Lutherse Kerk

De Lutherse kerk diende aanvankelijk als schuilkerk en werd door de Lutherse gemeente in 1777 gekocht. Tegenwoordig is deze locatie ook te huur als vergaderlocatie en er worden concerten en lezingen gehouden.

In de Veemarktstraat loop je gemakkelijk voorbij aan de Lutherse Kerk, want die ligt verscholen achter een vrij onopvallende poort. Het Lutherse kerkgebouw (nr. 11) is van oorsprong een schuilkerk. In de tijd van de Republiek der Verenigde Nederlanden mochten alleen de hervormden als zodanig herkenbare kerkgebouwen beheren.
De Lutheranen kochten in 1782 de toenmalige patriciërswoning met de naam 'Repos Ailleurs' (rust elders), en bouwden daarachter hun kerk. Zo konden ze, zonder dat het opviel, hun samenkomsten houden. 

De woning had een grote ondergrondse keuken, de crypte. Deze dateert uit de eerste helft van de 16e eeuw en overleefde de grote stadsbrand van Breda van 1534. De woning werd voor een groot deel gesloopt voor de bouw van een kerk en een pastorie. De kerk en de crypte zijn vaak verbouwd en gerestaureerd en staan sinds 1964 op de monumentenlijst

De Lutherse kerk nu
Naast het houden van maandelijkse diensten door de Evangelisch-Lutherse wijkgemeente, is de Lutherse Kerk in gebruik voor culturele en maatschappelijke doeleinden: lezingen, concerten, symposia, tentoonstellingen, workshops etc. Er kunnen trouw- en rouwdiensten worden gehouden. De ruimtes kunnen worden gehuurd.
En zo is een gebouw, een parel in de binnenstad verborgen achter een grote deur in de Veemarktstraat waarvan vele mensen die sinds hun geboorte in Breda wonen van het bestaan niet afwisten, ontsloten en multifunctioneel toegankelijk gemaakt. Voor iedereen, uit en van buiten Breda.  

Vergaderen in de Lutherse Kerk

De Lutherse Kerk en de crypte zijn ook te huur als vergaderlocatie voor groepen tot 170 personen. Diners tot 100 personen. 

Kaart wordt geladen...