Zet 20 oktober - in je agenda

BredaPhoto heeft wederom talentvolle alumni van deelnemende academies uit binnen- en buitenland uitgenodigd om tijdens het festival in zes weken nieuw werk te maken: Breda Residence. De openingspresentatie is 20 oktober om 16.00 uur. Het werk van de zeven (inter)nationale residenten van BredaPhoto, is tot en met 23 oktober te bezoeken op de BredaPhoto locatie aan de centrumzijde van het Centraal Station.

We spraken af op de pop-up werkplek en zagen Ugo, Jonas, Noémi, Katja en Sonja aan het werk op een van de zeldzame droge dagen in de laatste week van september. Wat willen ze neerzetten met BredaPhoto en wat is hun ervaring met de stad Breda?

Breda, stad in een park

Breda is voor alle residenten zonder uitzondering een ‘cute city’: “Alles is te bereiken binnen acht minuten fietsen.”  Ze verblijven in Het Klooster aan de Schormolenstraat. Een verborgen oase van rust, hartje centrum, met een grote kloostertuin vol appelbomen. In de bakkerij, de oude werkhuisjes van de paters, wordt de lekkerste appeltaart gebakken. “It’s a perfect appelpie, go and try”. In dit rijksmonument is een kleinschalig hostel gevestigd. Een perfect startpunt om de stad Breda te verkennen. De historische binnenstad, het groen én de kippen in het Park Valkenberg hebben ook indruk gemaakt op Ugo Woatzi (Luca Arts, Sint Lukas) die met zijn werk voor Breda Photo aandacht geeft aan de connectie tussen genderidentiteit, natuur en spiritualiteit.

Gastvrij Breda

Een fietsroute langs alle binnen- en buitenlocaties van BredaPhoto gaf de zeven residenten volop inspiratie waarbij de expositie in de Grote Kerk en bij BRACK grote indruk heeft gemaakt. Een must see voor iedereen en bovenal voor de huidige generatie. “Dat werk laat zien waar we staan in de wereld, wat we nu doen.” De jonge residenten wonen en leven gedurende zeven weken in Breda en ontmoeten dagelijks de gastvrijheid van de stad op straat. Jonas Beerts (KASK, Gent) spreekt in de stad toevallige voorbijgangers aan voor een portretfoto: “Iedereen is hier even vriendelijk.” In zijn werk speelt hij met algoritmes die (onzichtbaar) aanwezig zijn. Met zijn werk geeft hij een representatie van ons dagelijks leven. Zijn mooiste ontdekking over Breda? De Bredase oogtegel. Tijdens zijn ontdekkingstocht door Breda bezocht Jonas een klein Bredaas museum in het Koningin Wilhelmina Paviljoen op het Kasteelplein en hoorde van bevlogen vrijwilligers alles over de oogtegel en de Royal Roots. 

Breda grenst aan een prachtig bos

Voor Noémi Széci (afgestudeerd aan MOME, Budapest) was het aandenken aan Breda al bijna de boeken ingegaan als ‘regen’. Deze eerste zonnige dag nodigde haar eindelijk uit om naar het Mastbos te fietsen om daar de heksencirkel te bezoeken en te fotograferen. Haar werk is een combinatie van stillevens in de natuur en portretten: “I want to show the transformation of witchcraft.” Wat Noémi opvalt in Breda? “De emancipatie van de fiets!” Waar in Budapest de auto in rangorde ver boven de fiets staat, voelt ze zich hier op de fiets eindelijk gezien. De creatieve Explore Breda route staat dan ook zeker op de planning.

Katja Assfalg (FH, Bieleveld) legt in haar werk de focus op het triggermoment van mensen met misofonie (haat tegen geluid). Op het moment suprême legt ze de reactie vast op de gevoelige plaat. Zo zichtbaar als de non-verbale uiting in het werk van Katja is, zo onzichtbaar laat autisme zich zien in het werk van Sonja Luesing (St. Joost, Breda). Haar project voor BredaPhoto portretteert broers en zussen van wie er één autisme heeft. Haar werk laat zien dat autisme niet zichtbaar is aan de buitenkant. Ze wil hiermee een taboe opheffen.

Magazijn076, een organisatie in Breda waar mensen met autisme de ruimte krijgen zichzelf te ontwikkelen, helpt haar mee in de zoektocht naar broers en zussen. Mocht je mee willen werken aan haar onderzoek, middels een interview of portret, loop dan zeker even binnen tijdens BredaPhoto op de werkplaats van de residenten op het Centraal Station.

Inspiratie voor iedereen

De zeven residenten van BredaPhoto inspireren op een eigen bijzondere wijze! Ieder heeft zijn eigen project dat past binnen het thema van BredaPhoto ‘Theatre of Dreams’. Na zes weken intensief samen werken en leren kijken ze uit naar de opening van hun expositie op 20 oktober om 16.00 uur. Hun werk is vanaf de opening tot en met 23 oktober te bezoeken (10.00-17.00 uur). Uiteraard zijn ze zelf aanwezig om alle vragen te beantwoorden.