Samen bouwen, - daar draait het hier om

Arthur Nijhuis (38) is initiator en algemeen manager van B’WISE, een REWIN-initiatief dat West-Brabantse startups een boost geeft. B’WISE biedt inhoudelijke support, een sterk netwerk, hulp bij funding én: een toffe werkplek in het centrum van Breda. “Naast gelijkgestemden vind je binnen deze INCUBATOR ook de support die je in die eerste tropenjaren keihard nodig hebt.”

Arthur, wat vind jij nu ‘écht Breda’, als het op ondernemen aankomt?
“Elkaar graag en vaak opzoeken én zakendoen met een drankje in de hand. Het nuttige en aangename combineren, zeg maar - en dan graag in goed gezelschap. Het maakt deze stad, met een dorps karakter, erg sympathiek.  

Het zou mooi zijn als we in dit ‘samendoen’ de volgende stap kunnen gaan zetten. Door veel meer de brede samenwerking te zoeken, over alle bestaande hubs en netwerkclubs heen. Dán ben je bezig met open innovatie – en volgens mij moet het daar echt naartoe.

Hier in de INCUBATOR brengen we daarom verschillende ondernemers, ondersteunende partijen en netwerken samen. We richten ons op startups met serieuze potentie, die volle bak aan het bouwen zijn, maar óók oog hebben voor elkaar. Sterker nog: dat is de voorwaarde hier.”

Waarom is dat zo belangrijk? 
“Het is zó goed om af en toe van je eilandje te stappen. Het levert nieuwe energie en ideeën op, maar leidt ook tot toffe samenwerkingen en business-kansen. 

Meestal ontstaat dat vanuit kleine, toevallige ontmoetingen. Een leuk gesprek met iemand die je random tegen het lijf loopt, bijvoorbeeld. Binnen onze INCUBATOR regisseren we dit soort ontmoetingen en brengen we mensen bewust samen, om innovatie en groei te versnellen. 

Daar betrekken we ook stakeholders van buitenaf bij. Bij de kennissessies en meet-ups die we organiseren in het Venture café, sluiten bijvoorbeeld óók investeerders aan.”

En waarom leg je hier de focus op startups? 
“Voor een ambitieuze startup zijn de eerste 3 jaar vaak loodzwaar. Dan is het fijn om je in een community van gelijkgestemden te begeven. Maar zeker óók: om de support te krijgen die je keihard nodig hebt. 

En die hebben we voor je. Vanuit B’WISE bieden we, niet alleen voor de ondernemers in de INCUBATOR maar voor heel regio West-Brabant, kennis-programma’s aan, geven je toegang tot een sterk netwerk en kunnen je helpen bij het vinden van funding. Ook onze partners Van Oers (Accountancy & Advies) en Rabobank pakken hier een mooie rol in – en stellen zich beschikbaar voor het delen van fiscale, juridische en financiële kennis. 

De INCUBATOR is dus eigenlijk een one-stop-shop voor startups. We creëren hier de perfecte omstandigheden om snel en succesvol te kunnen groeien.” 

Voor wie is de INCUBATOR bedoeld? Wanneer ben je hier welkom?
“Dat zit hem vooral in je mindset. Je moet de ambitie hebben om snel te groeien en een omzetgroei van 5 miljoen te realiseren binnen 5 jaar. Dat is serieus topsport – en dat moet bij je passen. Des te belangrijker om de haalbaarheid van jouw concept goed te checken. Lost het een concreet probleem op? Is er voldoende markt voor en kun je ook opschalen? 

We betrekken heel bewust ook jong talent bij de community. Hogeschool Avans bijvoorbeeld, heeft hier een eigen unit. En ook studenten van de BUas zijn hier vaak te vinden. We betrekken hen echt bij álles. Voor hen de ultieme proeftuin, voor ons een mooie kans om te laten zien dat we hier in Breda écht vette, hard groeiende bedrijven hebben zitten. 

We hebben ook een twintigtal flexplekken beschikbaar. Bijvoorbeeld voor ondernemers met een goed idee dat ze graag verder willen onderzoeken, binnen de community. Die ruimte bieden we graag. Wél op voorwaarde dat je óók wat komt brengen. Waarde toevoegen en samen bouwen, daar draait het hier allemaal om.”

En ‘werkt’ het ook, hier?
“We hebben inmiddels echt een flow te pakken waarvan ik zeg: dít is hoe we het bedoelden. Van elkaar leren, elkaar helpen, samen bouwen. Het ecosysteem begint te draaien.

Er hangt hier een bel, die je mag luiden bij succes. Als je een mooie nieuwe deal gesloten hebt bijvoorbeeld. Dan trekken we de champagne open – om er even samen op te proosten. In het begin was één flesje dan dikke prima. Maar inmiddels staat er minimaal 25 man buiten als die bel gaat. Dat zegt wel wat.  

Een volgende stap is wat mij betreft: nog veel vaker óók de fuck-ups durven delen. Ondernemers vinden dat rete-spannend. Maar uiteindelijk leer je daar misschien nog wel het meest van.” 

B'WISE 
Claudius Prinsenlaan 12
4811 DK BREDA
bwise.tech

Meer inspiratie opdoen?