In Breda en omgeving vind je veel sporen van de familie Nassau. Ontdek indrukwekkende gebouwen, eeuwenoude bossen, bijzondere locaties en hedendaagse kunstwerken. En natuurlijk: de unieke oogtegels uit het Kasteel van Breda.
Kasteel van Breda
Al eeuwenlang kennen de meeste mensen het Kasteel van Breda alleen van de buitenkant. Het Kasteel is het geboortehuis van de familie Oranje-Nassau. Hendrik de Derde en Mencía de Mendoza verbouwden het tot een paleis. Tegenwoordig biedt het Kasteel onderdak aan de Koninklijke Militaire Academie. Zo is het nog steeds een beetje ‘royal’.
Meer informatie
Park Valkenberg
Op de plek van het park stonden eerst grote kooien met valken voor de jacht. Later legden de Nassaus daar prachtige tuinen aan. Tegenwoordig is het Valkenberg een geliefde ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers. In het grasveld bij het Kasteelplein komt deze zomer nieuw kunstwerk: ‘Vrijheidsboom’ van Jennifer Tee.
Meer informatie
De Prinsenkapel in de Grote Kerk Breda
De Prinsenkapel van de Grote Kerk is een van de mooiste Brabantse monumenten. Hendrik de Derde liet hem bouwen als familiekapel. Het praalgraf van Engelbrecht de Tweede en zijn vrouw was beroemd tot ver buiten Breda. Rond de eeuwwisseling werden de versierde gewelven met engelengeduld gerestaureerd.
Meer informatie
De oogtegels
De oude oogtegels uit het Kasteel kun je bekijken in Stedelijk Museum Breda. Ze zijn even raadselachtig als uniek. Blauw en geel zijn de Nassau-kleuren. Waarschijnlijk kwam de vorm uit Spanje en werden ze in Antwerpen gemaakt. Maar wat die ogen precies betekenen, dat weten we niet.
Meer informatie
Het Begijnhof
Door de poort van het Begijnhof stap je terug in de tijd. Achterin staat een bronzen beeld van Johanna van Polanen. Zij liet de Wendelinuskapel bouwen die later werd omgedoopt in de Waalse Kerk. Binnen wordt een middeleeuwse deur bewaard die is versierd met een beeldje van de heilige Catharina.
Meer informatie
Hotel Nassau Breda
Op de plaats van Hotel Nassau stonden ooit drie hofhuizen. Daar woonden adellijke families die verbonden waren met de Nassaus. Het achthoekige torentje van een van die huizen staat nog steeds overeind. Later kwam hier een klooster met een sfeervolle kapel. Die wordt nu verhuurd voor feesten en evenementen.
Meer informatie
Mastbos en Liesbos
Deze bossen bij Breda waren eigendom van de Nassaus. Hendrik de Derde legde het Mastbos aan. De stammen van de naaldbomen waren goed geschikt als scheepsmasten. Bij het Liesbos kun je twee kleurrijke ‘Blind Walls’ bekijken. Op beide muurschilderingen staan reigers, want daar werd vroeger op gejaagd.
Meer informatie
Landgoed Bouvigne
Kasteel Bouvigne was het hoofdkwartier van Frederik Hendrik toen hij Breda veroverde. Het landgoed bij het kasteel kun je bezoeken. Met verschillende tuinen, een bijzondere boomgaard en houten beelden van de wereldberoemde kunstenaar Stephan Balkenhol.
Meer informatie
Het Speelhuis
Aan het einde van de Speelhuislaan stond ooit een kasteeltje voor jachtpartijen. Dit ‘Speelhuis’ werd gebouwd door prins Maurits. Op dezelfde plaats vind je nu Brack Breda. Een oude fabriekshal met een terras waar je lokaal gebrouwen bier kunt drinken en eerlijk eten.
Meer informatie
Rijksmuseum Amsterdam
Tussen het Kasteelplein en het Valkenberg stonden de stallen van de Nassaus. Willem van Oranje hield daar zo’n vijftig paarden. Een versierde gevel van de Nassaustallen belandde in het Rijksmuseum in Amsterdam. Bij de laatste verbouwing is de ‘Bredase wand’ in ere hersteld.
Meer informatie