Stichting Fietsmaatjes - is er voor iedereen

Heb jij ze al in- en om Breda zien fietsen? De duofietsen met bevlogen vrijwilligers die fietsmaatje zijn voor iemand die niet (meer) zelfstandig kan fietsen? Een fiets waarbij je naast elkaar zit zodat je tijdens de hele rit contact kunt hebben. De oudste deelneemster is een dame van 97 jaar die op de duofiets heel actief de stad leert kennen en de jongste is een blinde jongedame van 35 jaar. Zij wil iedere week `even de wind door de haren voelen wapperen."

"Vriendelijkheid kost geen geld"

De duofiets van Stichting Fietsmaatjes Breda is met zijn degelijke bouw en elektrische trapondersteuning geen straf om mee te toeren. “Het is de Rolls-Royce onder de trapfietsen”, vertelt voorzitter Peter Persoon met terechte trots. Samen met Ton Bakermans zette hij de eerste stappen voor Stichting Fietsmaatjes in Breda.
Sociale betrokkenheid loopt bij beide mannen als een rode draad door hun (werkende) leven. Zich voor een ander inzetten in de samenleving, het zit in hun DNA. “Vriendelijkheid kost geen geld” zegt Peter met een grote lach. Zijn dagelijkse adagium.

Drie opstapplaatsen 

Stichting Fietsmaatjes Breda begon in mei 2021 met een eerste opstapplaats bij ‘Korenmolen De Hoop’ in Bavel en heeft inmiddels een tweede en derde locatie in Heusdenhout en de Haagse Beemden.  Heusdenhout is gekoppeld aan een fysiopraktijk en de Korenmolen in Bavel kent een gezellige horeca gelegenheid. De derde locatie is een verborgen groene parel midden in de Haagse Beemden: Stadsboerderij ‘De Kleine Hoeve’. Een zorgboerderij met boerderijwinkel waar mensen met een verstandelijke beperking wonen en werken.

Laat mensen kennis maken met Fietsmaatjes!

Sabrina en haar man Adriën coòrdineren met veel enthousiasme de opstapplaats in de Haagse Beemden. Eenzaamheid gaat Sabrina aan het hart: “Fietsmaatjes is niet alleen voor mensen met een beperking maar zeker ook voor mensen die achter de geraniums zitten.” De uitdaging is wél om eenzame ouderen en jongeren te bereiken. Ze doet hiermee een beroep op mantelzorgers, buren, familie, huisartsen en fysiopraktijken. “Maak ons bespreekbaar en laat mensen kennis maken met Fietsmaatjes.”

Fietsmaatjes brengt mensen samen

Fietsen brengt mensen in beweging maar kent ook een belangrijk sociaal doel met een gesprek van mens tot mens. Een fietsmaatje en een gast worden zorgvuldig aan elkaar gekoppeld. De organisatie heeft gesprekken met iedereen en kijkt altijd naar de mogelijke klik tussen twee mensen. Het mes snijdt vaak aan twee kanten. Fietsmaatjes helpen mensen uit een sociaal isolement en tegelijk wordt ook de mantelzorger een dagdeel ontzorgd.

Veiligheid voor alles: voordat je als fietsmaatje mag fietsen met een gast, krijg je les op de duofiets. Je krijgt alle mogelijke hindernissen voor je fietskiezen. Zorg er maar eens voor dat je gast niet met zijn benen door de bramenbosjes schuurt als je door de prachtige natuur in Breda fietst. Na de training is een fietsmaatje van alle markten thuis.

"Samen fiets je nooit alleen"

Inmiddels heeft Stichting Breda vijf fietsen op drie opstapplaatsen. De laatste fiets heeft Ton gesponsord ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw Francis: “Zo fietst ze toch iedere dag lekker mee en kom ik haar weer tegen op straat. Samen met de kinderen bevestigde Ton een bordje op de fiets met de levenswijsheid van Francis “Samen fiets je nooit alleen”. Zwaai gerust, als ze bij je langs komen fietsen. Je krijgt een glimlach cadeau. Gegarandeerd.

Help je mee aan de groei van Fietsmaatjes?

Fietsmaatjes Breda wil zich de komende jaren ontwikkelen voor heel Breda. “In iedere wijk een fiets én een opstappunt” verwoorden Ton en Peter hun enthousiaste ambitie. Concreet vertaald: over zes jaar, twaalf fietsen. Dat vraagt om sponsoren, opstapplaatsen en vrijwilligers voor zowel de organisatie als voor op de duofiets! Wil jij jouw fietssteuntje bijdragen op welk vlak dan ook, iemand aandragen als gast, je gewoon eens oriënteren, of een functie in het bestuur? Stuur dan een mail naar ton@fietsmaatjesbreda.nl.

Ontdek meer verhalen over fietsen