Bredase ontwerptalenten zijn klaar om - creatief Breda op de kaart te zetten!

Deze laatste twee maanden van 2022 zetten we de creatieve potentie van de stad Breda, in samenwerking met Bank15, in in de picture. Dit doen we met een City Intervention van maar liefst vier te realiseren werken door Bredaas ontwerptalent.

Na een open call voor City Intervention zijn er vier projectteams samengesteld uit de vele aanmeldingen. De komende weken maakt ieder team een ontwerp dat vanaf 16 december te zien is in de openbare ruimte van Breda. Het is een vrije opdracht waarbij slechts één ding vaststaat: het materiaal waarmee gewerkt wordt zijn rode beams.

 

Wat zijn Beams?

Beams zijn bouwstenen die zijn gemaakt van hergebruikt plastic. Deze worden bij PlaSTiEK Breda gemaakt volgens de ‘Precious Plastic’ methode van Dave Hakkens.  De beams zijn op allerlei manieren in te zetten: vergelijk het met MeccanoTM waarmee je oneindig kunt variëren.

Wie zijn de gekozen creatieve pioniers in de vier projectteams? Wat is hun binding met de stad Breda en waarom hebben ze zich aangemeld? We stellen ze graag aan je voor:

1: Studio Onrust & Anco Salari

Tom is eigenaar van Studio Onrust, een creatieve ondernemer die niet alleen kunst en functionaliteit samenbrengt maar ook mensen met elkaar wil verbinden door zijn werk. Al tijdens zijn studie aan Academie St Joost zocht hij de samenwerking met lokale ondernemers en stichtingen. En loop je door Brabantpark, dan zou je zo maar eens een vloerschildering vanuit zijn creatieve koker kunnen tegenkomen op een speelveldje.

Anco is Docent Product vormgeving aan het SintLucas in Boxtel en popelt om weer een object te maken dat aanzet tot handelen. Actie-Reactie. Breda is al zestien jaar zijn habitat en ook Anco heeft zijn diploma van Academie St Joost aan de muur hangen (2010). Zijn mooiste gemaakte product, zijn zoon, valt niet te overtreffen maar met deze City Intervention wil hij de stad Breda meer allure geven en de connectie tussen de culturele sector en de Bredase inwoner versterken.

Tom en Anco vinden elkaar in de uitdaging om Breda creatief op de kaart te zetten. Zij willen met de interventie bewoners en bezoekers op een positieve manier uitdagen en onderlinge gesprekken op gang brengen. Van Tom mag een interventie best “een beetje bijten.” En voor Anco mag een interventie voelen als een trap in je ballen: “niet fijn, maar je voelt wel dat je leeft.” Letterlijk en figuurlijk een projectgroep met ballen.   

2: Studio Allora & Saskia van Kampen

Daan, Sebastiaan en Simon kennen elkaar van de bachelor Industrial Design aan de TUe en hebben hun talenten gebundeld in Studio Allora: een creatieve design studio die abstracte vraagstukken vertaalt naar fysieke interventies. Ze hebben ieder zo hun eigen mening over Breda maar geloven unaniem dat design een positieve bijdrage kan leveren aan de stad. City Intervention is de eerste case als collectief. Samen met Saskia van Kampen gaan ze ervoor. Geen wollige woorden maar fysieke daden.  

Saskia is woordkunstenares in de breedste zin van het woord. Zij weet een woord aan zaken te geven waar geen woorden voor zijn. De Open Call stelde haar twee vragen: wil je kunst maken voor Breda en kan dat met een duurzaam product? Het antwoord aan zichzelf was tweemaal een dikke ‘JA!’. Eén klik op de link, een goed verhaal en nu is Saskia een team van vier met de drie mannen van Studio Allora.

3: Studio Sagitta Creatives & Jasja Renne

 “Breda is zoveel meer dan het stille jongetje achterin de klas”. Tijd voor een City Intervention dachten de twee broers Jémuel & Sertley en Ilana van Studio Sagitta Creatives uit Breda. Alle creatieve ingrediënten zijn in de stad aanwezig, maar het komt niet uit de verf! Met het diploma Communicatie & Multimedia Design op zak weten ze als geen ander beleving te creëren op het digitale, fysieke en hybride vlak in hun creatieve studio. Deze Open Call geeft ze de kans een installatie weg te zetten in een openbare ruimte: “Hoe kunnen we Breda meer ‘juice’ geven op creatief vlak?” De interventie wordt dan ook zéker interactief.

Jasja, geboren en getogen in Breda is na vele reizen weer teruggekeerd en zoekt opnieuw de verbinding met de stad. City Intervention is voor Jasja een grote ontdekkingsreis. Het geeft haar de kans om andere creatievelingen te ontmoeten. “Ik ben benieuwd wat we samen kunnen maken voor Breda.” 

4: Pim Allonsius & Claudia van Bakel

Pim is een bekende binnen Breda Marketing en heeft al succesvol mogen experimenteren met de rode beams. Als creatief denker en maker is hij na zijn studie een eigen onderneming gestart : PAcreatie. Deze interventie is een vrije opdracht en geeft hem de ruimte om iets groots en autonooms te maken. Met een eigen atelier in het Electron gebouw staat Pim in de startblokken om Breda te laten kennismaken met het ‘rauwe randje’ dat goed tot uiting komt in het creatieve broeinest van het Havenkwartier. “We hebben de historische binnenstad met de mooie pleinen en oude standbeelden. Ik wil het contrast te laten zien door het ‘rauwe randje’ van het Havenkwartier te combineren met het oude centrum. Dat is ook Breda!”

Tijdens BredaPhoto kon Pim al wat proeven van de nieuwsgierigheid naar het Havenkwartier. Veel bezoekers in Electron liepen spontaan de ateliers in als de deuren open stonden.

In deze interventie werkt Pim samen met Claudia van Bakel. “Op het eerste gezicht lijken we twee verschillende mensen, benieuwd wat er uit gaat komen. Kan tot leuke onverwachte dingen leiden!”  

Claudia heeft onlangs Illustratie & Vormgeving afgerond aan de Academie St Joost en heeft een inspirerend portfolio opgebouwd. Deze Open Call daagt haar uit omdat het zo anders is dan haar 2D illustraties.”Ik mag nu ruimtelijk gaan denken.” Eén terugkerend thema in haar werk zijn de repeterende patronen in de natuur. Denk aan bladnerven, watergolven, vertakkingen van bomen. Zichtbaar én microscopische klein. Ook Claudia wil met deze interventie het contrast gaan opzoeken maar dan tussen ‘het rechttoe rechtaan’ van de stad en de organische vormen van de patronen in de natuur. De eerste organische uitdaging staat al klaar: “zoeken naar de magische middenlijn in de samenwerking met Pim.”