Urban - in Breda

Fietsers zijn er in vele soorten en maten. Waar de één zich het meest comfortabel voelt op een solide stadsfiets, zo rolt de ander het liefst op een BMX door Breda op zoek naar bankjes, trapleuningen en uitdagende obstakels. We spraken met Koen en Robin, twee mannen met een BMX hart pur sang.

Koen de Laat (Breda, 30 jaar) was als kind al dagenlang aan het stunten op zijn Sparta cruiser in de straten van Brabantpark en haalde menig fiets in- en uit elkaar na de zoveelste stuntschade. Met een BMX in de hand was Breda jarenlang zijn urban playground en groeide hij uit tot een heuse Bredase BMX legende. Robin Roose (Nieuwkuijk, 22 jaar) zag als jongen van 13 jaar Koen stunten met zijn BMX en had sindsdien één doel voor ogen: “Net zo goed worden als Koen.” Dat de BMX sport alle leeftijden met elkaar verbindt, blijkt uit de vriendschap tussen deze twee mannen die ruim veertien jaar geleden begon op een indoor BMX baan.

Urban playground

Koen heeft zo zijn favorieten in Breda tijdens een avondje streeten. De Pathé Cinema is er één van, een half uurtje grinden (soort van glijden) over het muurtje naast de rolstoelopgang wordt nooit overgeslagen. BMX-en is een lifestyle die in Breda vanaf 2012 nog meer voet aan de grond kreeg na een oproep vanuit de skatewereld voor een grote skatevoorziening in Breda. Skatepark ‘De Scharen’ aan de Bijster werd ontworpen en gebouwd door skaters en had een grote aantrekkingskracht binnen én buiten Breda. Koen: “Dit is nog steeds mijn grootste favoriet.”

Het was een van de eerste beton skateparken in Nederland die ‘skate wise’ werd gebouwd en trok veel BMX-ers uit Nederland en België. Robin: “Breda heeft sowieso mooie BMX plekken, denk aan Skatepark Pier15 met betonnen buiten bowl.” Koen: “Dat is gewoon het beste park van Nederland. Echt een thuiskomplek voor BMX-ers. Goed gebouwd, mooie vibe. Met een bike-night is ook het indoorpark open voor de BMX en heb ik mijn allerbeste én moeilijkste truc ooit gedaan.” Voor de kenners: double peg reling omhoog en met jump reling omlaag, balancerend op alleen de crank/pedal. “Daar ben ik nog steeds trots op.” Robin: “En niet te vergeten, Haagse Beemden heeft ook een nieuw skatepark.” Dit Urban Stadspark (2021) is met zijn 700 m2 een kloppend hart midden in de wijk voor lokale gebruikers én een trekpleister voor BMX-ers uit het hele land.

Verbinding

De BMX playground aantrekkingskracht van Breda gaat tot ver buiten haar stadsgrenzen. Koen: “BMX-en is een hele sociale sport. Iedereen groet elkaar op straat en in een park. Je deelt eenzelfde passie en je wil delen en leren van elkaar. Zo zag ik in de Bredase binnenstad tijdens een avondje streeten een nieuwe BMX-er. Dan spreek je elkaar aan. Hij bleek Hongaar te zijn en inmiddels heb ik hem al een paar keer opgezocht in Hongarije. Met BMX uiteraard!” Robin: ”Op vakantie staat de BMX-radar sowieso altijd aan. Toen ik in Taiwan rondliep zag ik alleen maar trappetjes en muurtjes om over te grinden met je peg.” Koen: “Herkenbaar! Ik zag zelfs op wintersport alleen maar spots in het Franse dorpje die ik met mijn BMX had willen nemen. Gelukkig bood een snowscoot (fiets met skietjes in plaats van wielen) uitkomst in het funpark. Al was de piste niet meer helemaal veilig toen ik de 100 km/uur aantikte.”

Grenzeloos BMX plezier

Koen: “Je probeert jezelf iedere keer weer te overtreffen.” Één uitdaging staat nog op zijn lijstje. Bij de MEZZ in Breda een ‘three-sixty’ maken (360 graden rondje) vanaf de hoge terraswand. Robin: “Het is iedere keer weer je adrenaline maximum opzoeken. Kijken tot hoe ver je kunt gaan.”

Ellebogen, knieën en het hoofd van de mannen hebben al vele kleurgradaties gezien en de moeder van Robin fronst regelmatig haar wenkbrauwen als Robin gehavend thuiskomt, maar geef de mannen één douche na een intensief dagje op de BMX en alle pijn wordt vergeten. Al heeft Koen na het scheuren van een knieband en zijn aanstaande vaderschap de BMX grotendeels aan de wilgen gehangen. Driften is nu de uitlaatklap voor zijn grenzeloze energie. Hij kwam er zelfs mee in het programma Nachtdieren van Raven van Dorst.

Voor jongens en meiden die willen beginnen met de BMX hebben de mannen wel een goede tip: ten eerste: koop een helm, beton is echt harder dan je hoofd. En ten tweede: het hoeft niet meteen een dure fiets te zijn. Koop een goedkope basis BMX. Als iets kapot is, vervang je dit voor betere onderdelen. Zo bouw je je eigen custom-made BMX.

Toekomst

Koen en Robin zijn twee schoolvoorbeelden hoe je van je hobby je beroep kunt maken. Beiden volgden de opleiding Fietstechniek en kwamen met hun BMX passie op de leukste stageplekken. Zo begon Koen zijn werkcarrière bij de bekendste tweewieler speciaal zaak van de regio: Schietecat op de hoek van de Korte Boschstraat en Boschstraat in Breda. Later wist hij ook fietsenwinkel KAMU in diezelfde straat te verblijden met zijn fingerspitzengefühl. En ook Robin rolde zo het vak van fietsenmaker in: “Je kunt het zo gek niet bedenken of een fiets van tegenwoordig heeft het.”

Het mooiste wat BMX hen gebracht heeft? Koen: “Mijn carrière in de techniek en alle mensen om me heen die ik ooit heb ontmoet en er nog steeds zijn.” Robin sluit zich hier helemaal bij aan. “Zonder BMX was mijn wereld een stuk kleiner geweest.” Mooi, die urban scene. Die zet Breda nog een stukje groter op de kaart!