Het Bredase Bavel is omgetoverd tot een waar kerstdorp! Er zijn maar liefst 204 kerststallen te bezichtigen in de (voor)tuinen van de bewoners. Nu Breda helaas weer in lockdown is gegaan, is het nog aantrekkelijker om met dit mooie winterweer een stukje te gaan wandelen door de sfeervol verlichte straten in Bavel.

Het mooiste aan de kerststallenroute is de creativiteit en samenhorigheid die er in het dorp ontstaat. In bijna elke straat zie je wel een kerststal die op zijn eigen manier uniek is. Van de lokale kledingwinkel die paspoppen gebruikt in zijn kerststal, tot een echte Brabantse kerststal die is gemaakt met carnavalspoppen! Daarnaast zie je ook een groot verschil in traditionele en moderne kerststallen. Iedereen heeft de vrijheid om zijn eigen draai eraan te geven.

Kerststallenroutes
Er zijn verschillende routes gemaakt langs de kerststallen zodat het voor iedereen toegankelijk is. Van beginner tot ervaren wandelaar! De kortste route is namelijk 3 km en de langste maar liefst 10 km. Bij de vertrek- en aankomstlocatie, Dorpshuis ’t Klooster op Jack van Gilsplein 1, kun je voor € 2,00 de plattegrond kopen met alle 4 de routes. De routes zijn 3 km, 6,5 km, 7,5 km en 10 km. Tip: vanaf 17:00 uur zijn alle kerststallen verlicht, wat samen met de kerstverlichting in de straten je wandeling nog mooier maakt! De opbrengst van de plattegronden gaat naar Kerkhof Bavel om het kerkhof te herstellen en om het een prominentere openbare plek te geven in het dorp.

Vind je het te koud buiten om te wandelen? Geen zorgen, want je kunt een lekkere warme chocomelk of glühwein afhalen om onderweg warm te blijven! Tijdens je wandeling kom je langs de mooiste kerststallen. Volgens Jac van Gils, geboren en getogen Bavelaar en bestuurslid van het comité kerststallenroute Bavel, zijn dit een paar spectaculaire kerststallen die je tegenkomt:

Wil je meer van Bavel ontdekken deze kerstvakantie?
Combineer je bezoek aan Bavel met de oude traditie van het dorp ‘Nieuw Jaorke Ouwe Zingen’! Op oudejaarsdag van 9:00 tot 12:00 uur s ’ochtends, gaan Bavelse kinderen langs de deuren om de bewoners een prettig nieuwjaar te wensen. Ze zingen dan het liedje ‘Nieuwjaorke Ouwe, de katjes zijn verkouwe’ en krijgen iets lekkers of een klein zakcentje in ruil hiervoor. Hiermee voorkom je dat het lied ‘Hang de gierige bok maar uit’ door de straten klinkt! Natuurlijk kun je ook een lekkere kop warme chocomel en olliebollen afhalen in het dorp op deze dag!

Praktische info
Vetrek- en aankomstlocatie: Dorpshuis ’t Klooster, Jack van Gilsplein 1, Bavel
Wanneer: t/m 2 januari
Prijs: € 2,00 voor een duidelijke plattegrond met de route op A3 formaat. Te koop in het Dorpshuis ’t Klooster.

Openingstijden van Dorpshuis ’t Klooster:
Dagelijks 12.00-21.00 uur. Vanaf 17:00 uur zijn de kerststallen sfeervol verlicht!
Op de kerstdagen 24, 25 en 26 december, oudejaarsdag 31 december en nieuwjaarsdag 1 januari: 12.00-17.00 uur

In Bavel is volop gratis parkeergelegenheid.

  • voor het Dorpshuis ’t Klooster, Jack van Gilsplein
  • het evenemententerrein aan de Lange Vore
  • aan de overkant, achter de Albert Heijn

LET OP : De organisatie kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden. Houd de verkeersregels in acht en let op je kinderen, 

Wil je meer informatie? Bekijk dan de website van de Kerststallenroute Bavel!