Organisaties die Breda nog mooier maken

  • Sociaal
  • Duurzaam
In Breda zetten veel organisaties zich in om samen impact te maken. Zo geven Bredase inwoners zich op als buddy voor vluchtelingen. Of als fietsmaatje voor mensen die niet (meer) zelfstandig kunnen fietsen. Wil jij ook impact maken? De organisaties op deze pagina zetten zich hartelijk en vol passie in voor anderen. Wellicht zit jouw passie hier tussen! Of zit er juist een initiatief bij waar jij goed gebruik van kunt maken. Samen maken we Breda nog mooier.

BO Diversity

BO staat voor Be Open-Minded. De stichting BO Diversity zet zich in voor meer diversiteit omarming in Breda. Met verschillende campagnes, exposities, trainingen en evenementen creëren ze bewustwording over vooroordelen, stereotyperingen en taboes. Iedereen moet zich veilig en welkom kunnen voelen. En vooral zichzelf kunnen zijn!

Lees hier meer over BO Diversity.

No Waste Army

Dagelijks worden er prima groenten en fruit afgekeurd omdat ze te groot, te klein, te krom of te recht zijn voor de schappen in de supermarkt. Zonde van het kostbare voedsel en alle werk en liefde die de boer eraan heeft besteed. No Waste Army gaat deze voedselverspilling te lijf. 
Aangesloten chefkoks maken van deze producten houdbare soepen, sappen en sauzen. Wie zich aansluit bij het No Waste Army ontvangt ieder kwartaal een rijk gevulde box met deze heerlijke producten. Iedereen blij! 
No Waste Army is een initiatief van Breda Maakt Mij Blij en Boerschappen en won de verkiezing van het Grote Groene Idee 2023 van het gelijknamige programma op NPO 1.

Bekijk de website voor meer informatie: www.nowastearmy.nl


Buddy to Buddy

Mensen zijn niet gelijk, maar wel gelijk van waarde. Of je nou gevlucht bent uit een oorlogsgebied of in een veilige omgeving woont met een vaste baan en onderkomen. Bij Buddy to Buddy staat gelijkwaardigheid voorop.

De stichting koppelt betrokken inwoners aan vluchtelingen. Met doel: het sociale isolement van asielzoekers te doorbreken. Tegelijkertijd vergroot Buddy to Buddy de betrokkenheid van Bredase inwoners bij de opvang van vluchtelingen. Voor zowel de buddy als de vluchteling is het contact een verrijking en verbreedt het elkaars wereld. De stichting organiseert allerlei activiteiten om Bredanaars en vluchtelingen samen te brengen.

Doe mee en word buddy!

Fotograaf: Emma Pierre

Kunstkameraden

Als het aan de Cultuurkantine ligt, krijgen alle kinderen en jongeren die in maatschappelijk kwetsbare situaties leven, de kans om kunst te beleven. Kinderen en jongeren tot 24 jaar, met verschillende (culturele) achtergronden, werken in het atelier van een kunstenaar aan een kunstwerk. “De kunstkameraden krijgen de ruimte om hun levensverhaal op een expressieve manier te verbeelden in een taal die iedereen verstaat.” De kunstenaar zorgt voor een fijne tijd in het atelier. Ook doen de duo’s leuke dingen, zoals musea bezoeken of fotograferen. Bij de kunstenaars vergeten bijvoorbeeld jonge vluchtelingen of pleegzorgkinderen even hun problemen.

Lees meer over Kunstkameraden

Fietsmaatjes Breda

We stappen steeds vaker op de fiets want fietsen is gezond. Gelukkig heeft Breda genoeg moois om op de fiets te ontdekken.

Helaas kan niet iedereen (meer) zelfstandig fietsen. Door enthousiaste Bredanaars is het initiatief Fietsmaatjes Breda opgericht. Voor hen zijn er de ‘Fietsmaatjes Breda’, enthousiaste Bredanaars die zelf graag fietsen en dit iedereen gunnen. Op een elektrische duo-fiets bieden ze mensen met een beperking of ouderen de mogelijkheid er met een vrijwilliger op uit te gaan. Samen ontdekken ze nieuwe of juist vertrouwde plekken in Breda en omgeving. Een mooi initiatief om eenzaamheid tegen te gaan en je gezondheid op peil te houden.

Meld je aan als gast of fietsmaatje

Young Impact

Jongeren die impact willen maken, maar niet weten hoe, krijgen hulp van Young Impact. De organisatie gelooft dat iedere jongere nú al het verschil kan maken met zijn of haar talent. Daarom reist Young Impact heel Nederland door om jongeren in actie te laten komen voor de thema’s klimaat, maatschappij, diversiteit, gelijke kansen en gezondheid. Eenmalig of blijvend. Met een groot of klein initiatief. Young Impact biedt vooruitstrevende inspiratie- en activatieprogramma’s voor scholen en organisaties.

Lees meer over Young Impact

ONS label Breda

De oprichters Monique van Winkel en Irene Nagtzaam zagen de diversiteit in de wijk Geeren-Zuid en de noodzaak om vluchtelingen en statushouders te helpen met integreren. Hun initiatief begon in 2013 met bewoners uit de wijk. Met name vrouwen van Turkse en Marokkaanse afkomst die veel thuis zaten en niet wisten hoe ze konden deelnemen aan de Nederlandse maatschappij. Monique en Irene hebben toen de Vrouwen Studio opgericht. Een plek waar vrouwen samen activiteiten ondernamen, zoals koken. Zo bouwden ze een sociaal netwerk op.

