De nacht als - inspiratiebron
Het is 30 jaar geleden dat de Pieter Laurens Mol met zoveel werken exposeerde. Met Nachtvlucht in Stedelijk Museum Breda laat de Bredase kunstenaar de uiteenlopende betekenissen van de duisternis en de kleur zwart zien. “Duisternis hoeft niet alleen maar vernietigend te zijn. Het kan ook de onmisbare fase zijn naar openbloeien, de lichtheid van het bestaan en vrolijkheid.”
Nachtvlucht is een ode aan de duisternis, een verzameling van verschillende werken van Pieter Laurens Mol. “Ik heb een overkoepelend thema bedacht zodat mensen vanuit een andere invalshoek mijn kunst kunnen bekijken”, vertelt Mol. Als kind genoot Mol al van de eenzaamheid van de nacht. “Andere mensen griezelden ervan, maar ik was er dol op. Ik was, en ben nog steeds, gefascineerd door de nachtelijke hemel, de kosmos en het universum. Ik hou ervan om alleen door de stad te zwerven. Ik heb heel veel in de nacht gewerkt. Dan is het stil en kan ik me goed concentreren. De nacht is een enorme inspiratiebron geweest voor veel van mijn werken.”
Hoop en troost
De expositie Nachtvlucht neemt je mee door zes ensembles van de nacht. Mol vertelt: “We beginnen donker en we eindigen in het licht. Het gaat over het vallen van de avond en de geboorte van de kleuren. Vandaar ook de naam Nachtvlucht.” Vernietiging staat dicht bij creatie, vertelt Mol. “Net als lachen en huilen. Er zit zeker een trieste kant aan de tentoonstelling, maar tegelijkertijd is de expositie ook hoopvol en troostrijk. Als je de moeite neemt om écht te kijken, dan zal het een kleurrijke reis zijn.”
Zijn kunstwerk Nature Morte (Kanarie in kolenmijn) prijkt op alle affiches in de stad. Maar wat wil Mol met dit kunstwerk zeggen? Mol licht toe: “De aarde hebben we niet geërfd van onze ouders, we lenen het van onze kinderen. Met het vogeltje wil ik duidelijk maken dat we ons anders moeten opstellen ten opzichte van de aarde, anders leggen we het loodje.”
“ Andere mensen griezelen van de nacht, maar ik ben er dol op ”