Ontdek - Stedelijk Museum Breda

Vanwege renovatie en herinrichting is Stedelijk Museum Breda vanaf 14 november zes maanden gesloten. Vanaf de heropening richt het museum zich, met tentoonstellingen over de Bredase Nassaus en Breda in de negentiende eeuw nadrukkelijk ook op een breder publiek met bijzondere aandacht voor families.

Sinds de opening van Stedelijk Museum Breda in 2017 behoort het tot een van de pijlers die je niet mag missen in Breda. Eeuwen Bredase geschiedenis en kunst samengevat in één museum. Natuurlijk kom je hier ook veel te weten over het Nassauverleden van Breda.

Waarom het museum zo bijzonder is, wil directeur Dingeman Kuilman ons wel vertellen. We ontfutselden hem direct ook zijn absolute favoriet uit de museumcollectie.

Wist je dat het Stedelijk Museum vroeger Het Gasthuis heette en bestond al in 1246? Hier vonden passanten, pelgrims en daklozen een plaats om te eten en slapen. Daarna heette het 'het Oudemannenhuis', Cultureel centrum de Beyerd, Graphic Design Museum en MOTI. 

Sinds Dingeman Kuilman directeur van Stedelijk Museum Breda is, heeft hij het museum op de kaart gezet. Hij startte, samen met zijn team, verschillende projecten met de inwoners en kunstenaars van de stad. Zo bewonder je er nu verschillende werken van Bredase kunstenaars en ontdek je, door een samenwerking met BUas en Kunstacademie St. Joost, stukken van de nieuwste, vaak net afgestudeerde, creatievelingen. 

Verbonden met Breda

Eigenlijk probeert Stedelijk Museum Breda alles behalve een standaard museum te zijn. Dat merk je wanneer je er binnenstapt. Je voelt de fysieke verbinding met de stad doordat er door het museum heen verschillende doorkijken zijn gecreëerd die je een blik op de straten om het museum heen gunnen.

Wat een echt bijzonder stuk is? “Wat mij betreft is dat de ‘Kwatta Triptiek’”, vertelt Kuilman. “Dit is een triptiek van een van de beste edelsmeden van Nederland, geschonken door het personeel van Kwatta, toen een belangrijke en rijke fabriek in Breda, aan de directie. Het is eigenlijk een volstrekt uniek en raar, misschien zelfs wel absurd werk. Een werk waar de wereld van de industrie, de wereld van de religie, en de verhoudingen tussen arbeiders en de directeuren, allemaal samenkomen. Maar het is ook echt waanzinnig mooi. Ik kan er eindeloos naar kijken”.

Historisch én digitaal

In het museum vind je stukken uit alle belangrijke culturele periodes die Breda kent terug, zoals stukken uit de Middeleeuwen of de Renaissance. Daarnaast vind je er ook een flinke collectie aan beeldende kunst. Zowel uit de negentiende eeuw als actuele kunst, zoals digitale kunst. Niet alleen maar een duik in de geschiedenis, dus.

Het museum is niet zo groot en dat is hier zeker een voordeel. “Binnen zo’n anderhalf uur kun je lekker de stad in het echt ontdekken”. Daarnaast kun je ook een kijkje nemen in de projectruimte, NEXT, aan de straatkant van het museum, waar zo’n tien verschillende projecten per jaar zijn te bewonderen. Dat varieert van werk van Bredase kunstenaars tot projecten met vluchtelingen of scholen. En extra fijn: deze ruimte is gratis toegankelijk!

Een beeld van Breda

Volgens Kuilman is het museum dus écht niet te missen. “Als je een idee wilt krijgen wat voor stad Breda is, moet je eigenlijk beginnen met ons museum. Je krijgt zo aan de hand van mooie objecten en schilderijen een goed beeld van de geschiedenis van de stad. Eigenlijk twee vliegen in één klap, dus.”

Openingstijden

Boschstraat 22
4811 GH Breda

Meer Stedelijk Museum Breda

Ontdek meer cultuur en historie