Zero waste - winkel

In Amerika deed Luara niet anders: verpakkingsvrij boodschappen doen. Toen ze in 2018 in Breda kwam wonen, kon ze daarvoor nergens terecht. Dus besloot ze haar eigen zero waste shop op STEK te beginnen: Elemental Eco. “Ik wil mensen inspireren om duurzamer te leven”, vertelt Luara.

In Seattle was Luara evenementproducent. “Voordat ik met mijn gezin naar Nederland verhuisde, was ik al bezig met de vraag: wat ga ik in Nederland doen? Eén ding was zeker: ik wil iets moois neerzetten, iets goeds toevoegen aan de maatschappij. Ik denk dat we ons gedrag moeten aanpassen en verantwoording moeten nemen voor onze voetafdruk op de aarde. Toen kwam ik op het idee voor een verpakkingsvrije winkel waar mensen zelf met potten en bakjes naartoe kunnen komen om belangrijke basics te halen”, vertelt Luara.

Duurzaamheid

In Amerika is de verpakkingsvrije scene al veel groter dan in Nederland. Luara besloot op zoek te gaan naar een ruimte om dit zelf te beginnen en kwam op STEK uit, het innovatieve en circulaire bedrijventerrein in de Belcrum. Nadat ze haar pitch op STEK had gegeven, mocht ze direct komen. “Een echte match, want op deze plek zijn mensen constant bezig met duurzaamheid. En het was ook nog eens een plek waar ik nieuwe mensen kon leren kennen. Win-win! Ik vond het wel heel spannend hoor.  Ik had geen idee of dit idee zou aanslaan in Breda.”

Zo gezegd, zo gedaan. Luara vond een oude bouwkeet op Marktplaats en maakte er een winkel van. “We hebben de container geïsoleerd en er zijn deuren in gemaakt. Ook de meubels zijn van Marktplaats, lekker circulair.” Nu verkoopt Luara bij Elemental Eco droge levensmiddelen, koffie, thee, specerijen, plasticvrije huishoudproducten zoals schoonmaakmiddel en persoonlijke verzorging op natuurlijke basis.

Ik wil duurzaam leven toegankelijker maken

Community en verbinding

Elemental Eco is niet alleen een winkel, het is een plek waar Luara een community bij elkaar brengt. “Ik organiseer ook evenementen waar gelijkgestemde mensen de verbinding met elkaar kunnen maken, kennis kunnen delen en kunnen netwerken.” Luara staat open voor allerlei ideeën en samenwerkingen. Zo is ze sinds kort gestart met de food box. Verschillende boxen die ze samenstelt met producten uit haar eigen winkel, maar ook lokale producten van boerderijen en ondernemers in de buurt. “Samen staan we sterk! Ontzettend leuk om de krachten te bundelen met andere ondernemers”, vertelt Luara.

Het gesprek aangaan

Luara kwam voor de liefde naar Nederland; haar man komt uit Breda. “Ik sprak al Nederlands voordat ik hier echt ging wonen, omdat mijn man en ik al lang bij elkaar zijn. Maar toen ik de winkel opende, vond ik het belangrijk om de taal helemaal machtig te zijn, productadvies te geven en diepgaande gesprekken te voeren met mijn klanten. Dus ging ik weer op Nederlandse les bij Avans. Nu kan ik écht het gesprek aangaan en mensen laten zien dat het ook anders kan.”

Impact maken

“Mijn plan is nu om Elemental Eco nog zichtbaarder te maken, zodat ik nog meer impact kan maken. De kracht van herhaling is belangrijk. Mensen moeten tien keer iets zien voordat ze actie ondernemen. Ik zou mijn winkel graag willen uitbreiden, zodat mensen voor al hun boodschappen bij Elemental terechtkunnen. Het liefst met andere ondernemers erbij. Ik hou ervan om mensen en bedrijven bij elkaar te brengen.”

Elemental Eco is intussen van de oorspronkelijke plaats bij STEK verhuisd naar 
Boschstraat 66
4811 GJ BREDA

Instagram: @elementaleco
elemental-shop.com

Ook leuk om te lezen