Streekproducten - uit De Baronie

Statige bossen met lange lanen, heide, vennetjes en beken. Stap op de fiets en ontdek de prachtige natuur van Breda. Al snel kom je erachter dat de regio rijk is aan streekproducten en leuke streekwinkels. Tijdens deze route fiets je langs een aantal sfeervolle boerderijwinkels in omgeving Breda.

Let op: Bekijk voor het bezoeken van een van de boerderijwinkels de actuele openingstijden! 

De Santspuy Wijn en Aspergeboerderij

In een landelijke omgeving net buiten Etten-Leur vind je de De Santspuy Wijn en Aspergeboerderij. In de boerderijwinkel vind je behalve versgestoken asperges, ook een bijzondere selectie streekproducten. Je kunt hier ook terecht voor een wijnproeverij.

 

Zandspui 45, Etten-Leur

Groe(n)ten van de boer

Het verkopen van zoveel mogelijk seizoen producten van eigen land en van collega-tuinders: dat is de filosofie van boerderijwinkel Groe(n)ten van de boer in Etten-Leur. Het beste en allergezondste, voornamelijk uit de regio dus. Het fruit en de groenten worden zo snel mogelijk van het land naar de klant gebracht, waardoor het gegarandeerd verse en kwalitatief hoogstaande producten zijn. Omdat het seizoen product als uitgangspunt wordt genomen voor het assortiment, kun je ieder seizoen terecht voor andere groenten en fruit. Denk aan zomerse aardbeien en frambozen, maar ook winterse appels en peren. In het aspergeseizoen ben je hier ook aan het juiste adres. Naast een divers assortiment groenten en fruit heeft de winkel ook een breed scala aan heerlijke regionale producten. Alle producten in de winkel zijn bovendien met zorg voor het milieu geteeld en geproduceerd. Eerlijk en heerlijk! 

 

Attelakenseweg 8, Etten-Leur

IJsboerderij Heidehoeve

IJsboerderij Heidehoeve ligt tegen de rand van Etten-Leur, vlak bij de Vloeiweide. Stap hier even af voor een vers ijsje of neem een kijkje op de ijsboerderij.

 

Hoge Bremberg 33, Etten-Leur

C. Naalden Vleesvee

C. Naalden Vleesvee verkoopt vlees van de eigen Blonde d' Aquitaine runderen zonder conserveringsmiddelen, kleurstoffen of toegevoegd water en het is 100% antibioticavrij. Het bedrijf heeft sinds december 2018 'Beter leven keurmerk' 3 sterren. De familie Naalden werkt hard om het hun Blonde d' Aquitaine runderen goed naar de zin te maken en om alles zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Dus géén roosters in de stallen of kalfjes die bij de moeders weg worden gehaald. Maar lekker in het stro, met genoeg plaats om te gaan liggen en ook zo veel mogelijk in de wei. De dieren worden gevoerd met voer dat hoofdzakelijk van het eigen land komt.

 

Haansberg 25, Etten-Leur

Gebroeders Lauwerijssen

Bij de Gebroeders Lauwerijssen is er verkoop van lekkere en verse aardappelen: Frieslanders, Obama's en Fontana's. Verder nog eieren, uien, groente en fruit.

 

Lage Vaarkant 25, Etten-Leur

Groentekwekerij Luijkx

Groentekwekerij Luijkx verkoopt in eigen geteelde groenten en aardappelen, aangevuld met streekproducten zoals eieren, honing, appels, peren en bijvoorbeeld witlof. Ieder jaar worden hier ook wat andere gewassen geteeld. 'Vergeten groenten' of juist producten die in opmars zijn of in de belangstelling staan, maar nog niet bekend zijn bij het grote publiek. Dit jaar zijn dat bijvoorbeeld zoete aardappelen, yacon en oca’s. Luijkx heeft een breed aanbod aan consumptie-aardappelen, zoals Frieslanders, Dore, Bintje, Nicola en Agria. Verder vind je hier in de boerderijwinkel ook zelfgemaakte jam, fruitmanden en groentepakketten.