Dit initiatief groeide uit tot ONS label Breda met vijf beroepsonderdelen waar mensen kunnen leren en werken. In Geeren-Zuid kwam een buurthuis met Ons restaurant. Daarnaast zijn er het Naaiatelier, het Klusteam, de Studio en Mevrouw de Wit.

Lees meer over ONS label Breda

Breda Actief

Breda Actief is er voor iedereen in Breda die aan de slag wil met sport en beweging. Voor ouderen, volwassenen, jongeren, kinderen en mensen met een beperking. Om iedereen in beweging te krijgen, biedt Breda Actief sport en beweegactiviteiten aan in Breda. Daarnaast helpt de organisatie je graag met het zoeken naar de meest geschikte sport voor jou.

In iedere Bredase wijk organiseert een wijksportcoach van Breda Actief wekelijks sportactiviteiten voor verschillende leeftijdsgroepen. Goed voor de gezondheid, maar Breda Actief zorgt zo ook voor saamhorigheid in de wijk.

Lees meer over Breda Actief

MOOIWERK

MOOIWERK is dé plek voor alles wat met vrijwilligers(werk) in Breda te maken heeft. MOOIWERK wil iedere Bredanaar fan maken van vrijwilligerswerk.

Laat je inspireren om vrijwilligerswerk te doen en kijk op de vacaturebank of doe de vrijwilligerstest om te ontdekken wat past bij jou. Als vrijwilligersorganisatie krijg je kosteloos advies, bijvoorbeeld over het werven en behouden van vrijwilligers. En iedereen die zich weleens vrijwillig inzet in Breda, mag kosteloos meedoen met de workshops & bijeenkomsten die MOOIWERK organiseert!

Lees meer over MOOIWERK

Breda Maakt Mij Blij

Breda Maakt Mij Blij gaat over omdenken in coronatijd. Door social media acties redde dit platform bijvoorbeeld 10.000 pompoenen van boer Chris die te groot of te klein waren voor de supermarkt. Ook zetten ze de actie BeterBoompje op voor een groene kerst. In Nederland gooien we namelijk zo’n 2.5 miljoen kerstbomen weg ieder jaar. Zonde! Met BeterBoompje worden deze wegwerpbomen vervangen door échte kerstbomen die teruggeplant (en hergebruikt) kunnen worden.

Bekijk meer acties van Breda Maakt Mij Blij

Urban Living Lab Breda

Grote maatschappelijke uitdagingen vragen om nieuwe vormen van samenwerken! Urban Living Lab Breda is een levende gemeenschap die samen met inwoners, bedrijven, de gemeente en onderwijsinstellingen van Breda werkt aan het bouwen van een duurzame, gezonde, leefbare en inclusieve stads-samenleving. Voor en met de Bredanaar! De kracht van een living lab zit hem in het samen brengen van verschillende sectoren. Door elkaars perspectieven en krachten te bundelen, stimuleer je een innovatief en creatief proces. Samen kom je op ideeën die er toe doen, voor Breda en zijn toekomst. En kun je met deze ideeën experimenteren in het lab om impact te creëren.

Ontdek Urban Living Lab Breda


Brownies&downieS, JanenAlleman en De Uitdaging

Brownies&downieS staat voor puur. De medewerkers zijn oprecht, enthousiast en puur. Puur zijn ook de producten waarmee alle heerlijke lunchgerechten worden bereid. Brownies&downieS werkt met verse en ambachtelijke producten. De combinatie van pure, bijzondere medewerkers en ambachtelijke gerechten om je vingers bij af te likken, maakt een bezoekje aan Brownies&downieS tot een ware beleving. Puur genieten dus! Je vindt Brownies&downieS op de Halstraat.

Naast Brownies&downieS vind je een vergelijkbaar concept bij JanenAlleman aan de St. Janstraat en De Uitdaging in Ulvenhout. Wat deze lunchrooms echt bijzonder maakt, is de enthousiaste bediening! En je kunt er natuurlijk heerlijk eten.

Wasserij Jut en Juul

Bij wasserij Jut en Juul werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze kleinschalige dagbesteding vind je in het centrum van Breda op de Sint Janstraat. Alle medewerkers dragen op hun eigen wijze een steentje bij aan de wasserij. Bij dagbesteding Jut en Juul wordt gekeken naar wat iemand kan, wat iemand wil leren en waar iemand gelukkig van wordt. Ze kijken naar het individu apart en hebben nauw contact met de ouders/verzorgers en/of familie. Door de dagbesteding kleinschalig te houden krijgt elke medewerker de aandacht die hij of zij nodig heeft. En blijft het gezellig en persoonlijk!

COC Tilburg-Breda

Het COC Tilburg-Breda staat voor sociale acceptatie, veiligheid en inclusie van LHBTIQ+ personen o.a. in Breda. Het COC heeft een netwerkfunctie, biedt een safe space en werkt samen met de gemeente en andere partners om de sociale acceptatie, veiligheid en inclusie van LHBTIQ+ personen te versterken.
Het is een belangenorganisatie op basis van vrijwilligheid, dat betekent dat iedereen als vrijwilliger bij en met het COC kan komen werken. Inclusie is van iedereen!