TEDxBreda - is terug

Het internationale fenomeen TED (Technology, Entertainment, Design) staat opnieuw in de startblokken. Het sprekersplatform TEDxBreda is sinds 2015 actief in de stad, maar nu het dreigt te stoppen, wordt het overgenomen door een nieuw, enthousiast board en kersverse vrijwilligers. Het doel: verbinden en ontwikkelen van talent in en rondom Breda. Bestuurslid Iris Blue vertelt over de nieuwe weg die TEDxBreda inslaat.

TED en TEDx

Voor degenen die er nog niet mee bekend zijn: TED is een non-profit organisatie die zich wijdt aan het verspreiden van inspirerende ideeën. Dit doet de organisatie voornamelijk in de vorm van de welbekende TED Talks, waarbij de organisatie een podium biedt aan een of meerdere sprekers. Tegenwoordig is dit concept wereldwijd bekend en kunnen vrijwilligers zich via het TEDx programma aanmelden om een sprekersplatform in hun eigen stad op te richten.

Logo van TEDxBreda

TEDxBreda

Via het TEDx programma worden er sinds 2015 ook TED events in Breda gehouden. Door de jaren heen zijn de meest uiteenlopende onderwerpen besproken. Van filosofie en kwantumtheorie tot hedendaagse business strategieën en toekomstige technologieën. Iris Blue was destijds onderdeel van het eventteam. Zelf is ze al jarenlang actief als spreker, voornamelijk voor de Phoenix People Community, een initiatief voor mensen met trauma’s. Toen ze hoorde dat TEDxBreda ging stoppen, wist ze gelijk dat het wilde overnemen. “Ik ben altijd groot fan van TED geweest en wilde niet dat TED stopte in Breda. Ik heb het toen vrijwel meteen overgenomen. De eerste maanden deed ik dat zelf, maar ik merkte dat ik meer support nodig had.”

Nu bestaat het board uit vier bestuursleden. Iris Blue als voorzitter, Silvia Everaard-Joppen als HR-manager, Eline van der Schaar als relatiemanager en Gidi Jaegers als financieel manager. Samen met vier teams vrijwilligers bundelen ze de krachten om TEDxBreda opnieuw op de kaart te zetten.

Foto van het board van TEDxBreda

Nieuwe koers

Volgens Iris mag TEDxBreda meer in de spotlight staan. “Ondanks dat ik een liefhebber ben van TED wist ik voorheen niet dat TED in Breda bestond. Daarom willen wij het nu juist grootser aanpakken. Wij willen Breda er graag bij betrekken. Dat betekent dat we ons naast inspirerende sprekers ook willen richten op onderscheidende ondernemers en jong talent. TEDxBreda kan ook gezien worden als een ontmoetingsplek, waar mensen met én zonder ervaring nieuwe dingen kunnen leren en ideeën kunnen uitwisselen. Een soort kweekvijver.”

Foto van het logo van TEDxBreda op een podium

Komend jaar

In 2023 verwacht Iris zich volledig te focussen op Breda. “De komende periode zullen we ons echt richten op de stad. Wat het specifieke thema gaat worden is nog niet bekend. Daar gaan we met het team nog over brainstormen. Komend jaar geven we in ieder geval negen sprekers het podium. Daarnaast houden we een pitchavond waar mensen uit Breda zelf hun idee en onderwerp mogen pitchen. De winnaar van de pitchavond wordt de tiende spreker van 2023.”

Foto van de nieuwe groep vrijwilligers voor TEDxBreda

Opzoek naar meer inspirerende initiatieven?