Wat hebben we ernaar uitgekeken om gewoon, als vanouds, carnaval te kunnen vieren. En dit jaar gaat het gelukkig weer gebeuren. Het Kielegat is er klaar voor! Hieronder een greep uit het programma en handige informatie. Het volledige programma vind je op de site van ut Kielegat. Alaaf!

Sleuteloverdracht

Traditiegetrouw overhandigt burgemeester Depla op zaterdagmiddag de sleutels van de stad aan Prins Arie. Dat gebeurt op het bordes van het Stadhuis terwijl een bomvolle Grote Markt al aardig in de stemming begint te komen. Als de Prins daarna de legendarische woorden “Kielegatters de stad is van ons!” uitspreekt, is carnaval officiëel geopend. Ieder jaar weer een prachtig moment, dus zorg dat je erbij bent!

Zaterdag 18 februari, 15.11 uur 

Grote optocht door het Kielegat

Op carnavalsmaandag trekt de Grote optocht door de straten van ut Kielegat. Voor veel Kielegatters en duizenden liefhebbers van buiten de stad het hoogtepunt van carnaval. Geniet van alles wat voorbij trekt. Spectaculaire carnavalswagens, spetterende muziekkapellen, prachtig uitgedoste loopgroepen en ludieke duo’s en individuelen.

De optocht start aan de Haagdijk en eindigt bij het Chassé Theater. Daar zijn aansluitend het grootse optochtbal en de prijsuitreiking. De precieze route vind je in de Kielegat app en op de plattegrond verder op de ze pagina.  

Maandag 20 februari, 13.11 uur

 

 

Optochten in de randgemeenten

Behalve het Kielegat hebben ook de dorpskernen een eigen optocht:

Zondag 19 februari

Maandag 20 februari 

 

Carnaval vanuit je luie stoel

Liever de deur niet uit of gewoon tussendoor thuis carnavallen? BredaNu (Sanseveria TV) en Baronie TV brengen van vrijdag 17 februari t/m dinsdag 21 februari carnavalssfeer bij jou in de huiskamer. Optredens van artiesten, live verslagen van de belangrijkste carnavalsgebeurtenissen en nog veel meer. Je hoeft alleen nog maar zelf de slingers op te hangen!

Meer info vind je op Bredanu.nl/carnaval en op Baronie.tv.

De Afsluiting op dinsdagavond

Op dinsdagavond komt er een einde aan carnaval 2023. Als eerste wordt de jeugdraad van het Kielegat ontmanteld. Daarna moet Prins Arie zijn sleutels van het Kielegat weer inleveren bij de burgemeester. Tot overmaat van ramp mag hij zich ook ontdoen van al zijn versierselen. En dat alles voor de laatste keer want na vier jaar maakt Prins Arie plaats voor een nieuwe Hoogheid. 
Aansluitend wordt het motto voor 2024 bekend gemaakt.
Uiteindelijk worden Kiske en Mieske door een treurige stoet van vallen en opstaan naar het Spanjaardsgat gebracht en in brand gestoken. 

'Lenen is het nieuwe kopen'

Nieuw dit jaar is de Kielegatse Leenbox, in twee verschillende varianten. De Kledingbox is voor iedereen die liever niet nieuw wil of kán kopen maar wel in een ander pakske op pad wil dan vorig jaar.
In de Versierbox vind je een Kielegatse vlag, confetti en een rood/oranje vlaggenlijn. 
Stichting Kielegat werkt hiervoor samen met Parels, de winkel van Vindingrijk in de Houtmarkt. De leenboxen zijn gratis. Je betaalt wel een borg, maar die krijg je weer terug bij inlevering.

Zo wordt carnaval duurzamer én... net zo belangrijk, iedereen kan meedoen! 

Hier vind je meer informatie over de Kielegatse Leenboxen

 

 

 

De carnavalsagenda

Bekijk hier de plattegrond van Breda

Op onderstaande plattegrond zie je handige informatie over carnaval in Breda, ook voor bezoekers van de binnenstad met een beperking. Zo maken we carnaval voor iedereen beter toegankelijk. 

Leutpenningen

Het betaalmiddel tijdens carnaval is de Leutpenning, in het leven geroepen door de Stichting Kielegat. Met de munt kun je bij nagenoeg alle cafés in de binnenstad, het Chassé Theater en de Mezz betalen. 

De prijs van de Leutpenning is dit jaar € 3,30. De penningen blijven geldig tot en met Halfvasten en je steunt er het carnaval in Breda mee.

Waar kun je Leutpenningen kopen?

  • vanaf carnavalsvrijdag bij alle deelnemende horeca
  • vanaf carnavalszaterdag t/m maandag op de Grote Markt
  • vanaf carnavalszaterdag t/m dinsdagmiddag op de Havermarkt

Extra nachtbussen vanuit ut Kielegat

Om alle feestvierders uit de regio veilig thuis te brengen, zet Arriva tijdens carnaval extra bussen in. Van vrijdag 17 t/m maandag 20 februari rijden er extra bussen overdag, 's avonds en 's nachts naar:

  • Princenhage en Etten-Leur (850)
  • Prinsenbeek en Etten-Leur (851)
  • Terheijden, Wagenberg en Made (852)
  • de Haagse Beemden (853 )
  • Teteringen en Oosterhout (854)
  • Rijsbergen en Zundert (855).

Vertrektijden zijn afhankelijk van de bestemming. Bekijk de vertrektijden op www.9292.nl

Fietsenstallingen tijdens carnaval

Stal óók met carnaval je fiets in een van de fietsenstallingen. Behalve de gebruikelijke zijn er ook pop-up stallingen. Bovendien hebben de stallingen ruimere openingstijden. 

Vind hier alle informatie

Download de Kieleapp

Wil je alles over carnaval in het Kielegat makkelijk vinden op je mobiel? Download dan de Kieleapp. 

Download hier de app in de Google Playstore
Download hier de app in de Apple Appstore

Glas en blik verboden tijdens carnaval

Tijdens carnaval is het vanaf dit jaar niet meer toegestaan om zelf drank in glas en blik mee te nemen. Als je je daar niet aan houdt, riskeer je een boete van € 100,00.
Samen voor een veiliger carnaval op straat.

Volg het KIelegat ook op social media en op www.kielegat.nl voor de laatste updates. 

Ook leuk voor jou!