Onbekende wandelroutes in de Baronie

Onbekende wandelroutes in de Baronie

Er is geen betere manier om de natuur in en rondom Breda te verkennen dan te voet! Deze keer gaan we eens niet naar het bekende Mastbos of het Markdal. We zoeken wat onbekendere plekjes op die je zeker niet mag overslaan. Dit is onze top 11 onbekende wandelroutes in de Baronie van Breda.

Wil je voor je op stap gaat, weten of het druk is in 'jouw' wandelgebied? Check dan de Druktemeter van VisitBrabant.

Klein IJpelaar

Ingeklemd tussen de Beukenlaan, de Seminarieweg en de A27 lag ooit de heerlijkheid Ypelaar (spreek uit Iepelaar). De Seminarieweg verbond Bavel met Breda en vormt de waterscheiding tussen de stroomgebieden van de Molenleij en de Bavelse Leij.
Het oorspronkelijke kasteeltje bestaat al lang niet meer. Wel is in dit gebied Kunstacademie St. Joost gevestigd in de voormalige priesteropleiding. De laatste functie van het nog bestaande landhuis was een klooster.

Een wandeling rond de grote vijver is ongeveer 1,5 km, maar je kunt ook een groter rondje maken. 

Bredase Ommetjes

Samen met de gemeente Breda legde de Brabantse Milieufederatie vijf 'ommetjes' aan. De meeste door natuurgebieden die de gemeente de afgelopen jaren ontwikkelde of aantrekkelijker maakte. De routes lopen zoveel mogelijk over zand- of zogenoemde laarzenpaden. 
Download de ommetjes en ga er lekker op uit:


 

Zaartbos

Het Zaartbos is een klein bos in Zuid-West Breda. Het ligt naast de rivier de Aa of Weerijs die ontspringt in België. Aan de Aa heeft Breda waarschijnlijk ook zijn naam te danken. Op de plaats waar de Aa samenvloeit met de rivier de Mark sprak men van de Brede AA… Breda dus. Je kunt hier verschillende routes lopen, door het bos zelf of langs de rivier.

Wandelen rond de Aa of Weerijs

Voor mooie natuur hoef je helemaal niet ver weg te gaan. Langs de rivier de Aa of Weerijs zijn genoeg idyllische plekjes te ontdekken, die elk seizoen weer op hun eigen manier bijzonder zijn. Aggie van Dongen maakte een wandelmap met negen wandelrondes van gemiddeld twaalf kilometer. Soms kom je nog een leuke verrassing tegen, zoals een pontje om de Aa of Weerijs over te steken. Het mapje is te koop. Verkoopplaatsen en de routes zijn te vinden op www.wandelen-aaofweerijs.nl

Haagse Beemden bos

We kennen de Haagse Beemden natuurlijk als grote woonwijk en vanwege de Haagse Beemden Loop. Maar wist je dat hier ook een prachtig natuurgebiedje ligt? Het Haagse Beemdenbos is een rivierbos en daardoor het grootste deel van het jaar nat. Het gebied beslaat 84 ha en je vindt er vanwege het moerassig karakter veel verschillende soorten bomen, moerasplanten, amfibieën, kevers, vogels en natuurlijk veel water. Het gebied ligt tussen de Asterdplas en het dorp Terheijden. Echte wandel- en fietspaden ontbreken, maar dat maakt het dan weer wel avontuurlijker. BN de Stem schreef een artikel over dit rivierbos.

Foto © ron magielse / pix4profs

Wolfslaar

Landgoed Wolfslaar is het gebied rondom het Landhuis Wolfslaar in Breda zuid. Een rustige plek om heerlijk te wandelen. Ook de kinderboerderij (Boerderij Wolfslaar) vind je hier. Vanuit de Boerderij start een aantal wandelroutes die ook zeker geschikt zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Die doen zo meteen wat historische weetjes over Wolfslaar op.
Dit gebied is tevens uitgeroepen tot Natuurpoort. Je kunt er gratis parkeren en van hieruit aan de hand van de knooppunten je fiets- en wandelroutes samenstellen. Meer informatie over Natuurpoort Wolfslaar

Chaamse bossen

Zak je wat verder naar het zuiden, zoek dan de ruimte in de prachtige bossen bij Chaam. In dit stuk Baronie van Breda groeien naaldbomen met grote open plekken daartussen voor een zonnige drinkpauze. De Staatsbosbeheer gele route is 3,4 km lang en goed aangegeven met bordjes. Ook kun je route van de Alphense Bergen lopen waar je vooral tussen naaldbomen wandelt.

Foto: Staatsbosbeheer, Baronie van Breda

Ulvenhoutse bos en Strijbeekse heide

In het Ulvenhoutse bos en op de Strijbeekse heide heeft Staatsbosbeheer een afwisselende wandeling door naaldbos, langs heidevelden, vennen en zogenoemde vliegdennen samengesteld. Wil je het een beetje spannender maken? Treed dan in de voetsporen van de vroegere smokkelaars en doe de Smokkelaarsroute in het grensgebied.

Liesbos

Wist je dat het Liesbos, tussen Breda en Etten-Leur, het grootste oude zomereikenbos van Nederland is? De bosbodem is in het voorjaar bedekt met een laag teerwitte bosanemoontjes. Twee redenen om er eens een wandelingetje te maken!

Foto: Staatsbosbeheer, Baronie van Breda

Vrachelse Heide

Oosterhout is om de hoek en de Vrachelse heide mag in dit lijstje dan ook niet ontbreken. Een afwisselend gebied met routes over de heides en door bos en polders. RouteYou stelde verschillende routes samen die je bijvoorbeeld al vanaf Breda Noord (Hoge Vucht/Teteringen) kunt starten.

Foto Nicole Froeling. © Nicole Froeling

© Mariëlle Houben

De Leemputten

De Leemputten bij Dorst is een mooi afwisselend gebied met bossen, zandduinen en leemputten. Deze waterpartijen ontstonden zo'n honderd jaar geledendoor de leemwinning voor bakstenenfabriek De Vijf Eiken. Het gebied was lang in gebruik als natuurbad Surae, maar sinds 2005 door Staatsbosbeheer teruggegeven aan de natuur. Maak hier een heerlijke wandeling rond de vennen. Parkeren kan bij restaurant Beum aan de Wethouder van Dijklaan.