer vertelt over de achterliggende verhalen van de muurschilderingen. Iedere schildering is gebaseerd op een Bredaas verhaal dat past bij de locatie. Ook kun je de op eigen gemak verschillende routes wandelen. 

 

Bekijk hier alle routes

12.30 uur: Begijnhof

Een idyllische, rustige plek in het bruisende centrum van Breda, waar je je even terug waant in de tijd. Dat is het Begijnhof. Tot in de negentiger jaren van de vorige eeuw woonden hier begijnen, vrome, alleenstaande vrouwen die in de stad ‘goede werken’ deden in het onderwijs en de ziekenzorg. Kortom, een unieke plek met veel geschiedenis en historische bouwwerken om te ontdekken.

13.30 uur: lunchtips in Breda

Van al dat wandelen heb je honger gekregen! Strijk neer bij Bobbi’s Bar. Bij deze instagrammable hotspot hebben ze verschillende broodjes, salades en sandwiches om je smaakpupillen mee te verwennen. Een andere optie is slow lunchen bij PuiCk met hun parade. Laat je verrassen door 5 kleine gerechtjes die deze lunch onvergetelijk zullen maken. De parade is ook als vegan versie te bestellen. Kan je echt niet kiezen? Ga dan voor een high tea of high lunch bij Lunchroom Canella of kies iets van hun uitgebreide lunchkaart.

15.00 uur: winkelen in Breda

Winkelen kun je in Breda maar al te goed. Er zijn verschillende winkelstraten waar je heel goed uit de voeten kunt. Straten zoals de Veemarktstraat, Sint Annastraat, Nieuwe Ginnekenstraat, Wilhelminastraat en de Boschstraat zijn perfect om doorheen te struinen.

Naast de mooie winkelstraten heeft Breda ook verschillende winkelcentra waar je allerlei soorten winkels vindt. Neem eens een kijkje bij De Barones, de Houtmarkt en ’t Sas! De Barones is ideaal als het regent. Wil je graag tweedehands kwaliteit kleding shoppen? Breng dan een bezoekje aan Appel en Ei. Voor mooie sneakers ga je naar Epic Store in 't Sas. 

19.00 uur: avondje entertainment

Genieten bij het Chassé Theater

Voor een avondvullend programma ben je in Breda ook aan het juiste adres. Zo kun je bijvoorbeeld naar een van de vele voorstellingen in het Chassé Theater. Ook kun je je bezoek combineren met een etentje in de Brasserie, die zich bevindt in het theater.

Spektakel bij de Avenue

Een andere optie is om naar een van de Dinnershows in de Avenue te gaan. Hier ben je verzekerd van een avond vol spektakel! Kijk voor het aanbod van de Dinnershows in de UITagenda of op de site van de Avenue.

Veel plezier in Breda!

Na deze avond vol entertainment kun je er natuurlijk voor kiezen om de prachtige stad Breda te verlaten of om toch nog een nachtje in een hotel door te brengen om vervolgens afscheid te nemen in het ochtendgloren. Veel plezier in Breda!