Ontdek ons - culturele erfgoed

Ben jij een echte cultuurliefhebber en wil je meer weten over het verleden en heden van Breda? Dan is deze pagina voor jou! Breda heeft de meest uiteenlopende musea voor jong en oud. Voor een rustige middag cultuur snuiven of interactief bezig te zijn. Check ons brede aanbod aan musea.

Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is een ideaal vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Breda en omgeving wil beleven en ontdekken. Twee vaste tentoonstellingen ‘De Nassaus van Breda – Kasteel, stad en land’ (vanaf 10 juni 2023 geopend) en ‘Ambitie & Verlangen – Breda in de 19de eeuw’ bieden een frisse en actuele blik op de geschiedenis van de stad en streek. 
Dankzij de interactieve Familiesporen zijn deze presentaties ook echt de moeite waard voor jong en oud. Info over wisselende tentoonstellingen vind je op www.stedelijkmuseum.nl

Boschstraat 22

Het Begijnhof Museum

Het Begijnhof Museum is gevestigd in een van de huisjes op het Begijnhof. De geschiedenis van het Begijnhof gaat terug tot 1267 en het is daarmee een van de oudste instellingen van Nederland. Het Begijnhofmuseum laat zien hoe de Bredase Begijnen leefden. 

Catharinastraat 45

Blind Walls Gallery

De Blind Walls Gallery is hét museum op straat en is verspreid door de hele stad. Ga op pad en wandel of fiets langs de ruim honderd muurschilderingen gemaakt door (inter)nationaal bekende kunstenaars. Iedere muurschildering heeft een link met Breda en vertelt een uniek verhaal over de stad. 

NAC Museum

In 2000 werd op initiatief van de supportersraad het NAC Museum opgericht. De voetbalclub is al sinds 1912 een icoon van Breda. Het museum heeft als doel om de historie en relikwieën van de club te bewaren en tentoon te stellen. 

Stadionstraat 5

Heemkundemusea in Breda

Breda kent een aantal ´Heemkundemusea´ Deze musea richten zich specifiek op de cultuur en het verleden van een bepaald gebied binnen de stad. De volgende Heemkundemusea zijn in de gemeente Breda te bezoeken.

Klokkenmuseum

Het Klokkenmuseum bestaat uit ongeveer vijfhonderd verschillende uurwerken en klokken van over de hele wereld. Het is gevestigd in een van de oudste straten van Breda. Het museum wordt ook wel ´de onbekende attractie van Breda´ genoemd. Het museum is eigenlijk een klokkenwinkel, waarvan de eigenaren de uitzonderlijke collectie in de winkel hebben uitgestald. Dé locatie voor de liefhebber van antieke klokken. 

Catharinastraat 38

Bierreclame Museum

In het Bierreclame Museum vind je de grootste verzameling bierreclames van heel Europa uit de periode 1900-1960. De reclames zijn niet alleen afkomstig uit Nederland, maar ook uit België, Engeland, Ierland, Noord-Frankrijk en Duitsland. 

Haagweg 375

Miniaturen-en poppenhuismuseum

In het poorthuis van het Begijnhof vind je het Miniaturen-en poppenhuismuseum met poppen en poppenhuizen van de afgelopen 100 jaar. Een groot deel van de collectie is gemaakt door kunstenares Tine Merkx die zich daar al meer dan veertig jaar mee bezighoudt. De collectie bestaat uit typisch Hollandse tijdsbeelden en een aantal Bredase locaties.  

Catharinastraat 23

Het Indisch museum

Het Indisch Museum is een unieke plek in Breda. Aan de hand van voorwerpen en verhalen wordt het Indisch cultureel erfgoed samen met de geschiedenis van Nederlands-Indië verteld. in het Indisch Museum worden deze verhalen vanuit verschillende perspectieven verteld en gedeeld. 

Joseph Poelaertstraat 1

Koningin Wilhelminapaviljoen

Het Koningin Wilhelminapaviljoen is onderdeel van de Koninklijke Militaire Academie, maar huisvest ook een permanente expositieruimte van de Stichting Historische Verzameling. In deze expositie wordt de geschiedenis van het Kasteel van Breda en zijn bewoners door de tijden heen verbeeld door middel van prenten, foto’s, documenten, gebruiksvoorwerpen van de cadetten en historische wapens en uniformen. 

Kasteelplein 10

Maczek Memorial

Het Maczek Memorial is een herdenkingsmuseum dat de bijdrage van de Poolse troepen aan de bevrijding van Nederland en België in 1944-1945 in beeld brengt. Generaal Maczek en zijn eerste Poolse Pantserdivisie krijgen de volle aandacht. Deze divisie was betrokken bij de bevrijding van Breda in 1944.   

Ettensebaan 17a

Ook leuk om te bezoeken!

Anderen vonden dit ook interessant