Foto's en kunst om - gezien te worden

De tiende editie van BredaPhoto is een bijzondere. Nog nooit waren er tentoonstellingen te zien op zoveel verschillende locaties in Breda. Fleur van Muiswinkel is directeur van BredaPhoto, het grootste fotofestival van de Benelux: “Het is mooi om te zien dat je zoveel verschillende mensen kunt inspireren én samenbrengen in Breda door fotografie.”

BredaPhoto is twintig jaar geleden opgericht door een club fotografieliefhebbers die graag een fotografiefestival wilden organiseren. Fleur legt uit: “BredaPhoto is gedurende de jaren steeds groter gegroeid. Het is heel bijzonder dat Breda de ruimte aanbiedt om overal te kunnen exposeren. Ik vind het ook heel mooi om te zien dat alle betrokken fotografen, culturele partners, bewoners van Breda, ondernemers én bezoekers het festival zo omarmen. En dat zeven weken lang.”

Verborgen locaties

“Tijdens het festival zijn door de hele stad verschillende tentoonstellingen te zien”, vertelt Fleur. “Dit jaar zijn er ook locaties bij die nog nooit eerder zijn opengesteld voor het publiek. Op het station bijvoorbeeld, daar is een stalen deur in de entreehal. Veel passanten hebben zich afgevraagd wat zich daar afspeelt. En nu tijdens BredaPhoto is deze ruimte voor het eerst opengesteld. Net als de loods achter Podium Bloos: die hebben we helemaal opgeknapt speciaal voor twee exposanten. Ook gebruiken we een gedeelte van het kantoor van Backer en Rueb. Zo mooi dat het publiek op deze manier nieuwe ruimtes ontdekt, kan bekijken én ook nog eens kan genieten van prachtige fotografie.”

We brengen beeldverhalen die inspireren en een inkijkje in het leven van iemand anders bieden

Theatre of Dreams

De titel van de tiende editie van BredaPhoto is ‘Theatre of Dreams’. “Het thema gaat over hoop en verandering. Omdat het thema zo breed is, zien we dat de fotografen en kunstenaars hier allemaal verschillend mee omgesprongen zijn, en dat maakt het zo’n inspirerende editie”, vertelt Fleur enthousiast. “Inhoudelijk loopt het sterk uiteen, zo is er een fotoserie die gaat over Zuid-Amerikaanse volken en hun dromen voor de toekomst, maar ook serieuze onderwerpen als klimaat en geaardheid en komen terug. We brengen beeldverhalen die inspireren en een inkijkje in het leven van iemand anders bieden. Van oorlog tot geboorte, van hoop tot verdriet. Het hele leven. We hopen dat het een aanknopingspunt is voor een goed gesprek.”  

Inspireren en samenbrengen

Maar liefst 200 vrijwilligers uit Breda en de regio werken mee aan BredaPhoto. “Dankzij onze vrijwilligers gaan we er weer volop tegenaan deze editie. We doen dit echt samen: het bouwen, de bezoekers welkom heten, de rondleidingen verzorgen. Onze vrijwilligers zijn van alle markten thuis. Het mooiste moment van BredaPhoto? Ik vind het fantastisch om te zien dat je zoveel verschillende mensen kunt inspireren én samenbrengen in Breda. Als ik groepen mensen zie die rondgeleid worden in het Chassé Park. Of wanneer ik in de tentoonstelling verhalen opvang van mensen die praten over de werken. Dan realiseer ik me waarvoor we dit doen. Fotografie en kunst is er om gezien te worden en de makers willen de kijker inspireren met hun verhaal. Dus als je mensen kunt aanzetten om na te denken over wat ze zien. Ja, dan ben ik trots.”

BredaPhoto is te zien t/m 23 oktober 2022
BredaPhoto toont het werk van meer dan 60 fotografen en kunstenaars uit 28 verschillende landen. Het werk van de makers is 7 weken lang op bijzondere binnen- en buitenlocaties in Breda te zien. 

Meer informatie


Instagram: @breda_photo
bredaphoto.nl

Ook leuk om te lezen