Algorithmic Perfumery brengt een wereld aan geur

    In het Living Lab van Algorithmic Perfumery aan de Ginnekenstraat staat een indrukwekkende parfummachine die een parfum ontwerpt die bij jouw persoonlijkheid past. De Bredase Frederik Duerinck ontwierp een intelligent apparaat die op basis van een uitgebreide vragenlijst jouw unieke geur maakt. “Een geur is zo persoonlijk en intiem, iedereen heeft een andere smaak. Hoe mooi is het als iedereen z’n eigen parfum kan ontwikkelen?”

    Uniek parfum

    Hoe het in zijn werk gaat? Als je binnenstapt in het Living Lab van Algorithmic Perfumery krijg je eerst een vragenlijst die je moet invullen. Ben je een volger of een leider? Een ochtend- of een avondmens? Een toeschouwer of een deelnemer? Met een persoonlijke code die je intoetst op de machine, gaat het apparaat real live aan de slag met jouw unieke geur. Met 46 verschillende geurakkoorden en meer dan 500 miljard combinaties is elke geur one of a kind. Uiteindelijk krijg je drie verschillende geuren die bij jouw persoonlijkheid passen. Je kunt de namen van de geuren zelf aanpassen en deze komen op het flesje te staan.

    De reacties die Frederik krijgt, zijn onbetaalbaar. “Geur roept emotie op. Sommige mensen krijgen een bepaalde herinnering als ze ‘hun’ geur ruiken. Zo was er laatst een man die zijn geur rook en aan het parfum van zijn overleden vader moest denken. Dat is zo bijzonder. Andere mensen willen de geur heel graag aan hun partner laten ruiken. Deze experience verbroedert heel erg en dat is heel mooi om te zien”, vertelt Frederik.

    Van kunstproject naar start-up

    Tijdens een meeting in New York met een van de grootste parfumhuizen ter wereld plopte het idee ineens in zijn hoofd. Frederik vertelt: “Wat als je je gepersonaliseerde geur voor je ogen gemaakt ziet worden? Dat je onderdeel wordt van het proces en dat je het flesje parfum zo van de productieband af ziet rollen?” Zijn project begon als een kunstproject en stond op verschillende kunst- en designfestivals over de hele wereld. Maar Frederik zag meer potentie. Hij besloot zijn baan op te zeggen en zich vol op dit project te storten. Hij verzamelde een team van 15 mensen om zich heen. Van software engineers, parfumeurs tot chemici. Een spannende tijd, want de techniek is erg complex. “Er zijn heel wat machines kapotgegaan. Er waren ontelbaar veel problemen die we steeds moesten oplossen met weinig geld, maar nu staat er een machine waar we trots op mogen zijn”, vertelt hij. Inmiddels staat de machine niet alleen in Breda, maar ook in New York en in het Museum of the Future in Dubai en binnenkort ook in Stockholm en Londen.  

    Bijzondere experience

    Niets is zo persoonlijk als een geur. “We zien dat mensen in allerlei samenstellingen naar onze winkel in Breda komen: vriendinnen, stellen, bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeesten. Maar laatst kwam er ook een verloofd stel dat hun gepersonaliseerde geur wilden geven als cadeau aan hun gasten op de bruiloft. Dat is natuurlijk extra bijzonder. Je zou ook een geur voor iemand anders kunnen maken. Dan vul je de vragen in door de ogen van die persoon.”