Dit is Brouwerij Frontaal. - De brouwerij van ons allemaal

Een van de bekendste brouwerijen van Breda begon ooit als kleine onderneming op STEK maar is inmiddels een gevestigde naam in de bierwereld. Op een eigen wijze groeide de brouwerij en is nu klaar om te verhuizen naar een pand van ruim 7500 vierkante meter. Dit is Brouwerij Frontaal.

Geboorteplaats STEK

Nadat hij in 2015 voor het eerst zijn eigen bier leverde aan Café De Kleine Wereld op de Grote Markt, besloot Roel Buckens zijn eigen brouwerij te beginnen. Frontaal werd geboren op STEK, dé creatieve broedplaats van Breda. Daar brouwde Roel vergunningsvrij in een kleine zeecontainer maandelijks ongeveer 3.000 liter bier. Al snel werd duidelijk dat Frontaal investeerders nodig had om te kunnen groeien. Na een aantal opties te hebben overwogen, koos Roel uiteindelijk voor crowdfunding. Samen met tientallen investeerders tilde hij Frontaal naar een hoger niveau.

Foto van de zeecontainer bij Frontaal

Een brouwerij van iedereen

Na een tijdje bleek STEK te klein te zijn voor de brouwerij. Voor de volgende stap kwam Roel in contact met een aantal partijen die mede-eigenaar wilden worden van Frontaal of de brouwerij zelfs helemaal over wilden nemen. In plaats daarvan koos Roel wederom voor crowdfunding, alleen dit keer met het idee van een aandelenparticipatie. In andere woorden: iedereen die via crowdfunding in Frontaal investeert, wordt mede-eigenaar met een winstaandeel. Daarmee werd Frontaal als eerste in Nederland een brouwerij van iedereen. Op dit moment telt de brouwerij ruim 4000 investeerders, van wie ongeveer de helft uit Breda komt!

foto van de tap bij brouwerij frontaal

Beer for Thought

Ondertussen is Brouwerij Frontaal een landelijk begrip geworden. De brouwerij brouwt zo’n 55.000 liter per maand. Dat zijn niet steeds dezelfde bieren. Het team bedenkt voortdurend nieuwe, verrassende smaakcombinaties die de drinker aanzet tot denken: ‘Beer for Thought’. Die filosofie gaat verder dan alleen het fijnproeven van bier. Brouwerij Frontaal daagt je uit om stil te staan bij wat je consumeert. Bovendien heeft de brouwerij de ambitie om voor 2024 afvalvrij en CO2 negatief te werken. Beer for Thought indeed.

Foto van verschillende bieren van Frontaal

Voor en door bierliefhebbers

Dat Frontaal een en al bierliefhebberij is, merk je meteen. Naast de brouwerij in de Faam zit het brouwcafé waar je de nieuwste creaties van Frontaal kunt proeven. Daarnaast nodigen ze regelmatig andere brouwerijen uit voor de welbekende tap takeovers, waarbij andere bieren worden gepresenteerd. Als klap op de vuurpijl organiseert Frontaal ‘Brewda’, waar je zowel ’s zomers als ’s winters geniet van de ambachtelijke bierbrouwsels van de meest uiteenlopende brouwerijen. 

Foto van het team van Brouwerij Frontaal

Toekomstplannen

Na vier jaar in de Faam te hebben gezeten, is het voor de brouwerij weer tijd om uit te breiden. Met de nu welbekende crowdfunding haalde Frontaal het afgelopen jaar vijf miljoen euro op en begin volgend jaar start de brouwerij een campagne voor nog eens vier miljoen. Daarmee is Frontaal de meest gefinancierde brouwerij van Nederland. Zo kan Frontaal een nieuwe slag slaan. De brouwerij verhuist naar distributiecentrum The Bay aan het Steenen Hoofd in Breda, waar acht keer zoveel ruimte is voor de productie van bier. Daarnaast gaat de productie verder dan alleen bier. Frontaal breidt het assortiment verder uit met alcoholvrije drank, gedestilleerde drank én zelfs koffie! Het bekende brouwcafé blijft voorlopig nog wel in de Faam.

Foto van the bay Breda

Heb je al zin gekregen in bier? Neem zelf een kijkje bij Frontaal! De brouwerij is ook onderdeel van onze Explore Creative Breda route. Deze route leidt je langs dé creatieve hotspots in Breda. Verrassende plekken die elk op een eigen manier duurzaam en vooral creatief aan de weg timmeren. Als winkel, gastvrije horeca of culturele plek. 

 

Zin in meer bier?