Wegwijs in - ut Kielegat

Op deze pagina vind je praktische info over carnaval in ut Kielegat. Van fietsenstallingen tot EHBO en van toiletten tot toegankelijkheid. Wij maken je wegwijs.  

Kielegat op de kaart

Breda vindt dat carnaval voor iedereen toegankelijk moet zijn. Onderstaande plattegrond laat onder meer het rolstoelplatform (Oude Vest) en de prikkelarme zone (Vlaszak) tijdens de optocht zien. Maar ook bijvoorbeeld (rolstoel)toiletten en gehandicaptenparkeerplaatsen. Verder staan ook de routes van de optochten op de plattegronden. En dat is natuurlijk voor iedereen handig.   

Meer weten over de bereikbaarheid van ut Kielegat of een rolstoelplaats op de tribune reserveren? Kijk dan op de site van Stichting Kielegat.

Fietsenstallingen tijdens carnaval

Stal óók met carnaval je fiets in een van de fietsenstallingen of in ieder geval op een plek waar dat is toegestaan (nietjes). De gemeente Breda controleert streng op verkeerd gestalde fietsen en voert die af naar het fietsdepôt. 

Behalve de gebruikelijke fietsenstallingen zijn er ook pop-up stallingen. Bovendien hebben de stallingen ruimere openingstijden. 
Bekijk hier alle informatie.

Leutpenningen

Met Leutpenningen kun je bij nagenoeg alle cafés in de binnenstad, het Chassé Theater en de MEZZ betalen. Ze kosten € 3,50 en blijven geldig tot en met Halfvasten.
Behalve dat je met een leutpenning je drankje koopt, steun je er ook het carnaval in Breda mee. Zo kan de stichting artiesten inhuren en praktische zaken regelen om carnaval goed en veilig te laten verlopen.  

Waar kun je Leutpenningen kopen?

 • vanaf carnavalsvrijdag bij alle deelnemende horeca
 • vanaf carnavalszaterdag t/m maandag bij automaten op de Grote Markt (naast het Stadhuis), bij 't Zusje (naast de Hoge Brug), Havermarkt (bij de Popocatepetl) en aan het begin van de Veemarktstraat en het Kasteelplein. Zie ook de kaart bovenaan deze pagina (klikken op voorzieningen). 

Download de Kielegat app

Wil je alles over carnaval in het Kielegat makkelijk vinden op je mobiel? Download dan de Kieleapp. 

Download hier de app in de Google Playstore
Download hier de app in de Apple Appstore

Glas en blik verboden tijdens carnaval

Het is sinds vorig jaar niet meer toegestaan om drank in glas en blik mee te nemen tijdens carnaval. Dat geldt voor geopend én ongeopende verpakkingen. Als je je daar niet aan houdt, riskeer je een boete van € 100,00. 
Samen voor een veiliger carnaval op straat.

EHBO

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je tijdens carnaval in de binnenstad iemand van de Eerste Hulp nodig hebt, kun je terecht op het Kasteelplein

NIX18... ook met carnaval

Het is de gemeente Breda tijdens de Elluf Elluf viering opgevallen dat het alcoholgebruik bij minderjaren, ondanks de NIX18, toeneemt. Steeds vaker moeten hulpverleners in actie komen vanwege overmatig alcoholgebruik. De gemeente gaat hier dit jaar strenger tegen optreden. Bij de EHBO en het Amphia ziekenhuis zal een BOA van de gemeente in gesprek gaan met deze jongeren en hun ouders. De jongeren kunnen rekenen op een doorverwijzing naar Bureau HALT. Een gewaarschuwd mens.....

Bekers naar de bar

In Breda wordt tijdens carnaval gewerkt met een circulair bekersysteem. Zo blijven de straten en pleinen schoon!

Hoe werkt het?

 • Je betaalt voor je eerste beker een halve leutpenning
 • Bij je eerste bestelling krijg je een ‘Houtumvast’, een cupclip aan een keycord om je lege bekers aan te bewaren
 • Bij je volgende bestelling lever je je lege beker in, dan hoef je niet opnieuw een halve leutpenning te betalen
 • Breng ook je laatste beker naar de bar, in ruil krijg je een munt om de volgende dag weer een beker mee te halen

 

Extra nachtbussen tijdens carnaval

Vrijdag 9 t/m maandag 12 februari zet Arriva extra nachtbussen in om carnavalsvierders veilig thuis te brengen. 

Er rijden extra nachtbussen naar

 • Princenhage en Etten-Leur (850)
 • Prinsenbeek en Etten-Leur (851)
 • Terheijden, Wagenberg en Made (852)
 • Haagse Beemden (853)
 • Teteringen en Oosterhout (854)
 • Rijsbergen en Zundert (855).

Alle nachtbussen vertrekken om 01:40, 02:50 en 04:00 vanuit het Centrum. Download hier de route van de bussen.

 

Te druk in de binnenstad van Breda?

Gemeente Breda, politie en stichting Kielegat houden continu de drukte in de binnenstad in de gaten. Mocht het te druk worden, dan kunnen bepaalde toegangswegen (tijdelijk) dicht gaan voor ieders veiligheid.

Om de bezoekers beter te spreiden, zijn er dit jaar meer plekken waar festiviteiten zijn. Het Foodcourt dat eerder op de Grote Markt stond, vind je dit jaar bij Castillo Kielegat aan het Kasteelplein.  
Bekijk hier alle Kielegatse feestpleinen met hun programma. 

Ook handig voor jou