 

Oude Koekoekweg 20, Etten-Leur

Kaasboerderij ’t Vaartje

Kaasboerderij ’t Vaartje maakt en verkoopt ambachtelijke en natuurzuivere boerenkaas! De winkel van Kees & Toos Havermans is inmiddels uitgegroeid tot een waar paradijs voor de kaasliefhebber. Samen met dochter Linda verkopen zij een rijk assortiment aan boerenkaas, van jong- naar oud, kruidenkazen en geitenkaas. Ook zijn er diverse zuivel-en streekproducten in de winkel te vinden. Op zoek naar een leuk uitje? Boek dan een excursie, waarbij je onder het genot van een drankje en natuurlijke kaas, uitgebreide uitleg krijgt over het maken van kaas.

 

Hoge Vaarkant 24, Etten-Leur

Molen De Arend

In de molenwinkel van Molen De Arend vind je broden, zoete baksels maar ook een groot assortiment van brood- en zoete bakmixen die gemaakt zijn met mengsels van het meel dat Arie boven in de molen maalt. Een deel van het versgemalen meel gaat naar de bakkers in de regio, het andere deel verwerken ze in hun eigen mengsels en verpakken ze voor de molenwinkel. In de molenwinkel is door de jaren heen veel veranderd en het assortiment is steeds groter geworden. En ze zijn nog dagelijks bezig met het bedenken van nieuwe recepten voor broden en zoete baksels. Verder kun je hier terecht voor andere bak ingrediënten, broodbeleg, boeken en originele cadeautjes. Zeker de moeite waard om hier eens af te stappen!

 

Molenstraat 40, Terheijden

Van Beek Asperges

Gelegen in Terheijden vind je een boerderijwinkel met niet alleen dagelijks verse asperges, maar ook huisgemaakte aspergesoep, sauzen, ham, eieren, aspergewijn(!), boter, krieltjes, quiche en lekkere streekproducten. Daarnaast verkopen ze ook aspergeservies. Laat je verrassen door de lekkerste asperges bij Van Beek Asperges. Dat wordt smullen!

 

Munnikenhof 15, Terheijden

Melkveebedrijf de Kleine Meren

Aan de rand van de Vloeiweide vind je het Melkveebedrijf de Kleine Meren. Dagelijks wordt er verse weidemelk verkocht die je zelf kunt tappen. Bekers en kannen zijn tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar, maar je kunt natuurlijk ook een kan van thuis meebrengen.

 

Hellegatweg 31, Rijsbergen

Het Aardbeienterras

De naam spreekt voor zich! Bij aardbeien en recreatieboerderij Het Aardbeienterras in Rijsbergen vind je alles wat te maken heeft met dit heerlijke fruit. Van verse aardbeien tot aardbeienplanten tot aardbeien prosecco. Neem een kijkje in het winkeltje met de uiteenlopende producten. Op zoek naar een cadeautje? Dan ben je ook aan het goede adres! In het aardbeienwinkeltje kun je leuke producten kopen. Op Het Aardbeienterras zijn allerlei leuke activiteiten te doen en kun je genieten van een hapje en een drankje. Ook voor kinderen is dit een hele leuke plek. Verantwoord, ongecompliceerd, zonder altijd de hoofdprijs te moeten betalen, zodat het voor iedereen mogelijk is om een gezellig dagje op en rond Het Aardbeienterras te beleven.

 

Pannenhoefsebaan 31, Rijsbergen

De Walnoothoeve(n)

De Walnoothoeve(n) is een boerderijwinkel, pluimvee en poeliersbedrijf. Bij de Walnoothoeve worden oude streekrassen zoals onder andere het Chaams Hoen, het Noord-Hollands Hoen, de Kraaikop en de Brabanter weer onder de aandacht en in productie gebracht. Dat is nog eens bijzonder! De Walnoothoeve biedt naast eigen producten ook streekproducten aan, welke te koop zijn in onze gezellige boerderijwinkel. Ook is er een pluktuin waar iedereen van harte welkom is om zelf vruchten te plukken. Het is zeker de moeite waard om deze producten eens te proeven bij de boerderij in Hoeven.

