Tweestrijd - en contrast

Innovatie komt voort uit een goede traditie. Dat is de boodschap van de 100e Blind Wall in Breda, die zich bevindt aan het Planciusplein en de Columbusstraat. De Blind Wall, die verdeeld is over twee gevels, is gemaakt door het kunstenaarsduo Reskate uit Spanje.

Het idee van deze Blind Wall is ontstaan vanuit een initiatief van bewoners van de wijk de Heuvel. Initiatiefnemer en wijkbewoner Peter van der List is vanaf het begin betrokken bij deze Blind Wall: “De wijk reageert echt heel enthousiast; het was niet moeilijk om de buurt mee te krijgen voor dit project. Ik vind de twee muurschilderingen ook heel mooi geworden, hij past zo goed op het groene plein.”

Foto's: Floris Oosterveld en Rosa Meininger 

Het verhaal achter de Blind Wall

De Blind Wall bevindt zich in de Heuvel. Deze wijk is een van de eerste na-oorlogse wijken van Breda. Tijdens de wederopbouw is de wijk door twee architecten ontworpen: Marinus Jan Granpré Molière en Fritz Peutz.

De Blind Wall is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de buurt en Blind Walls Gallery. “Ik ben in contact gekomen met Blind Walls Gallery, omdat het me leuk leek om iets met de muren op het Planciusplein te doen”, vertelt Peter. “Samen hebben we het idee van de twee architecten bedacht.”

Contrast

Peutz gaf de voorkeur aan het nieuwe bouwen: hij maakte gebruik van nieuwe bouwmaterialen, zoals beton, glas en staal. Zijn wijk was structureel en systematisch opgezet, in tegenstelling tot het deel dat Molière heeft ontworpen: hij maakte kleine buurtjes met stukjes groen rondom de kern en bracht fraaiere versieringen aan bij huizen.

De contrasten tussen de twee architecten vormen de inspiratie van deze Blind Wall. De twee gevels lenen zich perfect om de tweestrijd en het contrast aan te tonen. Het kunstenaarsduo heeft gekozen voor twee vrouwen: een introverte vrouw en een extraverte vrouw. “Deze vrouwen staan voor traditie en innovatie”, vertellen María en Javier van Reskate. “Zonder traditie kun je niet moderniseren. We hebben de interpretatie van de muurschildering vrij open gehouden, waardoor mensen zelf vrij zijn om er betekenis aan te geven.”

De kunstenaars

Een primeur voor het Spaanse kunstenaarsduo, want dit is hun eerste muurschildering in Nederland. “We zijn begonnen met het recyclen van skateboards, vandaar onze naam: Reskate. Daarna zijn we begonnen met het maken van murals over de hele wereld, echt heel cool”, vertelt het kunstenaarsduo. “We vinden het een eer dat we de 100e Blind Wall hebben mogen ontwerpen en dit mogen geven aan deze wijk in Breda.”

Onderdeel van Breda

“Het leuke aan ons werk is dat we altijd even onderdeel zijn van de bewoners van een stad. We gaan nu ook op de fiets naar ons ‘werk’, echt lekker Nederlands! We krijgen al hele leuke reacties uit de buurt. In andere landen wordt er meestal gevraagd ‘Waarom doen jullie dit?’. Omdat er in Breda nu 100 Blind Walls zijn, is het hier een normale zaak, tonen mensen interesse en krijgen we zelfs koffie aangeboden van bewoners. Zo lief!”

Als het gaat regenen, is de schets van krijt compleet verdwenen.

Reskate

Het proces

María en Javier hebben tien dagen nodig om de twee murals te maken. “Eerst maken we een grid met vierkanten. We moeten heel precies meten, anders komt het niet uit. Daarna beginnen we met de schets van krijt. Als die erop zit, zetten we zo snel mogelijk de eerste laag verf erop. Als het namelijk gaat regenen, is de schets compleet verdwenen. Een spannend proces, maar dat komt meestal wel goed. Vervolgens heeft de muurschildering nog twee lagen nodig.” 

Speciale verf

“Voor ons is het de eerste keer dat we met één kleur werken, best bijzonder eigenlijk. De gele kleur past heel goed in de omgeving en bij dit groene plein. Als eerbetoon aan de architecten laten we delen van de bakstenen muur zichtbaar”, vertelt het kunstenaarsduo.

Het kunstenaarsduo gebruikt speciale verf voor deze muurschildering. “Het is de tweede keer dat we met deze Graphenstone verf werken, maar wij denken dat dit echt de toekomst wordt. De verf is duurzaam: hij blijft meer dan 10 jaar zitten én de verf neemt tijdens het droogproces CO2 op uit de lucht. Eigenlijk functioneert de verf net als een boom. En de lucht wordt er ook nog eens schoner door.”                                                                                                                                                                                                  

Over Blind Walls Gallery

Sinds 2015 nodigt Blind Walls Gallery nationale en internationale kunstenaars uit die zich laten inspireren door Bredase verhalen en geschiedenis. Je kunt de Blind Walls zelf te voet of met de fiets ontdekken, maar je kunt ook een rondleiding boeken met een gids die meer over de Blind Walls vertelt.