Pluktuinen in en om Breda

    Een smaakvolle dag op pad in of om Breda! Er zijn verschillende pluktuinen rond Breda om te wildplukken. Wij tippen een aantal pluktuinen en mooie wandeltochten.

    Let op: pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Verdiep je in wat wel en niet eetbaar is. Met een beetje speurwerk op internet kom je al een heel eind. Bij twijfel: laten staan! 

    Bekijk vooraf de openingstijden van de pluktuin. En niet iedere pluktuin heeft in elk seizoen aanbod.  

    Plukroute Princenhage

    Een ‘heerlijke’ wandeling door plantsoenen en straten in Princenhage. De route is aangegeven met stickers op (lantaarn)palen en houten palen met een pijl. De route is het best te lopen vanaf de Haagsemarkt. Speciaal voor kinderen kun je tijdens de route een speurtocht of Speuren en Kleurentocht doen. 

    Lengte: het eerste deel van de route is al klaar. Uiteindelijk zal de route 3,5 km lang worden.
    Oogsttijd: in de winter is alles kaal, maar in de lente wordt alles groen. In de zomer en de herfst pluk je het fruit. 

    Plukroute Etten-Leur

    In Etten-Leur hebben de verschillende bestaande en nieuwe 'Pluk initiatieven de handen in één geslagen': Plukroute Etten-Leur. Samen willen zij de inwoners en vooral ook schoolkinderen laten proeven en ruiken aan al het eetbare groen in Etten-Leur. De natuur een stukje dichterbij brengen, zodat iedereen kan genieten van de bloesem, het groeien van fruit en de oogst. Samen organiseren zij activiteiten voor jong en oud en er komen nog steeds nieuwe 'Pluk' initiatieven bij. 

    Plukweide Breda

    Aan de rand van het Markdal vind je een Pop-up Plukweide waar je een uniek veldboeket samenstelt! Neem een schaar en mandje mee en duik in de bloemenwei. Zodra de bloemen in bloei staan, worden plukmogelijkheden op de website gezet. In de wei vind je een bord met een QR-code, waar je met een pay what you want principe kunt betalen voor je bos bloemen. Leuk, hè?!

    Plukroute Hank

    Voor deze route volg je de Plukroute-pijlen. Zo ontdek je vanzelf waar er lekkers te oogsten is. 

    Wie aan Hank denkt, denkt aan natuur. De eeuwenoude band van het dorp met de natuur wordt doorgetrokken met de Plukroute: noten- en fruitbomen, een kruidentuin en een keur aan wilde bloemen fleuren het straatbeeld op. De route biedt gezond, lokaal en onbespoten voedsel, vol vitaminen en mineralen. En ook nog eens lekker dichtbij!

    Lengte: wandelroute van 0,3 km vanaf startpunt bij de ingang van ‘t Uivernest, aan de Kerkstraat in Hank
    Oogsttijd: het hele jaar

    Meer pluktuinen

    • Bloemenboerderij de Langendam
      In deze mooie pluktuin krijg je een schaar en emmer mee om lekker in de bloementuin te struinen op zoek naar de mooiste bloemen. Het plukseizoen loopt van juni tot begin oktober. 
      't Vaartje 108, Waspik
    • Plukkerij Bosschenhoofd
      Hier pluk je bloemen om zelf een boeket samen te stellen. De pluktuin staat vol met kleurrijke bloemen. Het plukseizoen loopt van begin juli t/m begin oktober. 
      Margrietstraat 27, Bosschenhoofd
    • Het Aardbeienterras
      Van half mei tot november plukken kinderen (tot 12 jaar) hun eigen doosje aardbeien bij elkaar. Heerlijk vers!
      Pannenhoefsebaan 31, Rijsbergen
    • Pluktuin Gewoon Buiten
    • Een prachtig stuk land in het buitengebied van Rijsbergen waar op ecologische wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen worden geteeld. Word oogstdeelnemer en kom wekelijks lekkers plukken!
      Overasebaan 10, Rijsbergen
    • ’t Buyten Huys
      In deze oase van bloemenpracht in Rijsbergen krijgt je humeur gelijk een boost! Je plukt een boeket of slechts een paar schitterende bloemen. Vanaf begin juli is de pluktuin geopend. 
      Hellegatweg 27, Rijsbergen

    Tip: wildplukwandeling

    Wilde Marjolein verzorgt regelmatig workshops, cursussen en kruidenwandelingen waaronder wildplukwandelingen. Je leert er welke kruiden je wel en niet kunt eten en wat de werking van deze kruiden is. Leerzaam én leuk!

    Ook Elemental Eco verzorgt regelmatig plantenwandelingen. Houd de website in de gaten voor de agenda!

    Mis je een pluktuin- of route in de lijst? Laat het ons weten! Stuur een mail naar marketing@bredamarketing.nl met een korte omschrijving en eventueel foto.