Opwarmen voor carnaval - in ut Kielegat

Carnaval in ut Kielegat is meer dan vier dagen feest in februari. De vele voorfeesten zorgen ervoor dat Kielegatters tegen de tijd dat het feest der feesten echt losbarst, al helemaal opgewarmd zijn. Laat de voorpret maar beginnen!

Ut Grôôt Kielegats Dikteej

Wist je dat er serieus een Kielegats Taole Instituut bestaat? Jarenlang gaven de Paoters Terrepetijn en Sjaggerijn kurzussen om Bredanaars te onderwijzen in het echte Bredaos. Want met name met carnaval is dat toch de taal die in ut Kielegat moet klinken. Hoe is jouw kennis van ut Bredaos? En misschien kun je het wel spreken, maar kun je het ook schrijven? 
Dat alles kun je op vrijdag 12 januari testen tijdens Ut Grôôt Kielegats Dikteej. Ben je nog niet zo goed getraind? Geen nood, want de avond begint met een hilarische spoedkurzus. 

Open dag bij de wagenbouwers

Normaal zie je de carnavalswagens pas wanneer de optocht door Breda trekt. Kun je zolang niet wachten? Op zondag 14 januari geven de bouwers een sneak peek in de bouwloods aan het Hekven. Dan kun je zien én horen wat er allemaal bij komt kijken om een grote praalwagen te bouwen. De organisatie vindt het fijn als je je per mail aanmeldt als je de open dag wil bezoeken. 

Scoor je outfit op de Kielegatse Vrijmarkt

Weet jij al welk pakske je aantrekt met carnaval? Hetzelfde als vorig jaar of ga jij de show stelen in iets nieuws? Op zondag 21 januari vind je tijdens de Kielegatse Vrijmarkt in het Huis van de Heuvel vast wat van je gading. En je kunt er meteen je eigen pak van vorig jaar verkopen. Zo hoeft een nieuwe outfit helemaal niet zoveel te kosten. En het is nog lekker duurzaam ook.   

Bredase Klûntocht

De Bredase Klûntocht (dit jaar op zondag 21 januari) is niet meer weg te denken uit de Bredase binnenstad. Deze kroegentocht langs elf Friese steden, de Frieslandhal en vele Friese bezienswaardigheden is uitgegroeid tot het grootste voorfeest van carnaval.

Bij elf deelnemende cafés haal je een stempel voor je stempelkaart die je daarna inlevert voor het enige echte Klûnkruisje. De opbrengst van de Klûntocht gaat dit jaar naar het Speelbos Breda en de Grote Kerk Breda.
Meedoen? Wacht niet te lang met inschrijven want vol is vol! 

Lintjesregen en ... en ...

Er gebeurt van alles tijdens de Lintjesregen op vrijdag 26 januari. Ten eerste reikt Prins Driekus d'n Tweejde de Kielegatse Plak uit aan iemand die zich via zijn/haar carnavalsvereniging op een bizondere manier heeft ingezet voor het carnaval in Breda. Een eerbetoon van de Hoogheid zelf!
Ten tweede krijgen deelnemers aan de grote optocht op deze avond traditiegetrouw hun deelnemersnummer. Altijd spannend of je voorin of achterin de optocht bent ingedeeld. 

En dat is nog niet alles want de makers van de Kontklopper overhandigen vanavond het eerste exemplaar van de carnavalskrant aan de prins. Een dag eerder dan de rest van Breda kunnen de aanwezigen deze alvast aanschaffen.  

 

Kielegatse veiling

Jaarlijks bezoeken zo'n 70.000 mensen van binnen en buiten Breda het Kielegatse carnaval. Aan de Stichting Kielegat de taak om voor iedereen een mooi en veilig carnavalsfeest te organiseren. Dat hier veel geld voor nodig is, is duidelijk. Geld dat de stichting voor een groot deel zelf moet ophalen. 
De Kielegatse veiling is een van de manieren om dat geld bij elkaar te brengen. Ieder jaar komen er weer unieke kavels onder de hamer en dat zal op zaterdag 27 januari ook zeker het geval zijn. 

