Grote Kerk Breda x - Fietsen = Creativiteit

Marieke Wiegel laat de stenen van de Grote Kerk klinken met een tentoonstelling van de grootste verzameling wielertricots ter wereld: Koerstrui in de kerk.

Breng het  culturele enthousiasme van Marieke Wiegel, directeur Grote Kerk Breda, samen met de passie van wielerfanaten en La Vuelta Holanda komt tot leven in alle nissen, hoeken en kapelletjes van de Grote Kerk. Om met de woorden van Marieke te spreken: “Er komt een mooie slinger van kleur in de Grote Kerk waar je U tegen zegt.”

Op 21 augustus 2022 lopen de renners van La Vuelta Holanda voor aanvang van de koers door de Grote Kerk Breda. Marieke: “Al die renners, stil en trots, lopend met de fiets aan de hand door de prachtige Grote Kerk. Een bijzonder soort van ‘sport-processie’ die ik bereikbaar wilde maken voor iedereen. Maar hoe dan?“ Het eerste `Vuelta zaadje’ bij Marieke was geplant.

Al woont Marieke (nog) niet in Breda, het maakt haar liefde voor de stad Breda niet minder groot. De kans om als directeur de Grote Kerk Breda op de kaart te zetten bij tout Breda en de wereld erom heen, nam ze dan ook met beide handen aan. Het is haar uitdaging om de Grote Kerk, het hart van de stad, toegankelijk te maken voor een breed publiek door de verbeelding van nu te verbinden aan de verbeelding van toen.

De geboorte van Koerstrui in de Kerk

Met de komst van La Vuelta Holanda naar Breda begon Marieke een eigen fieldsearch. Hoe kon ze de met deze Spaanse wielerronde de prachtige Grote Kerk in de binnenstad creatief verbinden met bewoners, bezoekers en ondernemers? Opgegroeid in de tijd van Zoetemelk ging haar eigen wielervaring niet verder dan als ‘een échte Zoetemelk’ héél hard rondjes fietsen om het plein met een petje achterstevoren op het hoofd. “In die tijd droegen ze nog een petje, tegenwoordig een helm”. Een andere tijdsgeest. Zo ook de tricots, die waren van dikke stoffen in de vorige eeuw. Ze stuitte tijdens haar onderzoek op het boek ‘Wielertricots’ van de Brabantse verzamelaar Henk Teuns, maar het wielerkwartje viel pas écht toen ze het boek “God heeft ook een fiets” van Frank G. Bosman op haar beeldscherm zag verschijnen. De Brabantse verzameling tricots én de van origine katholieke volkssport, gaven een prachtige historische en culturele verbinding met de Grote Kerk Breda: ‘Koerstrui in de kerk’ was geboren.

Ontmoeten in de Grote Kerk

Tijdens gesprekken met wielerfans en kenners ging er een wereld voor Marieke open. “Altijd weer die pretoogjes bij die mannen.“ Ze besefte tegelijkertijd dat ze mensen nodig had om de tricots levend te maken. Samenwerking leverde een verrassend publieksprogramma op. De Grote Kerk Breda is in de aanloop naar La Vuelta Holanda een ontmoetingsplek voor jong & oud: wielerfanaten, fietsverenigingen, gezinnen, families uit binnen- én buitenland. En al ben je geen wielerfan, ook dan is de Grote Kerk meer dan een bezoek waard.

Legendarische verhalen, creativiteit en het wielerhart

Met kleurrijke verhalen achter wereldberoemde wielertricots en levensgrote portretten van oud-prof wielrenners. De zeven zonden & deugden komen tot de verbeelding met legendarische wielerverhalen die achter veertien gekozen tricots schuilen en ook de nieuwe rode trui voor la Vuelta Holanda krijgt een ereplaats in de Mariakapel.

Marieke weet als geen ander de historische pracht en praal van de Grote Kerk in het licht van het nu te zetten waarmee de zichtbaarheid van Breda tot ver buiten onze oude stadsmuren gaat. Met vernieuwende culturele evenementen weet zij de creativiteit in Breda verder te stimuleren waarmee heden, verleden en de toekomst als van nature met elkaar worden verbonden.

Met Koerstrui in de kerk wordt ze omringd door enthousiaste en passievolle wielrenners. Tot op heden heeft dat nog geen invloed gehad op de sportieve fietsprestaties van Marieke zelf.  De enige wielerverbinding is een OV-fiets op station Breda voor een rondje Breda. Daar blijft het bij. Maar ze heeft een prima balans, met alle wielerboeken beoefent ze met veel plezier de literaire wielersport. En met die grenzeloze cultuurpassie van Marieke, klopt het wielerhart van de Grote Kerk Breda als nooit tevoren. ‘Koerstrui in de kerk’ is voor ons allemaal!  

Meer inspiratie nodig?