Duurzame cafés, winkels en supermarkten: ze zijn bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Steeds meer mensen willen hun (groene) steentje bijdragen aan de wereld en de natuur. In Breda kun je je hart ophalen als je groen wilt winkelen. Wij geven je tips voor eco winkels in onze stad!

Parels

Parels. Een veelbelovende naam voor deze circulaire winkel die in september 2020 opende. De tweedehands pareltjes die je hier vindt, komen van Kringloopwarenhuis Vindingrijk. 
Parels heeft geen voorraad. Iedere dag scoor je er in de winkel en op de webshop nieuwe items.

Behalve een winkel wil Parels ook een plek zijn voor ontmoeting en inspiratie voor mensen die willen werken aan een circulair Breda. Er zijn werk- en vergaderplekken, je kunt er terecht voor voorlichting en advies en er worden workshops georganiseerd. 
Ook de inrichting van de winkel is gemaakt van hergebruikte materialen. Hoe circulair wil je het hebben? 

Houtmarkt 33

Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.

Slagerij De Groene Weg

Bij duurzaam of biologisch leven, denken veel mensen dat je compleet moet stoppen met het eten van vlees. Bij De Groene Weg laten ze graag zien dat het ook anders kan. Bij deze slagerij is al het vlees van biologische oorsprong; ‘Eerlijk en heerlijk’. Je kunt hier trouwens niet alleen vlees kopen. Er worden ook steeds meer andere biologische producten aangeboden, zoals mooie biologische wijnen.

Ginnekenweg 1

STILLEVEN koffie-wonen-geven

Biologische koffie, biologisch brood en huisgebakken taart. Klinkt goed, toch? Alle spulletjes in de winkel zijn te koop en persoonlijk gemaakt of verzameld. Ook veel brocante uit België, Frankrijk en Engeland. Spullen met een verhaal. Geen massaproductie of productie in derdewereldlanden dus. Je kunt hier met een gerust hart jouw spulletjes bij elkaar winkelen.

Ginnekenweg 26

ReShare Store

Het Leger des Heils heeft in 2006 ‘ReShare’ opgericht: een manier om kleding en textiel in te zamelen en te hergebruiken. Op deze manier komen er minder kledingstukken en schoenen in verbrandingsovens terecht. De prijs die jij uitgeeft aan dat mooie kledingstuk, gaat ook nog eens volledig naar het hulpaanbod van het Leger des Heils. Winkelend mensen helpen. Mooier kan niet toch?

Markendaalseweg 50

J'adore Vintage

Zin om vintage te shoppen? Kom dan naar de Sint Annastraat! Bij J'adore Vintage helpt eigenaresse Suus je aan de leukste vondsten uit de jaren '70, '80 en '90. Je vindt hier unieke items. En ook nog eens duurzaam, want je koopt tweedehands. Je kunt hier 'treasure hunting' voor €35 per kilo. 

Sint Annastraat 8

Appel & Ei

De leukste tweedehandskledingwinkel starten – dat was het idee van Arda Palm in 2001. ‘Gave kleding voor lage prijzen.’ Het concept sloeg aan en de winkel in Leiden werd succesvol. Inmiddels zijn er meerdere vestigingen van Appel & Ei, en dus ook in Breda. Snuffel lekker rond tussen alle kleding, tassen en schoenen en wie weet scoor je een leuk item voor een koopje! Wil je je eigen kleding inleveren en een steentje bijdragen aan dit toffe concept? Dat kan natuurlijk ook! 

Tolbrugstraat 13

Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.