Bier - in Breda

Bier heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Breda. Er zijn veel brouwerijen geweest in de stad, er werd veel bier geëxporteerd én gedronken. Rond 1540 waren er maar liefst 38 bierbrouwerijen in de stad en veel Bredaas bier werd geëxporteerd naar Holland, Antwerpen en Zeeland. Eén op de 14 mannen in Breda was betrokken bij het mouten, brouwen of vervoeren van Bredaas bier. Nog steeds zijn er brouwerijen te vinden in Breda. Bier en Breda gaan dus hand in hand.

De geschiedenis van brouwerijen in Breda

Bier werd door iedereen gedronken, ook door kinderen. Het was ten slotte gezonder dan het smerige water in die tijd. Het alcoholgehalte van de meeste biersoorten was laag. Vooral aan de Haven en in het Ginneken waren veel brouwerijen, maar ook op de Haagdijk, Gasthuiseinde, in de Veemarktstraat en de Brugstraten werd er bier gebrouwen. Vanaf 1550 werd het veel makkelijker om te laden en te lossen in Breda, toen werd namelijk de capaciteit van de haven een aantal keer uitgebreid. Eerst lag daar de stadsmuur en hadden alleen kleine schepen de mogelijkheid om aan te meren. Door de goede verbinding over het water vanuit Breda konden schepen alle kanten op vanuit de haven. Via de Mark voeren ze naar Hollandse steden zoals Rotterdam en Amsterdam, maar ook naar Zeeland en Antwerpen.

Wist je dat…
Het water van het bier werd destijds gehaald uit de Mark. De kwaliteit van dit water was beter dan het water van de Weerijs, omdat het water daar een hogere zuurgraad had en dat was nadelig voor de kwaliteit van het bier.

De Drie Hoefijzers

Een van de oudste brouwerijen in Breda is De Drie Hoefijzers. De brouwerij werd in 1538 opgericht. De brouwerij aan de Ceresstraat werd een van de belangrijkste brouwerijen van Nederland. De naam veranderde door de jaren nog een aantal keer, waaronder in F. Smits van Waesberghe en Oranjeboom.

Al in de Middeleeuwen hadden de brouwerijen in Breda een naam. De namen die verband hielden met paardrijden waren in trek: de benamingen Het Hoefijzer was in Breda zo populair dat er op een gegeven moment drie brouwerijen waren met Hoefijzer in de naam, namelijk Het Hoefijzer, De Twee Hoefijzers en De Drie Hoefijzers.

Bierbrouwerijen in Breda

Tegenwoordig vind je nog steeds veel brouwerijen in Breda. En dat merk je aan alle lekkere lokale speciaalbiertjes die er te krijgen zijn.

Brouwerij Frontaal

Opgericht in 2015, dus nog een redelijk jonge brouwerij in de stad, maar nu al een begrip! Frontaal is van alle markten thuis: van Juicy IPA's tot bad ass Stouts. Ook leuk: je kunt hier terecht in het brouwcafé, dat zich bevindt in de oude fabriek de Faam, waar je kunt genieten van een biertje met een lekkere snack. Of neem plaats op het zonnige terras!
Liniestraat 31

Brouwerij St. Joris
Wist je dat vanuit de kelder van de Boterhal sinds 2016 bier wordt gebrouwen? In de kelder – die uit 1483 stamt – bier gebrouwen én geproefd. In het proeflokaal en bij de Boterhal drink je de bieren zo uit de tank. Verser kun je het niet krijgen! 
Grote Markt 19

Big Belly Brewing Company

Drie Bredase vrienden begonnen in 2016 met hun eigen biermerk Big Belly Brewing Company. Inmiddels hebben ze ook een eigen bar aan de haven, waar je kunt proeven van het ruime aanbod aan zelfgebrouwen bier. Geïnspireerd op hun bieren wordt er ook comfort food geserveerd. Tip: in de tuin geniet je nog tot laat van de zon!
Prinsenkade 3

Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.

De Beyerd 
Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwers-ambacht terug in de straat: De Beyerd. ‘Drie Hoefijzers Klassiek’ is dan ook het eerste bier dat hier volgens origineel recept gebrouwen wordt. Naast het Drie Hoefijzers brouwt de Beyerd ook verschillende bieren volgens eigen recept.
Boschstraat 26

Brouwerij Witte Anker 
Na 116 jaar heeft Brouwerij Witte Anker in 2017 een doorstart gemaakt. Het pand waar vroeger ‘het Wit Anker’ zat, bestaat nog steeds. Boven de poort aan de linkerzijde van het pand (Haven 4) is nog steeds een Wit Anker te zien in het raamwerk. Tegenwoordig wordt de brouwerij gerund door twee vrienden met een passie voor bier.

Brouwerij Bliksem

Bliksem is rock ’n roll! Lekker bier en goede muziek is de ultieme combinatie voor de eigenaars van de brouwerij. Ze houden ervan om te experimenteren met smaken en stijlen. Het proeflokaal van Bliksem vind je bij BRACK, bij de voormalige Machinefabriek Backer & Rueb.
Speelhuislaan 173

Tip: Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan Trappistenbrouwerij De Kievit en te zien waar de bieren Zundert Trappist gebrouwen worden. De excursie is te boeken via de VVV in Zundert en bestaat uit een uitleg, wandeling, brouwerijbezoek en afsluitende proeverij. De excursie duurt ongeveer twee uur en is alleen vooraf te reserveren via vvv@vangoghhuis.com.

 

Bron: De Bredase bierbrouwerijen 1397-1750 De geschiedenis van een exportnijverheid