Benieuwd wat je dit jaar allemaal kunt doen op Bevrijdingsdag in Breda? We zetten alle activiteiten op een rijtje. Van het Bevrijdingsfestival tot aan een bevrijdingswandeling en een documentaire-avond bij het Maczek Memorial. Het jaarthema voor 2022 is ‘Vrijheid in Verbondenheid’. 

Dodenherdenking

Dit is het programma bij monument De Vlucht in het Valkenberg park voor Dodenherdenking in Breda: 

  • 19.00 – 19.30 uur: stadsbeiaardier Paul Maassen speelt vanaf de Grote Toren.
  • 19.30 uur: opening door meneer Hubert, de voorzitter van Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda. Burgemeester Paul Depla houdt aansluitend een toespraak. Henk-Jan van Oorschot van het Onze Lieve Vrouwelyceum leest zijn gedicht 'VRIJHEID' voor en er worden een aantal kransen gelegd.
  • 19.50 – 19.58 uur: luiden van de klok van de Grote Kerk door het Klokkenluidersgilde Breda.
  • 19.59 uur: taptoesignaal door K. van den Heijkant.
  • 20.00 uur: twee minuten stilte, het spelen van de volksliederen van Nederland, België, Canada, Groot-Brittannië en Polen, vervolg van de kranslegging en mogelijkheid om zelf bloemen te leggen. Er wordt afgesloten met een plechtigheid in Park Valkenberg. Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda legt hierbij een krans.
  • 20.45 uur - 21.30 uur: Concert in de Grote Kerk door Breda’s Mannenkoor.

Bevrijdingsfestival

Na een afwezigheid van twee jaar wordt er op donderdag 5 mei ook in Breda weer de vrijheid gevierd tijdens Bevrijdingsfestival Breda 2022. Nieuw dit jaar is dat het niet op het vertrouwde Kerkplein zal plaatsvinden, maar op het Haveneiland in de Belcrum. Ook nieuw is dat er dit jaar niet één maar wel drie podia zijn. Stichting Poporganisatie Breda (POB) heeft de handen ineen heeft geslagen met Belcrum Beach, Brack en Pier15. Vanaf 17.00 uur zal er op elk heel uur een optreden beginnen bij een van de locaties. Entree is gratis! 

Bekijk het complete programma

Documentaire oorlogsveteranen

Op bevrijdingsdag worden er twee documentaires van de Vlaamse filmmaker Bart Verstockt vertoond bij het Maczek Memorial. In 'Fighting for Others, Dying for Poland' vertellen tien Poolse veteranen het dramatische verhaal van de oorlog en zijn gevolgen. Het is tegelijk het aangrijpende verhaal van duizenden lotgenoten. De documentaire ‘Sylwester’ toont het leven van oorlogsveteraan Sylwester Bardzinski: thuis is hij een hulpbehoevende hoogbejaarde, maar op herdenkingsplechtigheden is hij een gewaardeerde oorlogsheld.

Klik hier voor alle informatie

Bevrijdingswandeling

Op 29 oktober 1944 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog voor Breda. Op 5 mei vieren we de vrijheid van heel Nederland. We maakten een route van ca. 2,5 km langs de plekken in het Bredase centrum die herinneren aan de oorlog en vooral aan onze Poolse bevrijders.  

Bekijk hier de route

Tribute around town

In Breda kun je op 5 mei genieten van verschillende optredens in Holy Moly, Pastorie, De Kapitein, Sam Sam, Lawaaipapegaai, Heeren van Breda, Bruxelles, Venise Bar, Bruine Pij en Barbier. Een groot aantal tributebands en tributeacts spelen muziek en brengen een ode aan de grootste artiesten en bands uit de muzikale geschiedenis. De toegang is gratis en het eerste optreden begint om 16.30 uur. Het laatste optreden eindigt om 23.00 uur. 

Bekijk het programma

Shoppen in Breda

Wil je shoppen op Bevrijdingsdag? Dat kan gewoon, want de winkels zijn open! Ga langs de mooie designwinkels in het Ginneken, of neem een kijkje in het intieme winkelhof ’t Sas, de prachtige Houtmarkt of de overdekte Barones. 

Alles over winkelen in Breda