Vijf tips voor een - duurzame kerst

De kerst staat weer voor de deur en dat betekent genieten met de familie, cadeautjes en veel eten en drinken. Allemaal erg gezellig natuurlijk, maar wist je dat er in Nederland ongeveer 400.000 mensen honger hebben? Toch gooien we jaarlijks zo’n 124 miljoen euro aan voedsel weg tijdens de feestdagen! Kerst moet en kan duurzamer, niet alleen op het gebied van voedselverspilling. Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je om van je kerst een duurzaam festijn te maken.

Maak een voedselplan

Een goed begin is het halve werk! Als je van plan bent om zowel op eerste als tweede kerstdag te koken, probeer dat dan met dezelfde ingrediënten te doen. Probeer zo goed mogelijk in te schatten hoeveel je nodig hebt. Heb je na twee dagen feest nog steeds eten over? Maak dan van je ‘derde kerstdag’ een restjesdag. Handig als je toch geen zin hebt om na kerst nog uitgebreid in de keuken te staan.

Foto van iemand die een plan schrijft

Op jacht naar 35% korting

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat supermarkten verschillende initiatieven hebben om voedselverspilling tegen te gaan. Een van de bekendere initiatieven is de 35% korting sticker. Maak er een sport van om je kerstmaaltijden zoveel mogelijk te bereiden met producten die anders weggegooid worden. Dat geeft een extra goed gevoel tijdens het kerstdiner.

Trap niet in de 2-voor-1 acties

Wij snappen ook dat nu alles duurder wordt, het fijn is om af en toe wat aanbiedingen mee te pakken. Probeer wel even stil te staan voordat je je aankoop doet. Heb je echt twee gourmetpakketten nodig of heb je dan juist te veel? Misschien kun je het jaarlijkse gourmetten combineren met andere, kleine gerechtjes.

Probeer een vegan kerstrecept

Het veganisme staat bekend om een levensstijl die je ecologische voetafdruk verkleint. Neem een sprong in het diepe en ga eens voor een volledig vegan kerstdiner. Heb je nog inspiratie nodig? Kijk dan eens op deze site. En wil je het een en ander uitproberen voordat je voor kerst 2023 aan de slag gaat, neem dan eens een kijkje bij deze vega(n) hotspots in Breda. Zij hebben genoeg gerechten en lekkernijen die je ook thuis kunt maken. 

Koop seizoensgebonden producten van lokale ondernemers

Lokale producten kopen heeft verschillende voordelen. Je investeert in je eigen stad en draagt automatisch bij aan een beter milieu omdat het eten minder ver hoeft te reizen voordat het op je bord ligt. Daarnaast beperk je met lokale producten vaak de hoeveelheid afval zoals eenmalig plastic gebruik. Bezoek bij je rondje kerstboodschappen ook eens plekken zoals de biologische boerenmarkt op de Veemarktstraat, een van de vele boerderijwinkels in de omgeving of maak gebruik van Boerschappen. Zo weet je zeker dat de producten die je gebruikt eerlijk en duurzaam zijn.

Kerstpareltjes van de kringloop

Aan kerstversieringen kleven vaak mooie herinneringen. Wat is dan leuker dan ballen, engeltjes en kerstmannetjes een nieuw leven te gunnen en er je eigen herinneringen mee te maken? In Breda vind je genoeg kringloopwinkels om kerstpareltjes te scoren. Bekijk onze pagina Kringloopwinkels in Breda.

Furoshiki wrapping

Heb je weleens gehoord van Furoshiki wrapping? Het idee is dat je je cadeau inpakt in een stuk stof dat je daarna weer net zo gemakkelijk voor een volgende keer kunt gebruiken. Met een kaartje en een groen takje eraan ziet dat er feestelijk uit onder de kerstboom.

Meer duurzaamheid in Breda