BAAI brengt het ultieme vakantiegevoel

  • Zomer
Een bootje vaart langs, mensen met een kano leggen aan om een biertje te drinken, een stelletje geniet van een borrelplank en ondertussen wordt er een quiz gespeeld door een vriendengroep. Aan het water waar de Mark Breda binnenkomt, ligt BAAI. Hier ervaar je het ultieme vakantiegevoel, gewoon in eigen stad.

Hotspot aan het water

Het lijkt alsof ze altijd al in Breda hebben gezeten, maar BAAI is pas in juni 2019 geopend. Bram Bul is marketingmanager bij BAAI en al vanaf het begin betrokken. “Eigenlijk is BAAI per toeval ontstaan, vanuit ons rondvaartbedrijf Bootje Varen Breda”, vertelt hij. “De boten van Bootje Varen overnachtten altijd al op deze plek, aan de Markkade. We vertrokken toen nog vanuit de Haven. We wilden graag een plek bieden waar onze bezoekers nog even konden nagenieten. Nu hebben we een plek waar alles samenkomt: de boten vertrekken nu vanaf hier, groepen kunnen hier nog wat eten en drinken, er worden spelletjes en barbecues voor groepen georganiseerd, maar je kunt hier ook gewoon komen aanwaaien en genieten aan het water.”

Veelzijdige plek

Toen BAAI neerstreek op de plek waar ze nu zitten, zag het er nog niet zo uit als nu. “Je moet je voorstellen dat alles was dichtgegroeid. De container stond er al wel, dat was een oude werkplaats en een klein schipperscafeetje. Ik ben wel trots als ik kijk waar we nu staan. We zijn van origine een bedrijf dat zich focust op groepen, en daar is nu horeca bijgekomen. Op vrijdag staat er een DJ tijdens VrijmiBAAI, op zondag is er livemuziek. Er wordt geborreld, bootjes varen af en aan, er worden groepsspelletjes gespeeld. Op een mooie dag komt dat allemaal samen. De plek is geworden zoals ‘ie bedoeld was.”  

“ De plek is geworden zoals ‘ie bedoeld was ”

Alle seizoenen

De zomer past BAAI als een jas, maar ook in de andere seizoenen is BAAI te bezoeken. Ook in de herfst kun je naar herfstBAAI. “We waren een jaar open en toen begon corona. Het was een mooie nazomer, dus wilden we de herfst meepakken. Dus transformeerden we de locatie in herfstsferen en pasten we er ons menu op aan met herfstbieren. Het was nooit de bedoeling om in de winter open te blijven; we zijn tenslotte een buitenlocatie. Maar toen kregen we een aanvraag of een bedrijf een kerstborrel kon doen bij BAAI. Gaan we doen, maar hoe dan? Al gauw werd een spelletje jeu de boules curling en de zomerse tenten werden iglo’s. Inclusief kerstquiz en winterbarbecue. WinterBAAI was geboren.”

‘Mooiste bijbaan’

Bij BAAI werken veel studenten. “Het is bijna een familie”, vertelt Bram. “Ik noem BAAI ook wel eens een groot studentenhuis. Hartstikke gezellig. En ja, wat wil je ook? Je hebt hier de mooiste bijbaan van Breda, zo aan het water. Zeker als schipper op de boot. Veel schippers komen iedere zomer terug. We kunnen mensen een jaar rond werk bieden; er is hier altijd iets te doen. En dat maakt het ook leuk om hier te werken. Ik kan uren praten over BAAI”, zegt Bram, “maar je moet het toch echt zelf beleven. BAAI zijn is meemaken.”