Kamu brengt koffie en fietsen samen

    Een kop koffie drinken, lunchen, een ochtendje werken, je fiets laten repareren of een nieuwe fiets kopen. Het kan allemaal bij Kamu. De eigenaars Rob en Ralf begonnen in 2016 met hun zaak in de Boschstraat.

    Koffie en fietsen

    Bij het raam zit een moeder met haar jonge dochter koffie te drinken, aan de lange tafel zitten een paar mensen met een laptop te werken en even later komt er iemand binnen voor een reparatie van zijn racefiets. Kamu (je spreekt het uit als Kamoe) betekent ‘makker’ in het Fins. Dat is het uitgangspunt van Kamu: een gezellige huiskamer waar iedereen welkom is en waar je met je kameraden kunt lunchen en koffie drinken, je laptop open kunt klappen om te werken of aan je fiets te laten sleutelen.

    Bijzondere plek

    Een bijzondere plek, al heeft bedrijfsleider Sophie dat niet meer zo in de gaten. “Voor mij is deze plek heel normaal, omdat ik hier al vijf jaar werk. Maar mensen die hier voor het eerst komen, zijn altijd erg onder de indruk. Ten eerste van de grootte van de zaak, maar ook van de combinatie: koffie met fietsen. Toen ik hier net werkte, lustte ik geen koffie en fietste ik niet. Inmiddels is dat wel anders”, lacht Sophie. “Ik laat mijn fiets nu hier maken en ga ik regelmatig samen met oud-collega’s fietsen. Ik leer na vijf jaar nog steeds dingen bij over fietsen en koffie.”

    Koffietje doen?

    Een flat white, espresso, cappuccino of toch liever cold brew? De barista’s van Kamu nemen hun koffie behoorlijk serieus. Ze werken al jaren samen met White Label Coffee, een koffiebranderij uit Amsterdam. “Maar we hebben ook altijd koffie van een gastbranderij, van branderijen uit Rotterdam tot Scandinavië.”

    “Kamu is een community waar iedereen welkom is.”

    Avondritjes

    Bij Kamu kun je terecht als je fiets kapot is, maar je kunt er ook een nieuwe fiets samenstellen. “Alle fietsen die je hier ziet, kun je kopen”, vertelt Sophie. “We verkopen wielrenfietsen, maar ook gravelfietsen. En heb je een fiets van Focus gezien die je graag wil? Dan kun je hem eerst een paar weken lenen voordat we hem bestellen. Zo kun je de fiets eerst goed testen.”

    Fietsliefhebber? Vanaf Kamu beginnen er verschillende fietsroutes van diverse afstanden. Deze routes zijn samengesteld door Bjorn Kamman, de routebouwer van Kamu. “Tijdens deze avondritjes starten en eindigen bij Kamu. Aan het eind van de rit drinken we nog een biertje. Dan merk je echt dat Kamu een community is, waar iedereen welkom is.”

    Vegetarische hotspot

    Kamu focust zich op een vegetarische lunchkaart. “Alle collega’s van Kamu eten vegetarisch. We willen laten zien dat je ook lekker kunt eten zonder vlees”, vertelt Sophie. De gebakjes bij Kamu zijn deels vegan. “Voordat ik hier kwam werken, had ik nog nooit een taart gebakken”, vertelt Sophie. “Maar mijn opa was banketbakker, dus ik heb het misschien toch niet van een vreemde. In de coronatijd hadden we heel veel tijd om te experimenteren met vegan gebak. Maar we bakken ook nog steeds de 'ongezonde' wortelcake en citroencake, hoor", lacht Sophie. "Sindsdien maken we al onze gebakjes zelf. Behalve de appeltaart van Het Klooster, die blijft de allerlekkerste.”

    Samenwerken

    Een paar jaar geleden vond je bakker Echt Brood nog bij Kamu, net als Soepbar Piek. “We vinden het leuk om samen te werken met andere Bredase ondernemers”, vertelt Sophie. “Het brood dat we serveren bij Kamu komt nog steeds van Echt Brood, die tegenwoordig aan de overkant van de straat zit. De Boschstraat wordt steeds leuker en levendiger met winkels en horeca. Toen wij hier kwamen vijf jaar geleden, was dit stuk uit de loop. Maar mensen nemen steeds vaker de moeite om ook langs dit gedeelte van de stad te lopen.”