Ontdek de parels - van Breda
Zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 zijn voor de 37e keer van de landelijke Open Monumentendagen. In Breda kun je op meer dan vijftig locaties een kijkje nemen. Veel van deze plekken zijn normaal gesproken niet toegankelijk. Het thema van 2023 is Levend Erfgoed 'Als monumenten konden praten.'
Wij tippen negen bijzondere dingen op te doen.
Wil je meedoen aan een rondleiding? Voorkom teleurstellingen en meld je van tevoren aan!
Archeologiewandeling
Bij archeologische opgravingen komen vondsten uit de bodem die een verhaal over die plek vertellen. Bijvoorbeeld wie er woonde, wat er gegeten werd of welke ambachten er werden uitgeoefend.
De heilige Catharina neemt je tijdens een audiowandeling mee langs enkele bijzondere plekken in de binnenstad. Ze vertelt je aan de hand van archeologische vondsten verborgen verhalen uit het Bredase verleden. Zo laat ze je het luxe theeservies uit huis Ocrum zien en in de Catharinastraat kom je meer te weten over een middeleeuwse pelgrimshoorn.
Kloosterplein 10 - Zaterdag en zondag
Meer informatie
Living Statues Festival
Geniet met de hele familie van het allereerste Living Statues Festival, tijdens Open Monumentendagen Breda!
Dertig levende standbeelden verspreiden zich op zondag over de bekendste locaties in de hele binnenstad. Zij zetten de Bredase verhalen op een kunstzinnige manier kracht bij. Een betoverende ervaring voor kinderen én perfect passend bij het thema van 2023: Levend Erfgoed.
Alleen op zondag
Meer informatie
Lunet B
Als monumenten konden praten, dan zou Lunet B vertellen over bulderende kanonnen, een mestvaalt en de zoutopslag! En dat allemaal in één rijksmonument. Deze verborgen parel in de Bredase geschiedenis (opgetrokken in 1843) is in 2005 van de ondergang gered. Tegenwoordig wordt in de restanten van de voormalige vesting gewerkt aan een gelukkige en kansrijke toekomst voor alle kinderen en medewerkers van de 28 INOS-scholen in Breda.
Kom meer te weten over de historie van dit monument. Ga aan de slag met de kleurplaat of sluit je aan bij een korte rondleiding van 15 minuten. Die start elk half uur. Max. 15 personen per keer.
Reduitlaan 21 - Alleen op zaterdag geopend
Meer informatie
Rondleiding over 't Zoet
't Zoet is het terrein waar eerder suikerfabriek Wittouck stond. Waar toen technologie van groot belang was om suiker te kunnen winnen zal in de toekomst technologie gebruikt worden om duurzaam en verantwoord toe te passen in een mooie combinatie van wonen, werken en natuur.
Tijdens een rondleiding hoor je de verhalen van toen, nu en straks.
Dit terrein is alleen toegankelijk op zaterdag tijdens een rondleiding.
Markkade 43-18 - Alleen op zaterdag
Alle informatie

Landgoed Bouvigne
Het Bredase Landgoed Bouvigne dateert uit de vijftiende eeuw. Het landgoed bestaat uit een sprookjesachtig kasteel, poortgebouw, koetshuis, kapel en de grafkapel van monseigneur Frencken. Dit alles is omgeven door drie bijzondere tuinen en een boomgaard. Tijdens de Open Monumentendagen kun je een rondleiding maken door het kasteel, de prachtige tuinen ontdekken of zelfs een concert. voor kinderen is er een speurtocht.
Bouvignelaan 5 - Alleen op zondag geopend
Bekijk wat er te doen is
Rooi Pannen - Seelighkazerne
Waar vroeger het militaire terrein van de Seeligkazerne was, is nu de campus van de Rooi Pannen. De panden waren jarenlang afgesloten maar zijn sinds een paar jaar prachtig gerestaureerd en weer toegankelijk.
Benieuwd naar het militaire verleden, de Witte huisjes en de arsenalen? De tweedejaars studenten van Travel & Hospitality leiden je rond over het terrein en door de gebouwen, ze vertellen je alles over het verleden en heden van dit terrein.
Fellenoordstraat 93 - Zaterdag en zondag geopend
Bekijk alle details
Ontwikkelingsgebied De Nieuwe Mark
Benieuwd naar de plannen rondom de Nieuwe Mark? Dat project gaat de westkant van de Bredase binnenstad de komende jaren een heel nieuwe aanblik geven. Loop mee door dit projectgebied en neem alvast een kijkje in de toekomst.
Markendaalseweg 56 - Alleen op zaterdag
Alle infomatie
Huis van der Donck
Dit monumentale pand aan de Boschstraat kennen veel Bredanaars nog als Huize Raffy, waar ooit Indische en Molukse ouderen woonden. Als dit monument zou kunnen praten, zou het zeker vertellen over de heerlijke geuren van Indische gerechten en verhalen over Indië en de Molukken.
In de 17e eeuw bracht Adriaan van der Donck (1618-1656) hier zeer waarschijnlijk zijn jeugd door. Van der Donck is bekend als een van de stichters van de stad die later New York zou worden. Hij legde de basis voor de liberale, democratische, verlichte stad die New York nu is.
Tijdens de Open Monumentendagen kun je hier onder meer een bijzondere tentoonstelling met wayangpoppen bewonderen.
Boschstraat 57 - Zaterdag en zondag geopend
Meer informatie
Rondleiding Kasteel van Breda
Het Kasteel van Breda heeft een lange geschiedenis en was ooit het stamslot van de Bredase Nassaus. Hendrik III van Nassau verbouwde het zelfs tot renaissancepaleis.
Sinds Begin 19e eeuw huist hier de Koninklijke Militaire Academie. Daarom is het terrein maar heel beperkt voor publiek toegankelijk.
Gidsen van de Stichting Historische Verzameling geven op zondag rondleidingen door een deel van het Kasteel.
Ingang Kraanstraat 4 - Alleen op zondag zijn er rondleidingen
Meer informatie over de rondleidingen