Horeca in een - monumentaal pand

Van theater naar bioscoop, boekhandel en hippe horeca hotspot. Het Grand Theatre aan het Van Coothplein wordt vanaf deze zomer The Streetfood Club. “We behouden de unieke elementen van het Grand Theatre en herstellen dit pand in ere”, vertellen Steven Peschier en Bobbie van Dalsum.

Aanwinst voor de stad

Waar vroeger de theaterzaal was, verrijst nu een mega bar met cocktail stations en een spectaculaire DJ-booth. Boven het podium komen twee balkons, waar je kunt dineren met geweldig uitzicht op de zaal. De balkons met hangende planten die er komen zijn geïnspireerd op de hangende tuinen van Babylon. “Het moet er straks uitzien alsof de natuur alles heeft overgenomen”, vertelt bedrijfsleider Steven. Ook komen er een aantal indrukwekkende kroonluchters aan het plafond te hangen. De oude ramen die aan de lange zijde van de zaal zijn geplaatst, komen uit een oude kerk uit Frankrijk. Achter ieder onderdeel van The Streetfood Club zit een verhaal. “We willen van The Streetfood Club echt een unieke plek maken. Een plek die Breda nog niet heeft”, vertelt bedrijfsassistent Bobbie.

Grote operatie

De afgelopen maanden is er keihard gewerkt door een groot team om The Streetfood Club compleet te verbouwen. Er moest ook rekening gehouden worden met heel veel praktische zaken. Zo moest de wandbekleding bij de trap in originele staat teruggebracht worden, en dat was een hele uitdaging. Als je van de keuken naar de koelruimtes loopt, is er een speciale geluiddichte sluis gemaakt. Er moesten trappen gemaakt worden naar de wc’s, die genderneutraal zijn.

Het concept

Bij The Streetfood Club kun je straks terecht voor lunch, diner en borrel. Het concept? Shared dining met Latijns-Amerikaanse en Aziatische invloeden. Ook komt er een uitgesproken en inspirerende meeting room met plek voor 40 mensen. Wil je met mooi weer buiten zitten? Op het binnenplein komt ook een terras.

Grand opening

Begin 2020 werd er gestart met de verbouwing van het Grand Theatre. De coronacris gooide de planning in de war, waardoor The Streetfood Club 16 juli 2022 haar deuren opent met een groot openingsfeest. “We willen pas open als het écht helemaal af is. Half werk kennen we niet. Bij The Streetfood Club noemen we onszelf de feast family, en het is ook echt een feestfamilie. We hebben regelmatig feestjes met elkaar en na het werk drinken we altijd nog wat met elkaar.”

Foto's: Studio Soon

Locatie met een verhaal

Het Grand Theatre aan het Van Coothplein is gebouwd in 1919. Het ruim 100 jaar oude gebouw is ontworpen door de Bredase architect F.P. Bilsen. Hij ontwierp ook het hoofdkantoor van De Drie Hoefijzers in de Ceresstraat. Het gebouw wordt gekenmerkt door een fraaie lichtkoepel van glas in lood, typische zeegroene tegels en karakteristieke lambriseringen. Leuk detail: hier en daar zijn gouden accenten aangebracht en speciaal vervaardigde tegeltjes met het wapen van Breda.

Toen het gebouw werd geopend, heette het nog Olympia Theater. Toen waren er films en tentoonstellingen te zien. In 1924 veranderde het van eigenaar en werd het pand omgedoopt tot Grand Theatre. Het Grand Theatre bleef bioscoop tot 2007. Van 2015 tot 2019 was het een boekhandel.

Dit vind je misschien ook leuk