 

Oude Bredasepostbaan 17, Hoeven

Recreatieboerderij en Boerderijwinkel Johan & Caroline

In Wagenberg vind je de gezelligste recreatieboerderij in de omgeving met camping en boerderijwinkel voor een dagje uit, een weekendje weg of heerlijk op vakantie Brabantse gezelligheid, gastvrijheid en lekkernijen. Alle streekproducten van Recreatieboerderij en Boerderijwinkel Johan & Caroline worden geteeld of geproduceerd door ondernemers uit de directe omgeving. Geniet van de omgeving, spelende kinderen en op het terras van een kopje koffie met huisgemaakte cake of iets anders lekkers. Vier je feestje hier of doe mee aan één van de activiteiten. En wil je thuis nog verder genieten? In de boerderijwinkel koop je verse groenten en fruit en is er een ruim assortiment aan lekkere streekproducten en mooie streekpakketten. Kom ook boergondisch genieten bij Johan en Caroline!

 

Wagenstraat 74, Wagenberg

Zuivelboerderij De Driehoek

Deze streekwinkel ligt op een wel heel bijzondere plek, namelijk op het terrein van de Sint Paulus Abdij in Oosterhout. In de kelders van Zuivelboerderij De Driehoek maken zij verschillende abdijkazen. Een van de parels van de boerderij is De Benedictus: de enige roodflora kaas in Nederland die op deze manier gerijpt wordt. Dit kaasje wil je niet missen op de kaasplank! De abdijkazen en de allerlekkerste streekproducten kun je halen in de mooie boerderijwinkel van de Zuiveldriehoek. Zoek je een leuk en verrassend cadeau? Dan ben je hier ook aan het juiste adres! In de winkel maken ze de mooiste en lekkerste cadeaupakketten. Leuke tip: Omdat er een zeer ruim aanbod aan kaas is, mag je de kaas altijd even proeven voordat je iets koopt!

 

Hoogstraat 82-B, Oosterhout

Dorpsboerderij 't Bruijntje

Brabantse landwijnen, speciaal bieren of lekker thee en kruiden. Bij Dorpsboerderij 't Bruijntje in Raamsdonksveer heb je in ieder geval genoeg keuze! De winkel ligt aan de rand van de Biesbosch, waardoor het een perfecte plek is om even langs te fietsen. In de boerderijwinkel vind je niet alleen eigen producten, maar ook producten van collega's uit de omgeving. Het assortiment bestaat onder andere uit seizoensgroenten, fruit & noten, rundvlees en boerenzuivel. In het begin van de vorige eeuw was ‘t Bruijntje leverancier van aardappels en zuivel van het plaatselijke ziekenhuis. In 1967 is een start gemaakt met de verkoop van aardappelen, melk en eieren aan huis. Inmiddels is deze verkoop uitgegroeid tot een echte boerderijwinkel en geschenkerie. 

 

Prins Hendrikstraat 26, Raamsdonksveer

Ambachtshoeve

Ambachtshoeve is een zuivelboerderij in Raamsdonk met een hart voor zuivel. Hier wordt de (weide) melk rechtstreeks vanaf de koe verwerkt tot zuivelproduct. De producten worden op natuurlijke en ambachtelijke wijze geproduceerd. De Ambachtshoeve werkt met veel aandacht en passie aan producten. Alle zuivel is voorzien van het keurmerk ‘Echte Boerderijzuivel’. Zuivel die ambachtelijk op de boerderij wordt gemaakt met de melk van de eigen koeien. Je kunt bij de Ambachtshoeve terecht voor echte boeren zuivel zoals onder andere karnemelk, boter, yoghurt en vla. Ga hier eens langs voor een heerlijk kopje chocolademelk of karnemelk in allerlei smaken. Vergeet geen contant geld mee te nemen, want je kunt hier niet pinnen!

