Blind Walls Gallery is hét museum op straat in Breda. Inmiddels zijn er meer dan 100 Blind Walls te zien in Breda. Wil je weten of je de allernieuwste Blind Walls al hebt gezien? Hier vind je de nieuwste muurschilderingen van de afgelopen tijd. 

Kruella D'Enfer

Deze Blind Wall van de Portugese kunstenares Kruella d’Enfer is een weerspiegeling van de veranderingen in de wijk Fellenoord en het toekomstige stadspark op het oude Seelig-terrein. Traditionele huizen maar ook moderne gebouwen verwijzen naar de balans tussen oud en nieuw. De rivier ‘De Mark’ stroomt door het groene landschap en omarmt alle elementen. Het papieren vliegtuigje staat symbool voor de speelsheid van het nieuwe park en de veranderingen in de omgeving.

Locatie
Achterom 61

Onthuld 
2022

PHOTEDby Edwin Wiekens

Joram Roukes

Dit kunstwerk door Joram Roukes is de hoogste Blind Wall tot nu toe, namelijk 38 meter hoog! Een hoogtepunt in alle opzichten. De muurschildering bevindt zich op de noordgevel van Residentie Bergschot in de Bredase wijk Heusdenhout. De bloemen staan symbool voor de diversiteit en vergankelijkheid van de wijk. Roukes verwerkte een Essenboom in zijn ontwerp, dat verwijst naar het wapenschild van de wijk. 

Locatie
Bergschot

Onthuld 
2022

Foto: Rob Lipsius 

Zenk One

Van grafisch ontwerper tot architect, van appbouwer tot filmmaker, allerlei ondernemers vinden hun kantoor in het Blushuis. Deze schildering, genaamd ‘De Brandwacht’ gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Zenk One, is een eerbetoon aan de Brandweer van Breda, en tegelijk een brug naar het nu. De brandweer zat namelijk jaren gevestigd in dit gebouw.

Locatie
Het Blushuis (Reduitlaan 33, binnen) 

Onthuld 
2022

PHOTEDby Edwin Wiekens

Floor Milou Smit

Deze Blind Wall is te vinden op de achterkant van een trafo-huis in het Mertersempark, in de wijk Princenhage. Deze Blind Wall gaat over Sint Maarten, de dag dat vroeger de laatste oogst naar binnen werd gehaald. De naam Mertersem is terug te leiden naar 1261: de bestaande kerkgemeenschap ‘Mertersem’ werd toen een zelfstandige parochie gewijd aan Sint Martinus (de heilige Sint Maarten). 

Locatie
Mertersempark

Onthuld 
2022

PHOTEDby Edwin Wiekens

Gé Smit

Met deze schildering eert Gé Smit de Bredase kunstacademie St. Joost. Op de Blind Wall, die bestaat uit houten panelen, staan in totaal acht kunstenaars afgebeeld, waaronder lingerie-ontwerpster Marlies Dekker en VJ Michelle van Mill. 

Locatie
Achter de Lange Stallen 

Onthuld 
2022

PHOTEDby Edwin Wiekens

Klaas Lageweg

De geportretteerde man op deze schildering is Jacob Weyerman. Hij groeide op in Breda, waar hij zijn passie en talent voor schilderen ontdekte. In 1704 vertrok hij naar Londen om er te schilderen. Hij reisde door Duitsland en Frankrijk, handelde in kunst en schreef gedichten en toneelstukken.

Locatie
Het Sas

Onthuld 
2022

PHOTEDby Edwin Wiekens

Thunder&Bolt

Deze Blind Wall bestaat uit een mix van typografie en illustraties die de verschillende verhalen en de geschiedenis van de wijk weergeven. De naam Tuinzigt is hoogstwaarschijnlijk een verwijzing naar ‘boerderij Tuinzicht’, die vroeger op de hoek van de tegenwoordige Clematisstraat en Magnoliastraat stond. De wijk stond lange tijd aan de rand van de stad met uitzicht op akkerbouw. 

Locatie
Beekstraat 72

Onthuld 
2022

PHOTEDby Edwin Wiekens

Jazz Festival

Speciaal voor de 50e editie van het Breda Jazz Festival is er een Blind Wall gemaakt van 16 bij 11 meter door de kunstenaar Joren Joshua. De schildering symboliseert het verleden, heden en toekomst van het festival. De artiest in het midden van de schildering staat op een bijzonder podium: ‘de zuil’. Dit podium stond jarenlang, tijdens het ‘Oude Stijl Jazz Festival’ op de Grote Markt.

Locatie
Tussen de Nijverheidssingel en Nieuwe Dieststraat

Onthuld 
2022

Blind Walls Changement

Elk jaar beschildert een andere kunstenaar de wand in de Struktonfoyer in het Chassé Theater met een ontwerp geïnspireerd op het theater. Kunstenaar Jeroen Erosie bijt het spits af,

Locatie 
Struktonfoyer, Chassé Theater
Claudius Prinsenlaan 8

Onthuld 
2022

PHOTEDby Edwin Wiekens

100e Blind Wall

Innovatie komt voort uit een goede traditie. Dat is de boodschap van de 100e Blind Wall in Breda die in 2021 onthuld is. De Blind Wall is verdeeld over twee gevels en gemaakt door het kunstenaarsduo Reskate uit Spanje. Het idee van deze Blind Wall is ontstaan vanuit een initiatief van bewoners van de wijk de Heuvel. 

Locatie
Planciusplein & Columbusstraat

Onthuld 
2021

Lees het interview met het kunstenaarsduo

Dit vind je misschien ook leuk