Tips voor - schaatsen op natuurijs

Natuurlijk kun je schaatsen op een van de kunstijsbanen in Breda, maar hoe fijn is het om met een lekker winterzonnetje op natuurijs te schaatsen? Wij hebben een aantal plekken op een rijtje gezet waar je kunt genieten van schaatsen op natuurijs. Dus hup, schaatsen aan en gaan!

Galderse Meren

In de zomermaanden zijn De Galderse Meren bijzonder populair voor zwemmen en watersport, maar als het een poos goed gevroren heeft, is deze locatie een aangename schaatsplek. Het uitgestrekte ijsoppervlak biedt voldoende ruimte voor iedereen. De Galderse Meren zijn behoorlijk diep en zijn dus pas geschikt op om te schaatsen als het ijs echt stevig is. 

Het Mastbos

Het Mastbos is een eeuwenoud bos en wordt ook wel de 'achtertuin van Breda' genoemd. Veel natuurzoekers gebruiken het bos om te wandelen en fietsen, maar ook kun je hier schaatsen. Met statige beukenlanen, uitgestrekte heidevelden, donkere naaldbossen en prachtige vennen kun je hier genieten van een prachtige en rustige schaatservaring. Met name de vennen bij de Kogelvanger zijn altijd erg in trek. Omdat die vrij ondiep zijn kun je hier al snel het ijs op. 

Wolfslaar

De natuurtuin van Wolfslaar is een beekdalgebied met een grote variatie aan poelen en prachtige natuur. Het is onderdeel van Landgoed Wolfslaar met een mooi landhuis midden in een park met grote vijvers. Na een paar nachten vorst kun je hier meestal het snel schaatsen. Een perfecte setting voor veel ijsplezier!

  • Wolfslaar

  • Mastbos

Asterdplas

De Asterdplas is is een recreatieplas in de wijk de Asterd aan de Noordkant van Breda. Het is een heerlijke plek om te genieten van zomers weer, maar ook bij strenge vorst is dit een fijne plek voor de schaatsliefhebbers.

Strijbeekse Heide

Ten zuiden van Breda, vlakbij de Belgische grens, ligt de Strijbeekse Heide. Een gigantisch mooie plek waar je midden in de natuur op een van de vennen kunt schaatsen. Ook dit is een plek waar je doorgaans het snelst kunt schaatsen na de eerste nachten vorst. Tip: genoeg geschaatst en wil je lekker opwarmen? Op loopafstand van de vennen ligt restaurant De Smokkelaar, waar je een heerlijke warme chocomel kunt drinken.

Parken

Bij extreme vorst bieden de vijvers in verschillende parken natuurlijk ook de mogelijkheid om op natuurijs te schaatsen. Hier zijn enkele parken met vijvers die hiervoor geschikt zijn:

  • Strijbeekse Heide

  • Wilhelminapark

IJsvermaak

Achter Restaurant Bouvigne-Paradijs aan de Bouvignelaan ligt de ijsbaan van Vereniging IJsvermaak. De schaatsbaan is heel fijn in verschillende gebieden opgedeeld. Voor liefhebbers van toer- en hardrijden is er de 400 meter lange baan. De ijshockeyers onder ons kunnen heerlijk een wedstrijdje spelen op het ijshockeyveldje. Heb je het schaatsen nog niet zo goed onder de knie? Geen probleem! Want ook voor de beginners is er een stukje afgezet. Belangrijk om te weten: Als na een goede vorstperiode de ijsbaan open gaat, is deze de eerste vijf dagen alleen toegankelijk voor leden van IJsvermaak. Klik hier om meteen lid te worden.

Waterdonken

In de Waterdonken is er genoeg water te vinden, dus dat betekent heel veel ijspret. Het water bij de Waterdonken is een uitstekende plek om te schaatsen tijdens een strenge vorst.

Bekijk ook