Klaar? - Afvinken maar!

Kom je een bezoekje brengen aan Breda? Houd dit lijstje dan maar bij de hand, want deze dingen wil je gezien en gedaan hebben in Breda. Hoeveel kun jij er afvinken? 

1. De Grote Kerk beklimmen

De grootste trots van Breda én Bredanaars is de Grote Kerk. Het maakt niet uit vanaf welke kant je Breda binnen komt, de witte dame prijkt altijd boven de andere gebouwen uit. Het kloppend hart van Breda. Negen Nassaus en de eerste Prins van Oranje vonden er hun laatste rustplaats. Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht. 
Vind je het beklimmen van de toren net te veel van het goede? Laat je dan in ieder geval verrassen door het mooie interieur!
Lees hier meer over de Grote Kerk

2. Blind Walls Gallery

Als je in Breda loopt, kun je er niet omheen. Talloze muurschilderingen geven kleur aan de stad. Inmiddels zijn er meer dan 100 Blind Walls te vinden in Breda. Iedere schildering van Blind Walls Gallery is gebaseerd op een Bredaas verhaal. Wandel of fiets op eigen houtje langs de street art of boek een tour! En vergeet je camera niet mee te nemen, want je kunt hier pareltjes van foto’s schieten! 
Lees hier meer over Blind Walls Gallery

3. Kasteel Bouvigne

Als je voor Kasteel Bouvigne staat, lijkt het net alsof je in Frankrijk bent. Het landgoed van Kasteel Bouvigne dateert uit de vijftiende eeuw en bestaat uit een sprookjesachtig kasteel omgeven door drie bijzondere tuinen. Het kasteel zelf is maar sporadisch te bezoeken, maar op werkdagen kun je heerlijk door de tuinen wandelen. 
Lees hier meer over Kasteel Bouvigne

Ginneken-Bouvigne-Spotlight

4. Valkenberg Park

Grote kans dat je er al doorheen wandelt als je met de trein komt: het Valkenberg Park. Het maakt niet uit in welk seizoen je komt, het is hier altijd mooi. Oorspronkelijk alleen voor bewoners van het Kasteel van Breda, maar nu een fijne ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers. Heb je het kunstwerk 'de vuurtoren' ook gespot? 
Lees meer over het Valkenberg Park

5. Het Mastbos

Hou je van natuur? Ook dan ben je in Breda aan het juiste adres. Ook het Mastbos heeft – hoe kan het ook anders – een verbinding met de Nassaus: het bos is aangelegd door Hendrik III van Nassau en is daarmee een van de oudste naaldbossen van Nederland. Tip: wandel eens over het Vlonderpad, een echte Insta hotspot! 
Lees meer over het Mastbos

6. Begijnhof

Een unieke, idyllische plek midden in het bruisende stadscentrum van Breda: het Begijnhof. Hier waan je je even terug in de tijd. Tot in de negentiger jaren van de vorige eeuw woonden hier begijnen, vrome, alleenstaande vrouwen die in de stad ‘goede werken’ deden in het onderwijs en de ziekenzorg. Begijnhoven zijn zeldzaam in Nederland: je vindt ze alleen in Amsterdam, Haarlem, Delft en Breda. 
Lees hier meer over het Begijnhof

7. Havenkwartier

Een echte hidden gem is het Haveneiland. Dé creatieve en urban hotspot van Breda. Neem een kijkje bij skatepark Pier 15 of ga naar creatieve broedplaats STEK of Electron, waar allerlei ondernemers gevestigd zitten.  

8. FoodHall

Allerlei foodconcepten onder één dak, dat betekent: voor ieder wat wils. De FoodHall bevindt zich in het pand van de oude bioscoop en de sporen daarvan zijn nog te zien. Extra bijzonder dus. Kom naar de FoodHall voor een snelle hap, een gezellige borrel of een kop koffie met wat zoets. Je vindt hier van alles! 
Reigerstraat 24

9. Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken.
Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ (vanaf 10 juni 2023 geopend) en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook echt de moeite waard voor jong en oud.

Daarnaast toont het museum wisselende tentoonstellingen waarin hedendaagse kunstenaars en actuele thema’s in combinatie met historische onderwerpen centraal staan. 

Lees hier meer over het Stedelijk Museum

Boschstraat 22

10. Fijnproeven

Breda en horeca zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je merkt het al als je op straat loopt: op iedere hoek vind je wel een terras. Plof neer aan de haven voor bier en bitterballen, maar ook als je op zoek bent naar fine dining of een unieke experience, zoals Holy Moly, zit je in Breda goed. Bekijk hier het overzicht van alle leuke hotspots in Breda en check hier de bucketlist voor de fijnproevers