De Appeltjes van Oranje zijn dé prijs voor initiatieven die ertoe doen. Dit jaar zijn er 39 organisaties geselecteerd die zich inzetten voor kansengelijkheid voor alle jongeren. Er zijn ook 2 Bredase initiatieven genomineerd: Young Impact en Kunstkameraden. Breng jij ook je stem uit? 

Young Impact

Jongeren die impact willen maken, maar niet weten hoe, krijgen hulp van Young Impact. De organisatie gelooft dat iedere jongere nú al het verschil kan maken met zijn of haar talent. Daarom reist Young Impact heel Nederland door om jongeren in actie te laten komen voor de thema’s klimaat, maatschappij, diversiteit, gelijke kansen en gezondheid. Eenmalig of blijvend. Met een groot of klein initiatief. Young Impact biedt vooruitstrevende inspiratie- en activatieprogramma’s voor scholen en organisaties. 
Stem op Young Impact 

Kunstkameraden

Als het aan de Cultuurkantine ligt, krijgen alle kinderen en jongeren die in maatschappelijk kwetsbare situaties leven, de kans om kunst te beleven. Kinderen en jongeren tot 24 jaar, met verschillende (culturele) achtergronden, werken in het atelier van een kunstenaar aan een kunstwerk. “De kunstkameraden krijgen de ruimte om hun levensverhaal op een expressieve manier te verbeelden in een taal die iedereen verstaat.” De kunstenaar zorgt voor een fijne tijd in het atelier. Ook doen de duo’s leuke dingen, zoals musea bezoeken of fotograferen. Bij de kunstenaars vergeten bijvoorbeeld jonge vluchtelingen of pleegzorgkinderen even hun problemen. 
Stem op Kunstkameraden 

Over Appeltjes van Oranje

De Appeltjes van Oranje reiken we ieder jaar uit aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. Het thema van 2022 is ‘Kansengelijkheid voor álle jongeren’.

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van € 25.000,- en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Het Appeltje van Oranje is de prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij onze samenleving. De prestigieuze prijs wordt elk jaar in mei of juni uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.