Deze must sees mag je - echt niet missen!

De 51ste editie van het Breda Jazz Festival komt eraan. Welke concerten of muzikanten mag je niet missen? We zetten ze voor je op een rij. Dat scheelt jou een hoop uitzoekwerk en geeft je meer tijd om van de muziek te genieten. Het Breda Jazz Festival vindt plaats op 18 t/m 21 mei 2023 in de binnenstad van Breda.

1. Opening Breda Jazz Festival

Wanneer: 18 mei 2023 om 13:00 uur

Waarom: De opening op 01. Riant-Stoutenbeek podium – Grote Markt Midden is altijd bijzonder. Samen met de nieuwe programmeur Festiventures is het Breda Jazz Festival er in geslaagd geweldige bands naar Breda te halen. Bands uit Breda, bands uit de rest van Nederland, bands uit de rest van Europa en bands uit de bakermat van de jazzmuziek: New Orleans. Nooit eerder leek Breda Jazz Festival zo op het wereldberoemde Jazzfestival in New Orleans.

Tijdens de opening uiteraard de traditionele toespraak van de voorzitter en de burgemeester, een muzikaal voorproefje van het festival en natuurlijk De Paarse Heide, allemaal samengebracht in de Breda Jazz Suite, gecomponeerd door BOSCO voorman Daan Bogers.

Lees meer over de opening.

2. John Boutté

Wanneer: diverse optredens op 18, 19, 20 en 21 mei 

Waarom: Een bekende achternaam voor de jazzkenners in Breda: ja, John is de broer van Lillian Boutté. Hij neemt het stokje van zijn zus over en verzorgt het Gospelconcert. Maar je ziet hem eigenlijk elke dag weer wat moois en vooral steeds weer iets nieuws neerzetten.

Laat je meeslepen door zijn emotionele en krachtige optredens, terwijl hij verhalen over liefde, leven en verlies in zijn muziek weeft. Met zijn ongeëvenaarde vakmanschap en magnetische podium aanwezigheid, is John Boutté een must-see voor elke liefhebber van zielvolle muziek.

Lees meer over John Boutté

3. Cinelli Brothers

Wanneer: diverse optredens op 18 mei 2023 en 19 mei 

Waarom: De Cinelli Brothers staan voor een nieuwe generatie die de liefde delen voor Blues, Soul, R&B en de echte authentieke klanken die van de blues een hoeksteen van de muziekgeschiedenis hebben gemaakt. De organisatie is dan ook heel trots dat ze deze band naar het Breda Jazz Festival hebben kunnen halen!

Lees meer over de Cinelli Brothers.

4. Pluutjesparade

Wanneer: 19 mei 2023 om 11:00 uur

Waarom: Hoe leuk is dat! Met je ouders of grote zus of broer meelopen in een muzikale optocht van het Spanjaardsgat naar de Avenue. Daar is een concert speciaal voor kinderen. De optocht heet ‘pluutjesparade’ omdat ze in New Orleans, waar de jazzmuziek vandaan komt, vaak een versierde paraplu meenemen om een optocht extra feestelijk te maken.

Misschien mag jij een oude paraplu meevan thuis, die je versierd hebt met kleurige dingen. Bv door met een nietmachine repen van een fel gekleurd oud t-shirt aan de plu vast te maken. Kijk maar! Als je ouders geen tijd hebben mag je misschien wel met de buren mee als je het lief vraagt! Kinderen vragen weleens of het doorgaat als het regent. Wat dacht je dan? Je hebt toch een paraplu bij je?!

Lees meer over de Pluutjesparade.

5. Satchmocracy

Wanneer: o.a. op 19 mei 2023 om 20:00 uur

Waarom: Als jazztrompettist is het onmogelijk om niet de legendarische Louis Armstrong, bijnaam Satchmo, te bestuderen. En dát deed Jerome Etcheberry meer dan grondig. Hij baseerde er zelfs deze band op!

Het was Miles Davis die, vrij vertaald, ooit zei “wat je ook speelt op een trompet en hoe zeer je ook denkt dat je het zelf hebt bedacht, het is allemaal al een keer gespeeld door Louis Armstrong”. Met respect en liefde voor muziek én Louis Armstrong blaast Jerome op vrijdag 19 mei in De Avenue de muziek van Armstrong opnieuw leven in.

