Fietsen en breien. Twee zaken die je in het dagelijks leven niet direct aan elkaar koppelt. Totdat je kennis maakt met modisch kunstenaar Maurice Spapens (Academie St. Joost, 1995).  

KMA decor voor breikunst!

Het was in het voorjaar van 2019 dat Maurice een telefoontje kreeg vanuit het stadskantoor Breda. Zijn kunstenaarsbrein begon te spinnen. Er rolde een eerste gedurfd breiplan uit: een wielertricot ter grootte van een half sportveld op het sportterrein van de KMA. Een prachtig plaatje vanuit de lucht, dat de wereld zal overgaan bij de start van La Vuelta Holanda. De muren van het Spanjaardsgat bekleed met gebreide rode shirts van 26 vierkante meter en kleurrijke banieren die de wielerlust zeker zullen prikkelen. Een project van, door én voor de mensen, dat meteen werd omarmd door de KMA.

De BuurTTafel nodigt iedereen uit

De truien en banieren worden in elkaar gezet met duizenden gebreide lapjes. Met de opzet van BuurTTafel, een tafel waaraan iedereen mag komen breien, tikt de teller bijna de 5000 lapjes aan! De BuurTTafels zijn opgezet in verschillende verzorgings- en bejaardenhuizen, verspreid over Breda en heeft al vele dames een glimlach bezorgt. Breien is als fietsen, dat verleer je nooit.  

Samen breien verbindt mensen. Niet alleen aan de BuurTTafels maar ook bij de mensen thuis, binnen én buiten Breda. Het project ging als een lopend vuurtje de wereld rond waardoor er zelfs lapjes uit Australië, Peru en Amerika binnenkomen. Alles komt samen in ‘The Wild Knitting Room’: de breiwerk en -expositie ruimte van Maurice op het NS station, aan de Belcrumzijde in Breda.

Breien brengt mensen samen

De deuren van ‘The Wild Knitting Room’ staan voor iedereen open op woensdag- & vrijdagmiddag en zaterdagochtend. Jong en oud, beginners en ervaren breifanaten zitten hier samen aan de BuurTTafel. Voor een praatje of een luisterend oor tussen het tikken van de breinaalden door. Een Amerikaanse leert er Nederlands tijdens het breien en verbroedert als vanzelf met een Russische tafelgenoot. Met mooi weer verplaatst het gezelschap zich naar Belcrum Beach. Voeten in het zand, zon op de bol, breinaald in de hand. Breien is hot!  

Wat begon met één telefoontje is inmiddels uitgegroeid tot een groot en sociaal project van wolnijverheid. Niet alleen de start bij de KMA maar óók de finish van La Vuelta Holanda wordt kleurrijk. Honderd gebreide sjaals in de kleuren van de Nederlandse en Spaanse vlag sieren de lantaarnpalen op de Claudius Prinsenlaan. Deze sjaals zijn onderdeel van een crowdfundingactie van Maurice met een warm verhaal. De donateur kan de sjaal na afloop van de etappe schenken aan een dak- en thuisloze.

Breien helpt eenzaamheid te bestrijden

Goed nieuws voor alle (aankomende) breifanaten: het breien gaat door! De duizenden rode lapjes uit het wielershirt zullen na La Vuelta Holanda verder groeien tot een ‘Universe Heart’ in Breda. “Een hart van 100x100 meter zou geweldig zijn”. En daar blijft het niet bij als het aan Maurice ligt: ”een groot hart voor iedereen, het liefst op alle werelddelen en in zoveel mogelijk landen.”

Als de laatste renner de finish heeft bereikt, dan loopt La Vuelta Holanda voor altijd als een rode draad door de straten van Breda. Kunst, cultuur en sport verbinden. Het brengt mensen samen en helpt eenzaamheid te bestrijden. Om in de woorden van Maurice te spreken: “de wereld heeft liefde nodig.” All you knit is love!

Doe je mee?

Kom je mee breien? Of wil jij een sjaal sponseren, wol(restanten) doneren of ben je gewoon nieuwsgierig naar dit brei project in aanloop naar La Vuelta Holanda? Loop binnen bij The Wild Knitting Room aan de Belcrumzijde van het station Breda (oude LEGO expositieruimte, woensdag & vrijdag 14.00-16.00 uur, zaterdag 10.00-12.00 uur). Of stuur een mail naar info@mauricespapens.nl.

Ontdek meer fietsverhalen