Blind Walls Gallery is hét museum op straat in Breda. Inmiddels zijn er meer dan 100 Blind Walls te zien in Breda. Wil je weten of je de allernieuwste Blind Walls al hebt gezien? Hier vind je de nieuwste muurschilderingen van de afgelopen tijd. 

100e Blind Wall

Innovatie komt voort uit een goede traditie. Dat is de boodschap van de 100e Blind Wall in Breda die in 2021 onthuld is. De Blind Wall is verdeeld over twee gevels en gemaakt door het kunstenaarsduo Reskate uit Spanje. Het idee van deze Blind Wall is ontstaan vanuit een initiatief van bewoners van de wijk de Heuvel. 

Locatie
Planciusplein & Columbusstraat

Onthuld 
2021

Lees het interview met het kunstenaarsduo

Jazz Festival

Speciaal voor de 50e editie van het Breda Jazz Festival is er een Blind Wall gemaakt van 16 bij 11 meter door de kunstenaar Joren Joshua. De schildering symboliseert het verleden, heden en toekomst van het festival. De artiest in het midden van de schildering staat op een bijzonder podium: ‘de zuil’. Dit podium stond jarenlang, tijdens het ‘Oude Stijl Jazz Festival’ op de Grote Markt.

Locatie
Tussen de Nijverheidssingel en Nieuwe Dieststraat

Onthuld 
2022

Blind Walls Changement

Elk jaar beschildert een andere kunstenaar de wand in de Struktonfoyer in het Chassé Theater met een ontwerp geïnspireerd op het theater. Kunstenaar Jeroen Erosie bijt het spits af,

Locatie 
Struktonfoyer, Chassé Theater
Claudius Prinsenlaan 8

Onthuld 
2022

PHOTEDby Edwin Wiekens

25 jaar Chassé

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Chassé Theater maakte kunstenaar Jan van der Ploeg deze monumentale Blind Wall in de foyer. Jan maakte zijn werk op een rechthoekig vlak, een groot leeg canvas recht tegenover een raampartij. Hierdoor vangt de Blind Wall op een natuurlijke manier daglicht en is het vanaf buiten al zichtbaar.

Locatie
Foyer, Chasse Theater
Claudius Prinsenlaan 8

Onthuld 
2021

Foto: Rosa Meininger

 

Pick up back up put up

Twee ‘gedichten’ vormen samen een abstracte tekst die de kijker stof tot nadenken geeft. Het is aan de kijker om te bepalen wat de woorden voor hen betekenen. De grote woorden “PICK UP BACK UP PUT UP”, verwijzen naar de doelen van het Chassé Cultuurfonds: cultuur mogelijk maken en talent ontwikkelen. De kleine woorden – tingle, excite, incite, arouse en tickle – omschrijven wat theater met ons doet.

Locatie
Chasse Theater
Claudius Prinsenlaan 8

Onthuld 
2021

PHOTEDby Edwin Wiekens

Alida en Annie

Levi Jacobs liet zich voor deze schildering inspireren door het dubbelportret van Alida en Annie en de voormalige functie van het Liefdesgesticht. Op de schildering is een meisje afgebeeld in een schooluniform wat destijds gebruikelijk was.

Locatie
Nieuwstraat 20

Onthuld 
2021

PHOTEDby Edwin Wiekens

Togetherness

Kunstenaar Case Maclaim liet zich inspireren door het verhaal van NAC icoon Hein van Poppel. Door het organiseren van voetbalwedstrijden op het tegenovergelegen grasveldje zorgde hij de verbinding tussen bewoners. Op de schildering motiveert een vader zijn dochter, die uitgeput is na een dag spelen. 

Locatie
Roerstraat

Onthuld
2021

PHOTEDby Edwin Wiekens

Hidden in plain sight

Een wandinstallatie waarin muziek van componist en pianist Rogier Telderman en grafische lichtkunst van ontwerp duo Thomas & Jurgen samenkomen. Ze delen de liefde voor improvisatietechnieken uit de jazzmuziek. Het kunstwerk staat in het teken van hoop, verwachtingen en verlangen na de pandemie.

Locatie
Belcrumweg

Onthuld
2021

Foto: Rob Lipsius

De E-10

Op 17 januari 1972 opende koningin Juliana en koning Boudewijn van België een nieuwe autoweg tussen Breda en Antwerpen, de E-10. In samenwerking met Arriva verbeelden we dit historische moment op de eindpunt voorziening aan de Ettensebaan. Lindert Steegen brengt elementen van deze historische gebeurtenis terug in zijn werk. Een bus, kroon en strippenkaart zijn terug te vinden in dit kleurrijke werk.

Locatie
Ettensebaan 41

Onthuld 
2021

PHOTED by Edwin Wiekens

3.153 meter aan film

Gabi liet zich inspireren door voormalige Casino bioscoop (die vroeger op de plek van de FoodHall zat) en de Nationale Bioscoopdag uit 1994. Op deze dag konden voorbijgangers een inmiddels ware cultfilm bekijken door de straten van Breda. 

Locatie
FoodHall 
Reigerstraat 24

Onthuld
2021

Foto: Rosa Meiniger

Dit vind je misschien ook leuk