Ontdek de parels - van Breda
Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 vindt de 36e editie van de Open Monumentendag plaats. Voor 2022 is het thema Sustainable Heritage. In Nederland is dit vertaald naar ‘Duurzaam duurt het langst’. In Breda zijn meer dan 50 locaties opengesteld, waar je als bezoeker een kijkje kunt nemen.
Grote Kerk
Dit jaar tijdens de Open Monumenten Dagen alle aandacht voor de buitenkant van de Grote Kerk Breda. De gids geeft uitleg over bijzondere aspecten en gebeurtenissen door de eeuwen heen en wijst je op bijzondere details en versieringen aan de fraaie buitengevel van de Grote Kerk Breda die al sinds de 15e eeuw beeldbepalend is voor de stad. Exclusief op de Open Monumentendagen zijn er 100 vrijkaarten voor een bijzonder bezoek met ontvangst van het Klokkenluidersgilde Breda.
Meer informatie
Koningin Wilhelmina Paviljoen
Bezoek het Koningin Wilhelmina Paviljoen, een rijksmonument gebouwd in neoklassieke stijl. Bezoek de permanente expositie van de KMA collectie waar het verhaal wordt verteld van het Kasteel van Breda en zijn bewoners door de eeuwen heen aan de hand van (historische) kaarten, prenten, objecten en uniformen. Normaal gespoken is het Koningin Wilhelmina Paviljoen alleen op dinsdagmiddag geopend, dus bijzonder dat je hier tijdens de Open Monumentendagen naartoe kunt!
Meer informatie
Historisch riool
Wist je dat er een historisch riool onder Breda ligt? Normaal gesproken is dit riool niet open voor publiek, maar tijdens de Open Monumentendagen kun je hier wel eens een kijkje nemen! Het is mogelijk om je tot donderdag 8 september in te schrijven.
Meer informatie
Suikerfabriek Wittouck
Dit voormalige fabrieksterrein van suikerfabriek Wittouck zit vol verhalen van het verleden, maar is ook een belofte voor het heden en de toekomst. In 1874 werd de fabriek gekocht door de Belgische suikermagnaat Felix Wittouck. Vanaf toen heette de fabriek dan ook ’de Wittouck’. Later werd dit de Centrale Suiker Maatschappij (CSM). Je hebt nu de mogelijkheid om kennis te maken met het gebied! Tijdens een 1 uur durende rondleiding krijg je te verhalen te horen over toen, nu en straks. De rondleiding is ook geschikt voor mindervaliden.
Alle informatie
Kasteel Bouvigne
Het Bredase Landgoed Bouvigne dateert uit de vijftiende eeuw. Het landgoed bestaat uit een sprookjesachtig kasteel, poortgebouw, koetshuis, kapel en de grafkapel van monseigneur Frencken. Dit alles is omgeven door drie bijzondere tuinen en een boomgaard. Tijdens de Open Monumentendagen kun je een rondleiding maken door het kasteel, de prachtige tuinen ontdekken of zelfs een concert in de kapel bijwonen (let op: hier moet je voor reserveren!
Bekijk alle mogelijkheden
Villa Meertensheim
Grijp je kans om eens binnen te snuffelen bij Villa Meertensheim aan de Haagweg! Bijzonder zijn de kleurrijke glas-in-loodpartijen binnen en het plafond van de studeerkamer. Het is altijd een woonhuis gebleven en is grotendeels in oorspronkelijke staat.
Bekijk alle details
Huize Druivelaar
Altijd al nieuwsgierig geweest naar Huize Druivelaar? Huize Druivelaar is een authentieke druivenkas uit 1907, met originele Frankenthaler druivenranken. De muurkas zit vast aan boerderij en voormalig kippenschuur uit 1902. Je kunt je inschijven voor een rondleiding.
Meer informatie
Huis van der Donck
Altijd al benieuwd geweest naar dit monumentale pand aan de Boschstraat? Veel Bredanaars kennen dit rijksmonument onder de naam Huize Raffy. Er woonden beroemde Bredanaars zoals Adriaan van der Donck (1618-1656) die hier zeer waarschijnlijk zijn jeugd heeft doorgebracht. Adriaan van der Donck is bekend als een van de stichters van de stad die later New York zou worden. Hij legde de basis voor de liberale, democratische, verlichte stad die New York nu is. Rond 1900 heeft het pand veel van de huidige kenmerken gekregen door een andere bekende Bredase familie: Smits van Waesberghe.
Meer informatie
Ontwikkelingsgebied De Nieuwe Mark
Benieuwd naar de plannen rondom de Nieuwe Mark? Dat project gaat de westkant van de Bredase binnenstad de komende jaren een heel nieuwe aanblik geven. Loop mee door dit projectgebied en neem alvast een kijkje in de toekomst.
Alle infomatie
Ook leuk om te lezen
Carousel, gebruik pijltjestoetsen om te navigeren.