Lees meer over Satchmocracy.

Extra tip!

Op donderdag, vrijdag en zondag tijdens het festival kun je met een sloep varen tussen de Haven, het Valkenberg en BAAI! Heerlijk relaxed en ook nog gezellig want er gaat live muziek mee! 

6. Duo Special

Wanneer: 21 mei 2023 om 11:00 uur

Waarom: Het speciale concert Duo Special behoeft geen introductie. Het feit dat 2 muzikanten onvoorbereid een geweldig stuk muziek ten gehore brengen op de zaterdagochtend in De Avenue, is altijd weer een magisch moment. Al jarenlang één van de hoogtepunten van het Breda Jazz Festival.

Lees meer over de Duo Special. 

7. Snoballaz  // Max Bronstein’s New Orleans Guitar

Wanneer: 21 mei 2023 om 14:00 uur

Waarom: Bereid je voor op een dubbele dosis geweldige muziek met dit unieke concert met Miles Lyons ‘Snowballaz' en 'Max Bronstein’s New Orleans Guitar'. Beide bands zijn trio’s bestaande uit Max op gitaar, Miles op sousafoon en de Nederlandse drummer Jérôme Cardynaals. Eerst betreedt Snowballaz het podium met zijn jazzy R&B-geluiden die variëren van dansbaar tot ontspannen tot funky.

Vervolgens viert New Orleans Guitar de erfenis van de beste gitaristen van de stad met Max’s uitstekende gitaarspel en Jérôme’s ritmes die je naar het hart van de Big Easy zullen brengen. Mis dit onvergetelijke optreden op Thomassen Gifts podium – Haven niet!

Lees meer over dit optreden.

8. Philip Lassiter

Wanneer: 20 mei 2023 om 00:00 uur

Waarom: Wil je tot diep in de nacht swingen op jazzklanken of je mee laten voeren door blues? Dan is De Graanbeurs the place to be! Philip Lassiter is een optreden waar je gewoon bij moet zijn. Met meer dan twee decennia ervaring op zak wordt Lassiter geprezen om zijn vermogen om genre-tartende composities te maken die de essentie van de menselijke ervaring vastleggen.

Zijn live-optredens zijn adembenemend en bevatten explosieve improvisaties, funky ritmes en onvergetelijke melodieën die je uitnodigen om te dansen. Mis de kans niet om dit muzikale genie te zien en zijn innovatieve aanpak van muziek maken te ervaren.

Lees meer over Philip Lassiter.

Gospelconcert

Wanneer: 21 mei 2023 om 10:30 uur

Waarom: Ervaar de ontroerende, inspirerende kracht van gospelmuziek tijdens het John Boutté’s Special Gospel Concert in één van de mooiste historische gebouwen van Breda. De uitstekende akoestiek van de eeuwenoude, imposante Grote Kerk zal John Boutté’s betoverende stem naar ongekende hoogtes brengen. Hij zal het publiek betoveren met traditionele gospelnummers en originele composities.

Mis deze onvergetelijke uitvoering niet, waarin het heilige en het wereldlijke op een unieke manier samenkomen. Geen blazers en geen gospelkoor? Nee, dit jaar kiezen we met dit unieke concert voor klein is fijn.

Lees hier meer over het Gospelconcert.

All Hands On Deck Farewell Concert

Wanneer: 21 mei 2023 om 17:00 uur

Waarom: Goed afsluiten en nog één keer genieten van al het moois dat het Breda Jazz Festival je te bieden heeft. Dat kan op Winters podium – Spanjaardsgat om 17:00 uur. Alle grote namen komen nog één keer op het podium om het Breda Jazz Festival swingend uit te blazen. Nog één keer genieten en dan…We’ll meet again op de 52ste editie van het Breda Jazz Festival 9 t/m 12 mei 2024!

Meer lezen over het Farewell Concert.

 

Breda Jazz Festival op de kaart

Nog meer handige pagina's voor jou