Hoe houd je je ecologische - footprint zo klein mogelijk?

Loop het terrein op van BredaPhoto bij BRACK en je kan zomaar vrolijk welkom geheten worden door een drietal meisjes van 6, 8 en 10 jaar: Isolde, Alba en Fenna. Middenin het industriële decor van het Havengebied zie je een tiny house op wielen en een tipi: kamp Nomadland. Hun thuis tijdens BredaPhoto.

In 2017 ging kunstenaar en fotograaf Daan Zuijderwijk met zijn partner Maaike Vergouwe en hun drie dochters op zoek naar een andere manier van leven. Bij BredaPhoto maken ze een tussenstop. Gedurende zeven weken is iedere bezoeker, jong en oud, welkom voor een kijkje in hun eenvoudige en flexibele levenstijl.

Hoe kun je als gezin je ecologische footprint zo klein mogelijk houden? Daan en Maaike leven samen met hun drie dochters dicht bij de natuur en reizen door de outbacks van Europa. Dit warme gezin neemt zichzelf als uitgangspunt en wil laten zien hoe rijk een licht en eenvoudig leven kan zijn. Daan: ”op het moment dat je klein leeft, is geld minder belangrijk. Dan telt de natuur, de stilte, de mooie ontmoetingen en bijzondere gesprekken”. De foto’s van Lapland, kinderen middenin de vrije natuur, de rendieren, de landschappen en het autonome werk van Daan en Maaike staan rondom het kamp en geven een bijzondere kijk in hun leven als gezin en een frisse blik op onze Westerse samenleving.

 

De stad Breda is geen onbekende voor Maaike en Daan. Beiden studeerden aan de Academie St. Joost. Daan vertrok destijds, na een eerste jaar op kamers, naar Rotterdam. Daar was begin jaren negentig meer te beleven. Hoe anders is Breda nu! Daan noemt op: “het Chassépark, Het T-huis in het Valkenberg, de Nieuwe Veste en het Chassé Theater.” Breda is tot culturele bloei gekomen, met BredaPhoto dit jaar als hoogtepunt voor Daan en Maaike. “Alles klopt: de tijd, de plek en het thema van BredaPhoto dit jaar ‘Theatre of Dreams’.” Zelfs het Jeugdjournaal wist de weg naar Nomadland op BredaPhoto te vinden met een prachtige reportage tijdens de uitzending van zaterdag 17 september j.l..  

Het zijn de kleine dingen die blijven hangen na een bezoek aan Nomadland. De ontwapende lach van de kinderen, het warme welkom en de inspirerende kijk van Daan en Maaike op een andere manier van leven. Geluk met een rijkdom waarin geld geen hoofdrol heeft. Nomadland neem je in je hart mee naar huis. En heb je een plekje in je tas over? Kijk dan zeker even in het winkeltje op Nomadland van Fenna, Alba en Isolde! 

BredaPhoto

Nomadland is onderdeel van BredaPhoto 2022. BredaPhoto is het grootste fotofestival van de Benelux en vindt iedere twee jaar plaats in Breda. Deze tiende editie toont werk van meer dan zestig fotografen en kunstenaars uit 28 verschillende landen. Het thema BredaPhoto2022 is 'Theatre of Dreams'.