Ontdek - Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken.

Wist je dat het Stedelijk Museum vroeger Het Gasthuis heette en bestond al in 1246? Hier vonden passanten, pelgrims en daklozen een plaats om te eten en slapen. Daarna heette het 'het Oudemannenhuis', Cultureel centrum de Beyerd, Graphic Design Museum en MOTI en sinds 2017 dus Stedelijk Museum Breda. 

Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ (vanaf 10 juni 2023) en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook echt de moeite waard voor jong en oud.  Daarnaast toont het museum wisselende tentoonstellingen. Daarin staan hedendaagse kunstenaars en actuele thema’s in combinatie met historische onderwerpen centraal. Check voor het actuele aanbod de website van Stedelijk Museum Breda

Missie en visie

De wereld van Breda ontdekken, bewaren en verrijken – zo luidt de missie van Stedelijk Museum Breda. 
Met ‘de wereld van Breda’ bedoelen we dat Breda meer is dan een stad met een burgemeester, bewoners en gemeentegrenzen.
Breda is nauw verbonden met de Baronie, Noord-Brabant en Vlaanderen. Breda is een verzameling van grote en kleine verhalen, een traditie van kunst en culturen en een vitaal netwerk van kunstenaars en andere creatieven.

Van Nassaus tot DJ Tiësto

Breda is een wereld van overeenkomsten en verschillen, van Nassaus en DJ Tiësto, van KMA en St. Joost School of Art & Design, van de brakkensliert en BredaPhoto. Een veelzijdige wereld van herkenning en verbeelding die zichzelf blijft door te veranderen.

Startpunt en thuisbasis

Daarbij is Stedelijk Museum Breda het startpunt om die wereld te ontdekken. Een thuisbasis voor bewoners en een uitvalsbasis voor bezoekers. We zorgen ervoor dat kunst en erfgoed uit de wereld van Breda worden bewaard voor komende generaties en verrijken die met ideeën en verhalen. Dat doen we niet alleen maar in samenwerking met tal van lokale en (inter)nationale partners.

Openingstijden

Boschstraat 22
4811 GH Breda

Ontdek meer cultuur en historie