 

Luiten Ambachtstraat 27, Raamsdonk

Kaasboerderij ’t Bosch

In de boerderijwinkel van Kaasboerderij ’t Bosch in Made is zelfgemaakte boerenkaas te koop. Hier worden authentieke producten aangeboden. Hun trots is de Paprikaas en Biesboschkaas. Deze kazen kun je alleen hier kopen! Daarnaast zijn er erg veel streekproducten te koop die van andere boerderijen komen. Daarnaast zijn er erg veel streekproducten te koop die van andere boerderijen komen. Denk aan boerenzuivel en boerderij ijs. Verder verkopen ze ook wijn, bier, biologisch meel, sappen en zoetigheden. Ook voor leuke cadeautjes kun je hier terecht: maak een lekkere geschenkmand met streekproducten en kaasgereedschap!

 

Wagenbergsestraat 2, Made

Boerderijwinkel Den Heerd

Terwijl je in Dongen langs Boerderijwinkel Den Heerd fietst, zal het je opvallen dat de koeien áltijd buiten lopen. Een goede kwaliteit van leven proef je immers terug in het rundvlees! Boerderijwinkel Den Heerd heeft een uitgebreid assortiment met overheerlijk, duurzaam 'weide' rundvlees, varkenvlees en gildehoen kip. In de boerderijwinkel vind je scharrelvlees van koe, kip en varken, maar ook boerenkaas, eieren, bereidingen van vlees en andere streekproducten. Naast het vlees worden er heerlijke streekproducten verkocht. Van bier en wijn, tot verse honing en een echte Dongense BBQ-rub. Er is te veel om op te noemen, kom gerust eens binnen lopen voor het allerleukste cadeaupakket! 

 

Eindsestraat 21, Dongen

Wijngaard Dassemus

Wijngaard Dassemus ligt in het buurtschap Dassemus, vlak boven Chaam. Sinds 2005 is de wijngaard uitgegroeid tot 6 ha. met 22.000 wijnstokken. Dassemus heeft verschillende soorten druiven die allemaal op een biologische manier, dus zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, worden geteeld. In de winkel van de wijngaard zijn verschillende soorten wijn te koop. Op afspraak kun je er een rondleiding en/of wijnproeverij doen.

 

Dassemussestraat 5, Chaam

’t Loopt in de Soep

Heerlijke soepen van verse groenten, fruit, kruiden. ’t Loopt in de Soep maakt geen soep met basismixen. De soepballetjes worden apart verpakt zodat iedereen zelf kan kiezen.

 

Oude Baan 1, Chaam

Familie Stevens asperges

John en Monique van Familie Stevens asperges verkopen in hun boerderijwinkel asperges, vers van het land. In het seizoen ook frambozen, krieltjes, aardbeien en kersen.

 

Goordijkstraat 4, Chaam

Elfra Hoeve

Voor degene die een extra grote ronde willen fietsen! Onderweg stop je even bij Elfra Hoeve in Achtmaal om wat te eten te halen voor vanavond. Bij de Elfrahoeve koop je (h)eerlijk vlees recht van eigen boerderij met een groot assortiment varkensvlees van hoge kwaliteit. Het vlees wordt aangeboden via een automaat, erg uniek! Het vlees wordt meteen diepgevroren, dus je kunt het langer bewaren dan vers vlees dat je daarna invriest. Ideaal dus! In de automaat vind je schnitzels, varkenshaas, gehakt, slavink en ga zo maar door. Ook voor BBQ, gourmet- en steengrillvlees kun je hier terecht! 


Nieuwmoerseweg 21, Achtmaal

De BijenBoerderij

Pure honing proeven? Alles te weten komen over het houden van bijen en het maken van honing? Dat kan bij De BijenBoerderij in Strijbeek. In de bijenboerderijwinkel vind je, naast allerlei producten voor de imker, ook allerlei leuke ‘bijproducten’. Zo shop je er heerlijke streekhoning, honingsnoepjes, honingkoekjes en Ambrosia-wijn: een heerlijke honing- kruidenwijn. Verder vind je er verschillende streekproducten uit De Baronie.

 

Strijbeekseweg 62A, Strijbeek

Kijk voor meer boerderijwinkels rondom Breda in De Baronie op de website van fietsen voor mijn eten: https://fietsenvoormijneten.nl/regio/de-baronie/

Bekijk de route