Op museumbezoek in Breda

    Ben jij een echte cultuurliefhebber of wil je alles weten over verleden en heden van Breda? Dan is deze pagina voor jou! Breda heeft musea voor jong en oud. Voor een rustige middag cultuur snuiven of interactief bezig zijn. Check ons brede aanbod aan musea.

    Stedelijk Museum Breda

    Stedelijk Museum Breda is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken. Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. 
    Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook echt de moeite waard voor jong en oud. Info over wisselende tentoonstellingen vind je op www.stedelijkmuseum.nl

    Boschstraat 22

    Blind Walls Gallery

    De Blind Walls Gallery is hét museum op straat en is verspreid door de hele stad. Ga op pad en wandel of fiets langs de bijna 150 muurschilderingen gemaakt door (inter)nationaal bekende kunstenaars. Iedere muurschildering heeft een link met Breda en vertelt een uniek verhaal over de stad. Blind Walls Gallery organiseert regelmatig wandel- en fietstochten o.l.v. een gids langs de muurschilderinge. 

    Bierreclamemuseum

    In het Bierreclame Museum vind je de grootste verzameling bierreclames van heel Europa uit de periode 1900-1960. De reclames zijn niet alleen afkomstig uit Nederland, maar ook uit België, Engeland, Ierland, Noord-Frankrijk en Duitsland. Regelmatig is hier op zondagmiddag een optreden van een folkband. 

    Haagweg 375

    Begijnhofmuseum

    Het Begijnhofmuseum is gevestigd in een van de huisjes op het Begijnhof. De geschiedenis van het Begijnhof gaat terug tot 1267 en het is daarmee een van de oudste instellingen van Nederland. Het Begijnhofmuseum laat zien hoe de Bredase Begijnen leefden. 

    Catharinastraat 45

    Miniaturen- en poppenhuismuseum

    In het poorthuis van het Begijnhof vind je het Miniaturen-en poppenhuismuseum met poppen en poppenhuizen van de afgelopen honderd jaar. Een groot deel van de collectie is gemaakt door kunstenares Tine Merkx die zich daar al meer dan veertig jaar mee bezighoudt. De collectie bestaat uit typisch Hollandse tijdsbeelden en een aantal Bredase locaties.  

    Catharinastraat 23

    Klokkenmuseum

    Het Klokkenmuseum bestaat uit ongeveer vijfhonderd verschillende uurwerken en klokken van over de hele wereld. Het is gevestigd in een van de oudste straten van Breda. Het museum wordt ook wel ´de onbekende attractie van Breda´ genoemd. Het museum is eigenlijk een klokkenwinkel, waarvan de eigenaren de uitzonderlijke collectie in de winkel hebben uitgestald. Dé locatie voor de liefhebber van antieke klokken. 

    Catharinastraat 38

    Koningin Wilhelminapaviljoen

    Het Koningin Wilhelminapaviljoen, in de 19e eeuw gebouwd als HBS, is onderdeel van de Koninklijke Militaire Academie. De Stichting Historische Verzameling laat hier in een expositie de geschienis zien van het Kasteel van Breda en zijn bewoners door de eeuwen heen. Je ziet hier prenten, foto’s, documenten, gebruiksvoorwerpen van de cadetten en historische wapens en uniformen, aangevuld met video presentaties. Er zijn regelmatig wisseltentoonstellingen over cultuurhistorische thema's.

    Kasteelplein 

    Maczek Memorial

    Het Maczek Memorial is een herdenkingsmuseum dat de bijdrage van de Poolse troepen aan de bevrijding van Nederland en België in 1944-1945 in beeld brengt. Generaal Maczek en zijn eerste Poolse Pantserdivisie krijgen de volle aandacht. Deze divisie was betrokken bij de bevrijding van Breda in 1944.  

    Ettensebaan 17a

    Indisch Museum

    Het Indisch Museum is een unieke plek in Breda. Aan de hand van voorwerpen en verhalen wordt het Indisch cultureel erfgoed samen met de geschiedenis van Nederlands-Indië verteld. Het Indisch Museum vertelt deze verhalen vanuit verschillende perspectieven. 

    Joseph Poelaertstraat 1

    NAC Museum

    In 2000 werd op initiatief van de supportersraad het NAC Museum opgericht. De voetbalclub is al sinds 1912 een icoon van Breda. Het museum heeft als doel om de historie en relikwieën van de club te bewaren en tentoon te stellen. 

    Stadionstraat 5

    Heemkundige musea in de gemeente Breda

    In de gemeente Breda vind je verschillende ´Heemkundemusea´ Die richten zich op de cultuur en het verleden van hun gebied. De volgende Heemkundemusea zijn in de gemeente Breda te bezoeken.

    • Museum de Rijf in Prinsenbeek
    • Museum Paulus van Daesdonck in Ulvenhout
    • Heemschuur De Stee  in Teteringen
    • Princenhaags Museum in Princenhage

    Ook leuk in Breda