Wie wil kan, voor de veiling begint, bij De Avenue aanschuiven voor het buffet. De veiling start om 20.00 uur.  

Oeledienst

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Niet zo gek dus dat er ieder jaar een speciale carnavalskerkdienst is: de Oeledienst.
Geen heilige mis. Wel een moment van bezinning én humor. Want die twee gaan prima samen. Dat blijkt ieder jaar weer. Diaken Rob van Uden gaat traditiegetrouw voor in de dienst. En natuurlijk klinkt er volop muziek. 

De Oeledienst begint op zondag 28 januari om 12.00 uur en de Grote Kerk gaat om 11.00 uur open. Kom op tijd als je een mooi plekje wil bemachtigen!

 

Carnavaleske wandeling

Voor de elfde keer trekt op zaterdag 3 februari de Carnavaleske wandeling door de binnenstad van Breda. Oud-prinsen carnaval en andere (in Breda) wereldberoemde carnavalspersoonlijkheden leiden je rond langs Bredase plekken waar je misschien nog nooit geweest bent. De verhalen variëren van bloedserieus tot hilarisch. En op de route stuit je ongetwijfeld op verrassende carnavalsacts. 

De carnavaleske wandeling is megapopulair. Dus wil je meelopen, zorg dan dat je tijdens de voorverkoop op 13 januari je kaartje bemachtigt.

De Grôtste Versierder van ut Kielegat

De Stichting Kielegat is op zoek naar de Grôtste Versierders van ut Kielegat.
Dus... trek alles uit de kast om jouw huis, tuin, hofje of flatgebouw te versieren. Maak er met de buren alvast een feestje van. Zet dit alles op video en stuur je filmpje uiterlijk 2 februari om 17.11 uur naar pers@kielegat.nl. 
Misschien komt Prins Driekus dun Tweejde mét gevolg én carnavalskapel op 3 februari wel bij jou langs met een mooie verrassing. Leg het bier maar vast koud! 

Grôtste Mââuwert van ut Kielegat

Wie wordt dit jaar de beste tonpraoter van Breda en omstreken? Of zoals we in ut Kielegat zeggen: de Grôtste Mââuwert? En wint de publiekslieveling ook de grote prijs van de jury? Op zondag 4 februari komen we het te weten in de grote zaal van de MEZZ.

Een middag vol humor, fraaie typetjes en muziek. Bredaoser wordt het niet! 

Klokkenberg Kielegats Konzert

Klassieke muziek, cabaret, percussie en een prachtig uitgedost publiek staan op vrijdag 9 februari weer garant voor een mooie avond in het Chassé Theater.
Dit jaar werkt de philharmonie zuid-nederland samen met multitalent Ellen ten Damme, de 'Rebels of Rhythm' Percossa en cabaretier Leon van der Zanden.

Op het programma van het Kielegats Konzert staan carnavalskrakers, meezingers én symfonische hoogtepunten. En alsof dat nog niet genoeg is, gaat het feestje na afloop gewoon door in de foyer met een lange lijst Bredase carnavalskapellen. Een betere opmaat naar carnaval is eigenlijk niet denkbaar.

Stuiterbal

Stuiterbal is hét carnavalsfeest voor middelbare scholieren t/m 17 jaar. Zonder alcohol maar mét onbeperkt andere drankjes, popcorn en snacks. Met drie verschillende area's in de MEZZ hop je zo van de polonaise, via house en harde remixes naar de silent disco in het MEZZ café. Optredens van Alessio, Glen Fontein, de Kapotte Kachels, Matt Ardeo en huis-dj Matt Saus. 

Stuiterbal is ieder jaar strak uitverkocht, dus wacht niet met het bestellen van je kaartje

Ook leuk voor jou