Reis mee terug in de tijd - met de Blind Floor van Royal Roots

Ken jij de geheimzinnige Bredase oogtegels? Nergens anders ter wereld vind je deze mysterieuze tegels dan in Breda! Vandaag de dag zijn er nog maar weinig van bewaard gebleven, maar in juni komt deze unieke tegelvloer weer tot leven! Het Kasteelplein wordt dan omgetoverd tot een gigantische Blind Floor, geînspireerd op de oogtegels van de Nassaus en ontworpen door de Spaanse kunstenaar Javier de Riba. In samenwerking met Blind Walls Gallery wordt dit spraakmakende kunstwerk gerealiseerd.  Ontdek hier meer over de achtergrond van de Blind Floor en hoe dit initiatief tot stand is gekomen!

Samenwerking met Blind Walls Gallery én met jou!

Javier de Riba heeft zich door de oogtegels laten inspireren. Hij maakte in opdracht van Blind Walls Gallery een nieuw en eigentijds ontwerp voor een tegelvloer op het Kasteelplein. Samen met vrijwilligers brengt hij het patroon aan op deze zogenaamde Blind Floor, een gigantisch kunstwerk van 20 bij 20 meter. Ook jij kunt een steentje bijdragen aan de Blind Floor! Meld je aan en schilder van 11 t/m 16 juni samen met Javier de Riba mee!

Meld je hier aan

Het mysterie van de Bredase oogtegels

De tegelvloer van de Nassaus stond vol met ogen die naar boven keken. Tot op de dag van vandaag weet niemand wat Hendrik en Mencía met de oogtegelvloer wilden zeggen. Misschien gaat het over iets van alle kanten bekijken of juist toezicht houden. Of over een rechtvaardig bestuur en informatie openbaar maken. Wat we wél weten, is dat de oogtegels begin 1500 gemaakt werden voor het Kasteel van Breda. Dat was toen nog bezit van Hendrik III van Nassau. Samen met zijn vrouw Mencía de Mendoza veranderde hij het oude kasteel in een prachtig paleis.

Dingeman Kuilman, directeur van Stedelijk Museum Breda, vertelt meer over deze bijzondere oogtegels. 

Lees meer over de mysterieuze oogtegels

Bijzonder fenomeen in de kunst

Het fenomeen van ogen naar boven kijken is volgens de Spaanse kunstenaar Javier de Riba erg bijzonder. “In de kunst staat een enkel oog voor macht. Het wordt dan op een hoge plaats afgebeeld als symbool van controle en alomtegenwoordigheid. De Bredase oogtegels laten meerdere ogen van de grond omhoogkijken. Een intrigerend mysterie.”

Lees meer over de Blind Floor

Over Javier de Riba

Javier de Riba (29 oktober 1985) is een Catalaanse beeldend kunstenaar en lid van het reskate Arts & Crafts Collective. Met zijn interventies in de openbare ruimte probeert hij de waarde van objecten en ruimtes ter discussie te stellen. Onder zijn meest bekende werken vinden we het project Varnish, waar hij werkt met vernis op verzamelde houten stukken; en Floors, een werk van interventies op verlaten vloeren.

Meer over deze kunstenaar

Royal Roots

In Breda trouwt in 1404 de 11-jarige, schatrijke Johanna van Polanen met Engelbrecht van Nassau. De basis voor de stamboom van de familie (Oranje-) Nassau. Én het begin van de Gouden Eeuw van Breda. Een periode van welvaart en vernieuwing, creativiteit en ambitie. De Grote Kerk verrijst, het Mastbos wordt aangelegd en het Kasteel van Breda wordt verbouwd tot renaissancepaleis. Vorsten, edelen, kunstenaars en geleerden uit heel Europa komen op bezoek. Dit verhaal inspireert om onze geschiedenis te verbinden met de toekomst. Dat doen ze onder de naam Royal Roots. 

Ontdek hier Royal Roots

Meer weten over de Nassaus?