Pier15 brengt grenzeloze moves

  • Havenkwartier
Pier15 is in een korte tijd een onmisbare plek in Breda geworden. Het skatepark ligt in het rauwe Havenkwartier van Breda en is een paradijs voor iedere skateboarder in de omgeving, maar de plek trekt ook talloze bezoekers van over de hele wereld. Elk jaar komen vanuit de hele wereld skateboarders naar Pier15. Een waardevolle plek voor de skatecultuur van Breda. Maar deze plek staat voor zoveel meer. We gaan in gesprek met Jeroen van Eggermond (bedenker) en Rinse Staal (operationeel manager) van Pier15.

Mix van leisure cultuur en sport

“Toen ik vroeger naar Breda ging, kon je nergens terecht om te skateboarden”, vertelt Jeroen. “Ik bouwde een eigen skatepark in de kassen van mijn ouders.” Zijn echte droom? Een eigen skatepark in Breda. Maar daar had hij veel geduld voor nodig: het duurde zeven jaar voordat Pier15 in 2014 geopend werd. “Ik en mijn partner Martijn Gulden waren vastberaden dat dit zou gaan lukken. Ik wilde zo graag die plek aan Breda geven”, vertelt Jeroen. “Iedereen binnen de skateboardcultuur in Breda heeft zijn steentje bijgedragen tot Pier15 de plek is geworden die hij nu is.” Jeroen realiseerde met zijn andere bedrijf Nine Yards Skateparks veel internationale skateparken en ook twee skateplekken in Breda: De Scharen en Haagse Beemden. 

Culturele hotspot

Het team heeft ervoor gezorgd dat Pier15 dé skateplek voor Breda werd. Het skatepark in de enorme hal van Pier 15 is vooral street georiënteerd. Lange quarterpipes met daarrtussen verschillende street obstakels en rails. Je vindt naast de indoor skatehal ook nog een zonovergoten buitenterras met horeca, een basketbalveld en skate ‘bowl’. Bij Pier15 worden skatelessen gegeven aan jong en oud en er worden regelmatig competities en belangrijke kampioenschappen georganiseerd. Én het is een culturele hotspot waar beginnende bands de mogelijkheid krijgen om op te treden en door te breken en waar culturele exposities, festivals en feestjes worden gehouden. “We hebben gemerkt dat de huidige generatie jongeren op een andere manier sport en leisure willen ervaren. Dus niet meer sporten in de sportschool, cultuursnuiven in een museum en vrienden opzoeken in een café, maar juist alles op een plek. Die mix slaat hier heel goed aan”, vertelt Rinse.

“We hebben een plek gecreëerd waar mensen elkaar opzoeken."

Meer dan een skatepark

“Ik vind het mooi dat we een plek gecreëerd hebben waar mensen elkaar opzoeken”, vertelt Jeroen. “Skaten werkt heel verbindend. Dit is dan ook een plek waar vriendschappen voor het leven gesloten worden, waar jongeren misschien wel hun eerste liefde ontmoeten. Een plek waar mensen zich veilig voelen, geïnspireerd en uitgedaagd worden. Een broedplaats.” Rinse vult aan: “Je ziet hier generaties opgroeien. Ze beginnen met skateles, en op hun 19e organiseren ze hier bijvoorbeeld een kunstexpo omdat ze kunstenaar zijn geworden.”

Tweede thuis

“Pier15 is een plek waar mensen genieten en zichzelf mogen zijn”, vertelt Jeroen. “Waar ze fouten mogen maken. Ik ben trots dat we deze plek hebben gemaakt in Breda. Het is mooi om zoiets aan een stad te kunnen geven.” De toekomst voor Pier15 is nog onzeker; het contract loopt af en er wordt druk gezocht naar plek voor deze culturele hotspot. “We hebben een uniek project weggezet. De combinatie van cultuur, sport en leisure is goud. We hopen dat we in de stad kunnen blijven. Pier15 is voor heel veel mensen hun tweede thuis.”