Typisch - Breda

Breda zit vol verrassingen. Dat is altijd al zo geweest. Vraag je je ook wel eens af waarom Breda de Parel van het Zuiden wordt genoemd? Of waar op de wereld er nog meer plaatsen zijn met de naam Breda? In dit blog onthullen we zulke Bredase weetjes. Bekijk de pagina regelmatig, want we voegen er steeds meer toe!

Meer dan 1 Breda

Wie Breda zegt, denkt vast gelijk aan de Parel van het Zuiden. Maar wist je dat er meer 'Breda's' zijn op de wereld? Er zijn maar liefst 5 plekken - naast ons eigen mooie Breda - die dezelfde naam dragen! 

Zo vind je in Haïti een ieniemini plaats genaamd Breda. De Verenigde Staten kennen niet één, maar twee plaatsen genaamd Breda. In de staat Iowa vind je een klein dorpje en in Minnesota vind je een piepklein dorp met maar een paar inwoners. Een mooie vakantiebestemming is Breda di Piave in Italië: lekker weer én een prachtige binnenstad. Ook Spanje kent een Breda. Dit Catalaans dorp staat bekend om de fabricage van keramiek. 

Een echte Bredanaar heeft deze plekken natuurlijk stuk voor stuk op zijn bucketlist staan! ;-)

Parel van het Zuiden

De bijnaam waarmee iedereen weet waar je het over hebt: Breda is dé Parel van het Zuiden. Maar weet jij waar het vandaan komt? Daarvoor zul je het volkslied even moeten luisteren! In De Paarse Heide van Louis de Moree wordt namelijk gezongen over Breda als mooiste stad van het zuiden:

Zo lang daar rond die slanke toren nog klopt het echt Bredase bloed, 
gaat nimmer d' eigen aard verloren die pittig is en blijven moet!
Breda vooruit! De klokken luiden! Breda gij blijft de Parel van 't Zuiden.

Benieuwd naar het hele volkslied? Luister het hier!

Hoge gebouwen

Ooit torenhoge flats of andere wolkenkrabbers gezien in Breda? Nee? Niet zo gek, want geen gebouw in Breda mag hoger zijn dan de Grote Kerk! Deze is maar liefst 97,3 meter hoog.

Er is stiekem toch één gebouw dat hoger is dan de Grote Kerk. Een antennemast op industrieterrein De Krogen is namelijk zo'n 149 meter hoog. Oeps!

Alle wegen leiden naar Breda

Hoeveel wegen zijn er naar Breda vernoemd? Veel! Breda is zelfs kampioen. Er zijn meer wegen die naar Breda vernoemd zijn dan naar enige andere stad. Elf om precies te zijn! Alle elf wegen leiden ook daadwerkelijk naar Breda. En dus niet naar Rome! :-)

Houd de pagina in de gaten, want de lijst met weetjes wordt steeds langer! Heb jij een leuk, grappig, interessant feit over Breda dat je met andere Bredanaars wil delen? Laat het ons weten via marketing@bredamarketing.nl!