Het zal je maar gebeuren. Dat je in je vrije tijd oude fietsen opknapt voor een 2e leven en je een fascinatie ontwikkelt voor balhoofdplaatjes van stadsfietsen. De ‘merk’ plaatjes op de voorvork van de fiets. Niet de nieuwerwetse stickers en kunststof exemplaren maar de balhoofdplaatjes van aluminium en messing die met popnagels bevestigd zijn. Het overkwam Ben van Loon uit Breda, 64 jaar.

Een verzamelaar stopt nooit met kijken

Overal waar hij loopt, kijkt hij op de stuurvork van de fietsen naar de balhoofdplaatjes. “De mooiste zijn toch wel die gestanste plaatjes van vroeger waarbij er nog reliëf in het plaatje zit.” Nee, hij schroeft ze er niet af! Hij maakt er foto’s van. In twee jaar tijd is zijn verzameling al gegroeid naar bijna 150 foto’s van bijzondere exemplaren. “Elk plaatje heeft een verhaal”.

Ken jij ze nog? ‘Burgers’, het oudste fietsmerk van Nederland of ‘Locomotief’, een historisch Amsterdams merk waarvan de merknaam later is overgenomen door Gazelle. “Dat zijn dan wel de mooiste momenten, als je deze oude merken tegenkomt”. Er zijn steeds meer Nederlandse merken verdwenen en dat maakt het verzamelen zo bijzonder voor Ben. “Vroeger waren er ruim tachtig Nederlandse merken, tegenwoordig hooguit een stuk op tien.” Met het verzamelen van de balhoofdplaatjes geeft hij ze weer een gezicht. Ben’s verzamelwoede gaat zelfs de landgrens over. Fietsmerken uit Engeland, China, België en Frankrijk pronken inmiddels ook in zijn kleurrijke verzameling.

“Er is zelfs een vereniging voor alle soorten fietsverzamelaars”

.Een lidmaatschap van vereniging ‘De Oude Fiets’ zette alles in gang. Na het lezen van een artikel in het verenigingstijdschrift, werd zijn fascinatie voor balhoofdplaatjes verder aangewakkerd en was er geen weg meer terug. Een hobby die geen begin- of eindtijd kent. Want waar Ben ook is, op de camping in Vrouwenpolder of op vakantie in Spanje, hij kijkt in alle fietsrekken. Geen fiets is veilig. Een verslavende maar superleuke bezigheid. En is hij aan de wandel met zijn vrouw, dan kijkt ze gezellig met hem mee: “heb je deze al?”

 

Pak je fiets voor ‘het Bels Lijntje’

In zijn vrije tijd is Ben een fervent wielrenner. ‘Ben fietsen’ was dan ook een passende uitspraak op zijn shirt tijdens een fietstripje met zijn neven. Hij maakt graag zijn kilometers langs de Mark, van Breda naar Hoogstraten. ‘Het Bels lijntje’ is zijn favoriete route. Het verdwenen spoorwegtracé uit 1867 is nu een 37 kilometer lang fietspad.

Een mooie zomer …

Urenlang kan Ben erover praten: hoe je een fiets repareert, het fietsen zelf, La Vuelta, de Tour. Met al die fietspassie kon een bijdrage aan La Vuelta Holanda in Breda in 2022 dan ook niet uitblijven. Met zijn kloppende wielerhart zette Ben hij zich in als vrijwilliger. Een binnenstad vol balhoofdplaatjes en voldoende wielerstof om over te praten. Ben had een mooie zomer in 2022!    

Ontdek meer verhalen over fietsen