Avontuurlijke dingen om te doen in Breda

  • Uitje
  • Cultuur
Breda barst van de avontuurlijke dingen om te doen. Zo was Breda lang en heftig het strijdtoneel tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden. In de stad kruisen het rijke, historische verleden en het heden elkaar en kun je nog steeds sporen ontdekken van die tijd. Ben je op zoek naar leuke dingen die je kunt doen in en rondom Breda? Wij geven tips!

Wandel een 'Bredaas ommetje'

Heb je even geen inspiratie meer voor een wandeling in of rondom Breda? Wandel dan eens een van de Bredase ommetjes. Samen met de gemeente Breda legde de Brabantse Milieufederatie vijf 'ommetjes' aan. De meeste door natuurgebieden die de gemeente de afgelopen jaren ontwikkelde of aantrekkelijker maakte.

Op ontdekking door historisch Breda

Wist je al dat Breda een speciale band heeft met ons Koningshuis? Of dat er een echt Nassaukasteel midden in het stadscentrum staat? Met deze wandeling door het centrum van Breda lees je alles over de Bredase geschiedenis. 

Ontdek de Zuidwaterlinie

Wist je dat de Zuidwaterlinie Nederlands langste en oudste verdedigingslinie is? Er is een wandelpad langs alle 11 Brabantse vestingsteden. De totale route hiervan is 290 kilometer, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om kortere deelroutes te wandelen.

Ga mountainbiken

Wist je dat je in de buurt van Breda heel goed kunt mountainbiken? Er zijn speciale mountainbikeroutes in Dorst of op het Cadettenkamp. Stap op de fiets en ontdek de routes! 

Ga op zoek naar de 'Grote Vijf'

Ga op safari in eigen land en ontdek de ‘Grote Vijf’ van Brabant: edelhert, ree, bever, wild zwijn en de vos. Grote kans dat je de vos en de bever al tegenkomt in de Biesbosch! De bever is het icoon van dit Nationaal Park. Er leven er wel meer dan 300 in deze omgeving. Sinds 2017 leven er weer edelherten in Nederland in het Groene Woud (tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven). De ree kun je al spotten in het Mastbos in Breda. Wees heel stil, misschien komt er dan wel eentje voorbij! 

Wandel langs de singels van Breda

Kenmerkend voor Breda zijn de singels (let op: géén grachten!). Al wandelend langs de singels kom je langs een heleboel highlights van de stad, zoals de Koepelgevangenis en het Valkenberg Park. De Grote Kerk zie je altijd ergens in de verte boven de gebouwen uittorenen. Volg de Wilhelminasingel, Oranjesingel, Tramsingel en de Vredenburghsingel voor een mooie wandeling.  

Ontdek de historische natuur bij de Spinolaschans

De natuur en de geschiedenis van de stad zijn met elkaar verbonden. De contouren van de in 1924 aangelegde Spinolaschans (tussen Breda en Terheijden) zijn alleen nog vanuit de lucht te zien. Het verdedigingsbouwwerk bevindt zich nog wel in Breda, verscholen tussen de bomen. De Spaanse veldheer Ambrogio Spinola legt op deze plek in 1624 een schans aan om het Staatse leger te beletten Breda binnen te trekken tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De Spinolaschans vormt vandaag de dag een prachtig natuurgebied om in te wandelen. 

Golfen

Een keer toe aan iets nieuws? Ga een balletje slaan bij een golfpark! Breda kent een aantal afwisselende golfbanen waar je je uit kunt leven. Bij Golfpark De Haenen kijk je je ogen uit door het deels heuvelachtige terrein met vijvers en poelen. Ook Golfvereniging Albatross in Prinsenbeek heeft een sfeervolle baan tussen de bomen. Ga jij de uitdaging aan?