Duurzame winkels in Breda

  • Duurzaam
Duurzame cafés, winkels en supermarkten: ze zijn bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Steeds meer mensen willen hun (groene) steentje bijdragen aan de wereld en de natuur. In Breda kun je je hart ophalen als je groen wilt winkelen. Wij geven je tips voor duurzame winkels in onze stad!

Parels

Parels. Een veelbelovende naam voor deze circulaire winkel die in september 2020 opende. De tweedehands pareltjes die je hier vindt, komen van Kringloopwarenhuis Vindingrijk. Parels heeft geen voorraad. Iedere dag scoor je er in de winkel en op de webshop nieuwe items.

Behalve een winkel wil Parels ook een plek zijn voor ontmoeting en inspiratie voor mensen die willen werken aan een circulair Breda. Er zijn werk- en vergaderplekken, je kunt er terecht voor voorlichting en advies en er worden workshops georganiseerd. Ook de inrichting van de winkel is gemaakt van hergebruikte materialen. Hoe circulair wil je het hebben? 

Houtmarkt 33

STILLEVEN koffie-wonen-geven

Biologische koffie, biologisch brood en huisgebakken taart. Klinkt goed, toch? Alle spulletjes in de winkel zijn te koop en persoonlijk gemaakt of verzameld. Ook veel brocante uit België, Frankrijk en Engeland. Spullen met een verhaal. Geen massaproductie of productie in derdewereldlanden dus. Je kunt bij STILLEVEN met een gerust hart jouw spulletjes bij elkaar winkelen.

Ginnekenweg 26

ReShare Store

Het Leger des Heils heeft in 2006 ‘ReShare’ opgericht: een manier om kleding en textiel in te zamelen en te hergebruiken. Op deze manier komen er minder kledingstukken en schoenen in verbrandingsovens terecht. De prijs die jij uitgeeft aan dat mooie kledingstuk, gaat ook nog eens volledig naar het hulpaanbod van het Leger des Heils. Winkelend mensen helpen. Mooier kan niet toch?

Markendaalseweg 50

J'adore Vintage

Zin om vintage te shoppen? Kom dan naar de Sint Annastraat! Bij J'adore Vintage helpt eigenaresse Suus je aan de leukste vondsten uit de jaren '70, '80 en '90. Je vindt hier unieke items. En ook nog eens duurzaam, want je koopt tweedehands. Je kunt hier 'treasure hunting' voor €35 per kilo. 

Sint Annastraat 8

Bloesem Vintage

Bloesem Vintage verkoopt vintage kleding voor moderne tijden en maakt zo de wereld een stukje duurzamer. Bloesem Vintage is opgericht door Kay Verhagen. Het idee voor Bloesem Vintage kwam tot stand in de lente van 2020, onder een bloesemboom. Na haar ontslag in de evenementenbranche vanwege de coronapandemie, besloot Kay een van haar andere passies te volgen: vintage kleding.

Willemstraat 21

Appel & Ei

De leukste tweedehandskledingwinkel starten – dat was het idee van Arda Palm in 2001. ‘Gave kleding voor lage prijzen.’ Het concept sloeg aan en de winkel in Leiden werd succesvol. Inmiddels zijn er meerdere vestigingen van Appel & Ei, en dus ook in Breda. Snuffel lekker rond tussen alle kleding, tassen en schoenen en wie weet scoor je een leuk item voor een koopje! Wil je je eigen kleding inleveren en een steentje bijdragen aan dit toffe concept? Dat kan natuurlijk ook! 

Tolbrugstraat 13

Loya

Loya is een duurzame lifestyle winkel, gerund door Lotte en Yara. De onderneming ontstond uit hun interesse en passie voor duurzaamheid. In hun winkel kun je terecht voor dames- en herenkleding, interieur accessoires en persoonlijke verzorgingsproducten. 

Wilhelminastraat 31

STEK

Bij STEK komen alle facetten van creativiteit en duurzaamheid samen. Je vindt hier allerlei uiteenlopende ondernemingen en voelt er de sfeer van verbinding en samenwerking. Dat is de kracht van STEK. Loop eens over STEK en neem een kijkje bij Stam Indoor, een stoffeerder die stoffen hergebruikt voor onder meer kussens, zitzakken, poefen. Of bij Plastiek Breda, waar Kristel en Jilles plastic afval een nieuw langdurig leven geven door er iets nieuws van te maken. Of Fiets van Bas: hij maakt van oude fietsen nieuwe fietsen. 

Veilingkade 9

Slagerij De Groene Weg

Bij duurzaam of biologisch leven, denken veel mensen dat je compleet moet stoppen met het eten van vlees. Bij De Groene Weg laten ze graag zien dat het ook anders kan. Bij deze slagerij is al het vlees van biologische oorsprong; ‘Eerlijk en heerlijk’. Je kunt hier trouwens niet alleen vlees kopen. Er worden ook steeds meer andere biologische producten aangeboden, zoals mooie biologische wijnen.

Ginnekenweg 1