Culturele - broedplaats

De culturele hotspot van de Belcrum: Podium Bloos. Een creatieve broedplaats voor theatermakers. Een plek waar talent zich kan ontwikkelen, support en coaching krijgt en samenkomt met het professionele werkveld.

Stel je voor. Je bent net klaar met je theaterstudie, je hebt een idee voor een theaterstuk en je wil daar dolgraag mee aan de slag. Maar hoe? Hoe werk je dat concept verder uit? Waar begin je? Hoe schrijf je een subsidieplan? En hoe verzamel je een creatief team om je heen? Voor al deze vragen is de broedplaats bij Podium Bloos de plek om verder te komen; van idee naar uitvoering en presentatie. Een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen en coaching krijgt en uiteindelijk je publiek gaat ontmoeten op het podium. Hier doe je, samen met gelijkgestemden, ervaring op. Repeteren je in een van de repetitieruimten en bereid je je verder voor op de toekomst als professionele theatermaker. 

39Graden

39Graden is een platform voor jonge gepassioneerde amateurs, die zich willen ontwikkelen binnen de podiumkunsten. 39Graden biedt kansen aan gemotiveerde jongeren, die hun creatieve vermogen verder willen vormgeven. Gedurende het hele jaar vinden er activiteiten plaats, waarin de jonge talenten op verschillende wijze worden gecoacht. Door het jaar heen vinden tevens meerdere momenten van presentaties op het podium plaats, zodat hetgeen geleerd en gecreëerd is ook aan het publiek kan worden getoond, met als hoogtepunt het jaarlijkse 39Graden festival. Naast Brabantse jongeren bereikt 39Graden inmiddels talent uit heel Nederland en vanuit België. 

BelcrumBios

Belcrum Bios, een initiatief van Chassé Cinema en Podium Bloos, is dé plek om, onder het genot van een biertje, met je vrienden lekker neer te strijken op een bank en jezelf te verliezen in een fijne film. Van (moderne) klassiekers tot hidden gems, elke twee weken kun je hier genieten van de fijnste filmervaring in het filmcafé op dinsdagavond. Ben jij hier wel eens geweest?

Geschiedenis

Waar ooit de Belcrumpolder was, is nu een levendige stadswijk: de Belcrum. De polder was eigendom van het rijk, omdat het vroeger in bezit was van de Nassaus die er een jachtterrein hadden. De levendigheid die de wijk nu heeft, heeft de wijk vooral te danken aan de tijd dat er nog veel fabrieken stonden. In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd er een haven gegraven, er kwam een watertoren, een veilinggebouw en steeds meer industrie (suiker, groenten en fruit, elektrotechniek, metaal- en bouwnijverheid). En men begon met de bouw van een woonwijk.

Op de plek waar Podium Bloos nu staat, vestigde in 1926 conservenfabriek Klavers-Jansen zich met de eerste handel in groenten en fruit in de Belcrumpolder. Ook andere bedrijven vestigden zich in het gebied tussen Industriekade en Speelhuislaan. Klavers-Jansen is inmiddels een begrip geworden in Breda en is onlosmakelijk verbonden met de historie van de Belcrumpolder. 

Rond het jaar 2000 begon de oude industrie in de wijk te verdwijnen en de voormalige loodsen en hallen werden gevuld met culturele instellingen, zoals Podium Bloos. De Speelhuislaan veranderde van een schimmige doorgangsweg naar een fijne straat om te wonen met een wandelpromenade, bijzondere winkels en horeca.

Marcel Bekker 20150098 / collectie Stadsarchief Breda