Blind Walls Gallery is hét museum op straat in Breda. Inmiddels zijn er meer dan 150 Blind Walls te zien in Breda. Heb jij de allernieuwste muurschilderingen al gespot? Hier vind je de nieuwe aanwinsten van de afgelopen tijd. 

Daan Botlek

Op 21 augustus 2022 kwam een van de beroemdste wielerrondes ter wereld door en langs Breda: La Vuelta. Het werd een feest van 100 dagen waarin de fiets centraal stond. Om een blijvende herinnering aan deze gebeurtenis te creëren, maakte illustrator en kunstenaar Daan Botlek deze muurschildering.

Aan beide kanten van de tunnel is een peloton fietsers te zien. De kleuren zijn geïnspireerd op de verschillende truien die tijdens de Vuelta worden uitgereikt.

Locatie
Fietstunnel Fatimastraat

Onthuld 
2023

 

Robert Jan Lechner

Deze schildering van Robert Jan Lechner laat de transformatie van de mens en het water zien. Hij is gebaseerd op Molenleij, een dichtbij gelegen stadsbeek. Eeuwen geleden diende deze beek als sloot tussen de landbouwvelden. Tegenwoordig is het een stadsbeek die de wijk Brabantpark doorkruist.

Robert Jan liet zich inspireren door oude schoolplaten van beken, rivieren en planten. De opbouw van deze Blind Wall bestaat uit een doorsnede, hierin staan drie dieren centraal: een bever, een vis en een reiger. Zij representeren land, water en lucht.

Locatie
Hooghout 67 (Turkooishof)

Onthuld 
2023

Marcus Gomad Debie

Zicht is een van onze belangrijkste zintuigen. Het oog staat centraal in deze schildering, met een patroon van de bekende Bredase oogtegel als beginpunt. Sommige ogen kijken de toeschouwer aan, terwijl andere ogen juist wegkijken.

Dit project is geïnitieerd door Specsavers en door Blind Walls Gallery opgenomen in de collectie.

Locatie
Spoorstraat 13 

Onthuld
2023

 

Otto Baum, Erosie, Rutger Termohlen en Marije Vermeulen

In het Chassé Theater zijn dit jaar op verschillende plaatsen muurschilderingen aangebracht. Otto Baum beschilderde de wand van de foyer bij de Kleine Zaal. Rutger Termohlen, Erosie en Marije Vermeulen voorzagen gangen en kleedkamers van schilderingen. Die zijn niet voor publiek toegankelijk. 

Locatie
Chassé Theater, Claudius Prinsenlaan 8

Onthuld 
2023

 

Eltipo

Het  ‘You Are Welcome’ in deze schildering sluit aan op de kernwaarden van cultureel centrum Nieuwe Veste: iedereen is welkom. Het woord ‘welcome’ verdient de belangrijkste plek in het ontwerp. Iedere letter heeft een ander uiterlijk, kleur en gevoel. Dit staat voor diversiteit en geeft elke letter een uniek karakter, net als de bezoekers van Nieuwe Veste.

De letters laten ook zien wat er achter de deuren van Nieuwe Veste gebeurt. Een ‘E’ is afgebeeld op een papier (literatuur en creativiteit), de andere  heeft de vorm van een muzieknoot (muziekaanbod).

Locatie
Molenstraat 6, naast de ingang van Nieuwe Veste

Onthuld 
2023

 

Grote Broer Grote Zus

Samen met workshopleiders Rebecca Meelhuijsen en Joop Bongaerts maakten Grote Broers en Zussen deze muurschildering waarin ze verbeelden wat GBGZ voor hen betekent.

Locatie
Bastenakenstraat 46

Onthuld 
2023

 

Maaike Canne

Kunstenaar en illustrator Maaike Canne maakte deze muurschildering ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van woonzorgcomplex Park Zuiderhout in Teteringen. De schildering combineert de verhalen van het Missiehuis van vroeger en het verzorgingshuis van nu. Zij hoopt hiermee de kijker een warm gevoel te geven en hen weg te laten dromen naar verre oorden.

Locatie
Park Zuiderhout,
Arnold Janssenlaan 46, Teteringen

Onthuld 
2023

 

Super A

Het 37-meter hoge ‘zicht op de Vuchtpolder’ verwijst naar het militaire verleden en het waterrijke natuurgebied van nu.
Tijdens de 80-jarige oorlog werd de Vuchtpolder strategisch onder water gezet, waardoor militairen het gebied niet konden doorkruisen. De vrouw kijkt, net als de soldaten vroeger, uit over de polder.De bloem ‘Spaanse ruiter’, onder water afgebeeld, verwijst naar de Spaanse soldaten die de oversteek richting Breda niet konden maken. Het water staat voor reflectie en reinheid. Sprookjesfiguren komen vaak terug in het werk van kunstenaar Super A.

Locatie
Cornelis Joosstraat 1

Onthuld 
2023

 

Eveline Schram

Bij de renovatie en herinrichting van de wijk Liniekwartier wordt veel rekening gehouden met duurzaamheid en klimaatadaptatie. Eveline Schram zette daarom in haar twee schilderingen vergroening, biodiversiteit en verbinding centraal.

De kunstwerken zijn uitgebreid met klimplanten en bijenhotels van keramiek, gemaakt door buurtbewoners. Hierdoor worden de muurschilderingen onderdeel van de natuurrijke omgeving.

Locatie
Jan van der Heijdenstraat 11
Swammerdamstraat 11

Onthuld 
2023

Bas Steens

Achter deze ramen bevindt zich het depot van Stadsarchief Breda. Kunstenaar Bas Steens maakte collages van oude prenten, schilderijen, glasnegatieven, foto’s, letters en dia’s, geïnspireerd op de oudste en opvallendste visuele documenten die hij in de archieven ontdekte.

Door oude technieken en materialen te combineren met digitale nabewerkingen, krijt en spuitverf wordt het een levendige en hedendaagse weergave van de stad en de inhoud van het stadsarchief

Locatie 
Parade 11

Onthuld 
2023

MonkeyBird Crew

Deze Blind Wall vertelt over een van de trouwste vrienden van de mens: het paard. Paarden staan de mensheid al eeuwenlang bij tijdens allerlei omstandigheden.

Breda was een belangrijke militaire stad vanwege zijn strategische ligging en werd een belangrijke doorgangsroute tussen zuid en noord. De schildering is ook een eerbetoon aan het maken van ontdekkingsreizen.

Het gebruik van koude en warme kleuren staat voor dag en nacht. MonkeyBird Crew liet zich inspireren door het schilderij ‘De overgave van Breda’, gemaakt door kunstenaar Velasquez. 

Locatie
Achter de Lange Stallen
Onthuld 
2023

Lees het interview met het kunstenaarsduo

Dit vind je misschien ook leuk